Ο Gary Oldman κλέβει την παράσταση στο Slow Horses | Review

Η πρώτη σεζόν είναι γεμάτη εκπλήξεις
11 Μαΐου 2022 12:02
Ο Gary Oldman κλέβει την παράσταση στο Slow Horses | Review

Η νέα σειρά κατασκοπείας που παίζει στη συνδρομητική υπηρεσία Apple TV+ με τίτλο Slow Horses, βασίζεται στη σειρά λογοτεχνικών βιβλίων Slough House του Mick Herron, ενώ την παραγωγή της έχει αναλάβει η See-Saw Films. Showrunner της είναι ο Άγγλος κωμικός Will Smith, γνωστός για την συμπαραγωγή του στο Veep του HBO, αλλά και για την συμμετοχή του στο βρετανικό The Thick of It. Πρωταγωνιστούν οι: Gary Oldman, Jonathan Pryce, Kristin Scott Thomas, Jack Lowden, Olivia Cooke, Saskia Reeves, Dustin Demri-Burns, Rosalind Eleazar, Christopher Chung, Paul Higgins, Freddie Fox, Chris Reilly, Steve Waddington, Paul Hilton, Antonio Aakeel και Peter Judd.

Η επίσημη σύνοψη της έχει ως εξής: Το Slow Horses είναι ένα σκοτεινό, χιουμοριστικό, κατασκοπικό δράμα που ακολουθεί μια δυσλειτουργική ομάδα βρετανών πρακτόρων που υπηρετούν στο κατώτερο τμήμα της MI5, γνωστό και ως Slough House. Ο Gary Oldman ερμηνεύει τον ρόλο του Jackson Lamb, του πανέξυπνου, αλλά γεμάτου νεύρα αρχηγού των Slough House, οι οποίοι καταλήγουν εκεί εξαιτίας λαθών που τερματίζουν ουσιαστικά τις καριέρες τους και συχνά βρίσκουν τους εαυτούς τους να πέφτουν σε γκάφες στον κόσμο της κατασκοπείας.

Η σειρά ενσωματώνει πολλά γνώριμα μοτίβα, τα οποία συναντάμε συνήθως στα κατασκοπικά θρίλερ, ο τρόπος όμως που το κάνει, παρότι δε μοιάζει καινοτόμος ή έστω διαφορετικός, είναι σίγουρα διασκεδαστικός, και ο άνθρωπος που μεταφέρει αποτελεσματικά αυτό το κλίμα στην οθόνη δεν είναι άλλος από τον Gary Oldman. Είναι αυτός που από τα πρώτα κιόλας επεισόδια μάς κάνει να πιστέψουμε ότι τίποτα δεν είναι ικανό πλέον να τον κουνήσει από τον αγαπημένο καναπέ του βρώμικου, γεμάτου από καπνό τσιγάρων και άδειων μπουκαλιών ουίσκι, ακατάστατου γραφείου του. Ο ρόλος που του έχουν προσφέρει οι συγγραφείς φαίνεται να του ταιριάζει απόλυτα. Ο ίδιος θέλησε να βάλει κάποια παραπανίσια κιλά, ενώ ο τρόπος που σέρνει τις λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του είναι απλά απολαυστικός.

Δίπλα του θα δούμε την πολυβραβευμένη Kristin Scott Thomas, στον ρόλο της αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας της MI5, Diana Taverner, η οποία με τις πράξεις της στην ουσία διαμορφώνει το μονοπάτι στο οποίο θα οδηγηθούν κάποιες καταστάσεις, ενώ σε έναν ακόμη χαρακτήρα-κλειδί, όχι τόσο για την πλοκή αλλά περισσότερο για να υπάρχει κάποιος που να λειτουργεί ως αντίβαρο στην κυνική προσωπικότητα του Jackson Lamb, θα βρεθεί ο Jack Lowden, για τον ρόλο του River Cartwright, ενός ανερχόμενου αστεριού για την υπηρεσία της MI5, ο οποίος όμως υποβιβάστηκε μετά από ένα κωμικοτραγικό λάθος του σε μία δημόσια άσκηση.

Ξεχωρίζει φυσικά το χαρακτηριστικό βρετανικό φλέγμα που συναντάμε συνήθως σε τέτοιου είδους κατασκοπικά θρίλερ, το οποίο παρόλα αυτά ισορροπεί με μεγάλη άνεση μεταξύ δράματος και κωμωδίας, δράσης και αδράνειας, χαρίζοντας ταυτόχρονα στιγμές με χορταστικούς διαλόγους ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Οι σκηνές δράσης είναι αρκετές και είναι έντονες. Δεν βασίζονται σε αυτές οι σεναριογράφοι, μας τις δίνουν όμως συχνά-πυκνά όταν το απαιτεί η πλοκή. Το σενάριο βέβαια θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα πιο συμπαγές αν απουσίαζε μία συγκεκριμένη, μη πειστική αισθηματική ιστορία μεταξύ δύο χαρακτήρων, η οποία μοιάζει να εμφανίζεται πραγματικά από το πουθενά.

Συνοψίζοντας, η ψυχή του Slow Horses είναι ο χαρακτήρας του Gary Oldman. Και πως να μην είναι άλλωστε όταν ο ίδιος κουβαλάει χρόνια εμπειρίας στις πλάτες του, ενώ έχει συμμετάσχει και στην  καθηλωτική ιστορία κατασκοπείας της ταινίας Tinker Tailor Soldier Spy του 2011. Η σειρά του Smith έχει πάρει το πράσινο φως και για 2η σεζόν, η οποία όπως όλα δείχνουν αναμένεται ακόμη πιο καυτή από την 1η. Το Apple TV+, λοιπόν, μετά τα εξαιρετικά Pachinko και Severance, συνεχίζει το καλό σερί στο τηλεοπτικό πεδίο, προσθέτοντας ακόμη μία πολλά υποσχόμενη σειρά στον κατάλογο της, η οποία σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.