The Bear Review - Η νέα σειρά που θα κολλήσετε από το πρώτο επεισόδιο

Αν οι Safdie Brothers έκαναν ένα γαστρονομικό δράμα θα ήταν κάπως έτσι
10 Οκτωβρίου 2022 12:47
The Bear Review - Η νέα σειρά που θα κολλήσετε από το πρώτο επεισόδιο

Ακουγόταν τελευταία στα social media και στα «ίντερνετς» για μια σειρά που λεγόταν "The Bear" και πως όσοι την είδαν κόλλησαν. Βλέπω ότι είναι του καναλιού FX αυτομάτως λέω “θα τη φέρει το Disney Plus στα μέρη μας, κάνε υπομονή”. Και έτσι έγινε καθώς εδώ και κάποιες μέρες βρίσκεται διαθέσιμο στον ελληνικό κατάλογο και άδραξα την ευκαιρία να το δω. Αυτό που δεν περίμενα όμως είναι να επιβεβαιωθούν μπροστά στα μάτια μου όλα όσα ακούγονταν για τη σειρά του Christopher Storer, ο οποίος γράφει το σενάριο και εκτελεί χρέη showrunner.

Το The Bear είναι από τις σειρές που σε γραπώνουν από τα πρώτα τους λεπτά και κυριολεκτικά δεν χάνει χρόνο ποτέ σε όσα θέλει να σου δείξει, δεν πλατειάζει και κινείται κυρίως σε φρενήρης ρυθμούς. Για τους λιγάκι πιο μυημένους θα το περιέγραφα και ως «αν οι Safdie Brothers έκαναν μια σειρά για ένα φαστφουντάδικο στα όρια του λουκέτου».

Αρχικά έχουμε να κάνουμε με την ιστορία του Carmy, ο οποίος όντας ένας από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο που δούλευε για το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου, αναγκάζεται να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του. Ο λόγος; Πρέπει να να διευθύνει το οικογενειακό σαντουιτσάδικο του αδερφού του, ο οποίος έφυγε από τη ζωή. Από τα αλώνια στα…σαλόνια η βάση της ιστορίας του και αυτό από μόνο του δημιουργεί πανέμορφες αντιθέσεις στις σχέσεις των υπόλοιπων χαρακτήρων που συνθέτουν την κουζίνα που πρέπει να διευθύνει πλέον ο Carmy. Το πρόβλημα όμως αυτό δεν είναι πάρα η κορυφή του παγόβουνου αφού όσο προχωράει η ιστορία ξετυλίγονται λάθη και ενοχές που βλάπτουν σοβαρά το παρόν.

Ο Jeremy Allen White ως κεντρικός πρωταγωνιστής εδώ (τον έχετε δει παλιότερα στη σειρά «Shameless») είναι η κινητήρια  δύναμη για την οπτική με την οποία οπτικοποιείται το The Bear. Ένα συνεχές άγχος, όλα να τεντώνονται στα όριά τους και το φως στο τούνελ να αχνοφαίνεται πολύ μακριά και πολύ επικίνδυνα.

Θεωρώ πως οι ηθοποιοί με παράξενα χαρακτηριστικά, προσδίδουν κάτι το παραπάνω στους ρόλους τους, ειδικά αν έχουν και τα "acting chops" που λένε και στο χωριό μου. Ο Allen White δείχνει γεννημένος για τον ρόλο του ταλαιπωρημένου Carmy, ο οποίος αποζητά κάτι απλό από τη ζωή του και η απώλεια του αδερφού του, διόγκωσε αυτό το εσωτερικό του πρόβλημα. Βέβαια, στο The Bear δεν υπάρχει μόνο αυτό το αγχωτικό και ξέφρενο σε ρυθμούς και ευτράπελα γαστρονομικό δράμα εντός της κουζίνας του σαντουιτσάδικου.

Υπάρχει και ένα υποβόσκων οικογενειακό δράμα που επίσης διογκώθηκε από τον θάνατο του Mikey και εξωτερικεύεται μέσα από τη σχέση του θείου τους, του ξαδέρφου του, Richie, και της αδερφής του. Όλο το cast από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο στην κουζίνα δίνουν τους καλύτερους εαυτούς τους ακόμη κι αν πετάνε δυο ατάκες σε όλο το επεισόδιο. Περιληπτικά απλώς να αναφέρω ότι συμμετέχουν επίσης οι: Ebon Moss-Bachrach (Richie), Ayo Edebiri (Sydney), Lionel Boyce (Marcus), Liza Colon-Zayas (Tina), Edwin Lee Gibson (Ebraheim) Abby Elliott (Natalie "Sugar" Berzatto) και ο Oliver Platt (Uncle Jimmy). 

Είναι και θέμα γραψίματος και φυσικά η γραφή του Storer είναι μελετημένη, τρέχει με τρελούς ρυθμούς, αλλά και ενίοτε επιδεικνύει απαραίτητη ψυχραιμία. Το μοντάζ επίσης είναι τέρμα “Safdie brothers”, αυτό το γρήγορο, με τη ψυχή στο στόμα είδους μοντάζ, ενώ και η μουσική επένδυση χαρίζει όσα πρέπει να χαρίσει. Στα συν του και η φωτογραφία που μεταμορφώνεται ανάλογα την περίσταση, εντείνοντας περισσότερο τη θεματική του "χάους" σε μια κουζίνα αλλά και της εσωτερικής πάλης του Carmy για να ορθοποδήσει το εστιατόριο.

Μπορεί να εμφανίζεται και ο Jon Bernthal στη σειρά ως ο Mike, ο αδερφός του Carmen, και είχα την εντύπωση ότι θα τον επισκίαζε, όμως ευτυχώς δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η συμμετοχή του είναι ναι μεν καίρια αλλά περισσότερο σαν τη γαρνιτούρα πάνω από το κέικ.

Από την κίνηση της κάμερας και της σκηνοθεσίας, μέχρι και στους φασαριόζικους και μπλεγμένους διαλόγους, που κόβουν κοφτερά συνεχώς, εκεί είναι η μαγική σως του The Bear που κάνει τη σειρά τόσο νόστιμη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι μόνο 8 επεισόδια των περίπου 30 λεπτών έκαστος. Bingewatching στα καλύτερά του δηλαδή.

Αφήστε το να σας σερβίρει, λοιπόν, για ένα βράδυ ή Σαββατοκύριακο -όποτε επιλέξετε να το δείτε- και χαθείτε στο δραματικό, γαστρονομικό και πανέμορφο, χάος του. Προσωπικά ανυπομονώ για τη 2η σεζόν του The Bear που γνωρίζουμε ότι θα έρθει εντός του 2023.