Η 4η σεζόν του Stranger Things είναι πιο σκοτεινή και συγκινητική από ποτέ – Finale Review

“Every ending has a beginning”
04 Ιουλίου 2022 07:51
Η 4η σεζόν του Stranger Things είναι πιο σκοτεινή και συγκινητική από ποτέ – Finale Review

Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands του Netflix είναι χωρίς καμία αμφιβολία το Stranger Things των αδελφών Duffer. Ήταν Ιούλιος του 2016 όταν έκανε την εμφάνισή του στη streaming πλατφόρμα, και κατάφερε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να λατρευτεί από κοινό και κριτικούς ανά την υφήλιο. Σήμερα, 6 χρόνια μετά, η ιστορία που αφορά μία παρέα από τη (φανταστική) πόλη Χόκινς της Ιντιάνα, μοιάζει πιο παράξενη, πιο αιματηρή, πιο σκοτεινή και πιο ώριμη από κάθε άλλη φορά. Το όραμα των Duffer ήταν συγκεκριμένο. Από την πρώτη στιγμή είχαν δηλώσει ότι έχουν μία εξαιρετική ιδέα, η οποία θα μπορούσε να απλωθεί σε 4 ή 5 σεζόν. Πράγματι, μετά και το φινάλε του 4ου κεφαλαίου, μπορούμε να πούμε ότι έχουν πετύχει τον στόχο τους στον απόλυτο βαθμό.

Η επίσημη σύνοψη λοιπόν, αναφέρει: Έχουν περάσει έξι μήνες από την Μάχη του Starcourt, που έφερε τον τρόμο και την καταστροφή στο Hawkins. Η γνωστή παρέα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τον απόηχο των γεγονότων χωρίζεται για πρώτη φορά και το να εξερευνούν την πολυπλοκότητα του Λυκείου σίγουρα δεν κάνει την κατάσταση ευκολότερη. Στην πιο ευάλωτη στιγμή τους, μια νέα τρομακτική απειλή αναδύεται και τους φέρνει ενώπιον ενός σατανικού μυστηρίου που εάν λυθεί ίσως να βάλει τέλος μια και καλή στις τερατουργίες του Upside Down.

Το Vol. 2 της 4ης σεζόν έκανε πρεμιέρα την 1η Ιουλίου με 2 επεισόδια, τα οποία ξεπερνούν τις 3 ώρες σε συνολική διάρκεια, ενώ η ιστορία συνεχίζει ακριβώς από το σημείο που είχε τελειώσει στο τελευταίο επεισόδιο του Vol 1. Δεν ξέρω ποιο μπορεί να είναι το καλλιτεχνικό ταβάνι των Matt και Ross Duffer, εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μία – σχεδόν – τέλεια τηλεοπτική σειρά. Τα πάντα μοιάζουν να βρίσκονται ένα επίπεδο υψηλότερο από τις προηγούμενες σεζόν. Είναι σημαντικό σίγουρα το γεγονός ότι πίσω από τις κάμερες συνεργάζονται άτομα τα οποία έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα από την ιδέα των αδελφών Duffer και βρίσκονται δίπλα τους για το συγκεκριμένο πρότζεκτ κοντά στα 7 χρόνια.

Όταν λοιπόν έχεις φτιάξει μία απόλυτα συγχρονισμένη ομάδα, τότε μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να παραχθούν. Το Stranger Things ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο υπάρχει αυτή την περίοδο στην τηλεόραση. Σε κάποιο βαθμό, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι την ξεπερνάει κιόλας. Το προϊόν που παρουσιάζει είναι ό,τι πιο κινηματογραφικό θα δείτε να παίζει στις οθόνες σας. Δεν θυμάμαι ποια ήταν η τελευταία φορά που μία σειρά κατάφερε μέσα από 9 επεισόδια να κρατήσει σε τόσο υψηλά επίπεδα το ρυθμό της, την πλοκή της, τη δράση της, την ισορροπημένη διαχείριση των χαρακτήρων της, αλλά και να χειραγωγεί ταυτόχρονα με μεγάλη ευκολία τα συναισθήματα του θεατή.

Όλα μοιάζουν τόσο οργανικά, άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, που στο φινάλε αισθάνεσαι ότι μόλις παρακολούθησες μία τεράστια σεκάνς. Το γνωστό πλέον μοτίβο που υπάρχει από την πρώτη κιόλας σεζόν, με τους χαρακτήρες δηλαδή να είναι χωρισμένοι σε γκρουπάκια στο μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας σε διαφορετικά μέρη, όλοι μαζί όμως να αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό, συμβαίνει κι εδώ. Δεν έχουν κρατήσει μόνο αυτό οι δημιουργοί. Η σειρά, στον πυρήνα της αποτελείται μεταξύ άλλων, από 3 συγκεκριμένα στοιχεία. Την αγάπη, τις όμορφες αναμνήσεις και τη μουσική. Οι στιγμές που οι ήρωες της ιστορίας έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από το Κακό χρησιμοποιώντας ένα από αυτά τα στοιχεία, είναι πολλές.

Θυμάστε όλοι υποθέτω τον Will της 1ης σεζόν που τραγουδώντας το Should I Stay or Should I Go των Clash, κατάφερε όχι μόνο να μείνει ζωντανός στο Upside Down αλλά και να κρατήσει επαφή με την πραγματική διάσταση. Η μουσική στο σύμπαν των αδελφών είναι ένα από τα όπλα των βασικών χαρακτήρων απέναντι στα υπερφυσικά τέρατα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Πέρα από αυτό όμως, το 4ο κεφάλαιο δίνει και πολλές ξεκάθαρες απαντήσεις σε όσα είχαμε δει στις προηγούμενες σεζόν, ενώ ταυτόχρονα, στήνει το ιδανικό σκηνικό γι’ αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν στην συνέχεια.

Το τελικό αποτέλεσμα του Volume 2, της 4ης σεζόν του Stranger Things, είναι ένα καλοφτιαγμένο συναισθηματικό roller-coaster. Για κάτι παραπάνω από 3 ώρες θα καταφέρει να σας συγκινήσει, να σας κάνει να γελάσετε, αλλά και να σας προσφέρει αγνή ‘80s δράση, με ατάκες λες κι είναι βγαλμένες μέσα από την συγκεκριμένη δεκαετία. Τα πάντα πλέον έχουν δρομολογηθεί με άριστο τρόπο για την επόμενη σεζόν κι εμείς ελπίζουμε να μην αργήσει η ημέρα που θα ανακοινωθεί η πρεμιέρα της.