Το "Against the Ice’" είναι μία απλώς «ok» survival ταινία - Review

Και σίγουρα περιμέναμε περισσότερα από αυτή
10 Μαρτίου 2022 15:55
Το "Against the Ice’" είναι μία απλώς «ok» survival ταινία - Review

O Peter Flinth κάθεται στην καρέκλα της σκηνοθεσίας για την ιστορική περιπέτεια επιβίωσης Against the Ice αντλώντας έμπνευση από την αληθινή ιστορία που αποτύπωσε στο βιβλίο του, Two Against the Ice”, ο εξερευνητής και καπετάνιος Ejnar Mikkelsen.

Ο Nikolaj Coster-Waldau (Game of Thrones) ηγείται του cast ενώ συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Joe Derrick, ενώ υποκριτικά τον πλαισιώνει ο Joe Cole (Peaky Blinders). Παίζουν επίσης οι: Charles Dance (Game of Thrones), Heida Reed, Sam Redford, Nick Jameson και ο Ed Speleers.

Η πλοκή λοιπόν, τοποθετείται χρονικά στο 1909, όπου ο Δανός κυβερνήτης πλοίου Ejnar Mikkelsen (Coster-Waldau) οργανώνει μία αποστολή-πρόκληση στο Shannon Island της παγωμένης Γροιλανδίας προκειμένου να ανακτήσουν τα αρχεία των αγνοούμενων μελών μίας άλλης αποστολής της οποίας κάθε ίχνος δυστυχώς έχει χαθεί. Σε αυτό το εγχείρημα δέχεται να συμμετέχει ο μηχανικός Iver Iversen (Cole) που είναι και ο μόνος εθελοντής που θα τον συνοδέψει. Το υπόλοιπο πλήρωμα αποφασίζει να μην τους ακολουθήσει, και σύντομα οι δύο άντρες διαπιστώνουν ότι έχουν μείνει μόνοι τους μες στην ερημιά να παλεύουν για την επιβίωσή τους  χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά.

Το εν λόγω φιλμ είναι μία κινηματογραφική μυθοπλασία που εστιάζει στη φιλία, την εμπιστοσύνη και το ισχυρό δέσιμο που χτίζεται μέσα από αντίξοες συνθήκες για δύο επιζώντες οι οποίοι εν τέλει διαψεύδουν την ύπαρξη του καναλιού Peary, αφήνοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς αξιώσεις για την Αρκτική.

Το παρόν project συνιστά μία τίμια αλλά κάπως flat δουλειά. Όμως χαρακτηρίζεται από την εξαιρετική φωτογραφία του Torben Forsberg που μαγνητίζει τα βλέμματα μέσα από εντυπωσιακά πλάνα που καταγράφουν την άγρια ομορφιά και την απεραντοσύνη ενός χιονισμένου, επικίνδυνου και αφιλόξενου τοπίου στην Αρκτική. Ωστόσο, αυτό που παρατηρεί κανείς είναι πως δεν μπορεί να απαλλαγεί από κλισέ του είδους και η δράση δεν εξελίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς εκτός ίσως από δύο σημεία όπου ανεβαίνει η αδρεναλίνη. Μερικές φορές αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι κυλάει δυσανάλογα αργά και λιγάκι προβλέψιμα η υπόθεση ώστε ενίοτε το ενδιαφέρον να μετριάζεται κάπως.

Εντούτοις, σε αυτό το βραδυφλεγές σε ένταση δράμα υπάρχει μία ισορροπημένη συγκινησιακή φόρτιση κυρίως σε ό,τι αφορά τις εκπλήξεις και τις δοκιμασίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι ήρωες.

Η εμβάθυνση στους χαρακτήρες παρουσιάζει ορισμένα σκαμπανεβάσματα αλλά οι αξιόλογες ερμηνείες των Coster-Waldau και Cole καταφέρνουν να συνεισφέρουν θετικά προς αυτήν  την κατεύθυνση. Τα γεγονότα ωστόσο, προσεγγίζονται κάπως άνευρα, χωρίς το στοιχείο της ανατροπής ή του σασπένς να έχει τον πρώτο λόγο. Επιπλέον, ένα πολύ συγκεκριμένο συμβάν θυμίζει κάτι αντίστοιχο από το Arctic (2018) του Joe Penna!

Ανά στιγμές νιώθεις ότι μπορείς να αφοσιωθείς στην ροή των όσων εκτυλίσσονται αλλά δεν γίνεται να μην αντιληφθείς και την «κοιλιά» που μεσολαβεί κάπου κάπου, ενώ μερικές εκβάσεις σημειώνονται λιγάκι άγαρμπα ή πρόχειρα ώστε να νομίζεις πως ο δημιουργός μάλλον βιάζεται να βάλει τελεία. Η όλη απόπειρα από τη μία σε «αδράχνει» και από την άλλη σε αφήνει από άποψη ενδιαφέροντος.

Ζητήματα όπως η ευαισθησία και η σκληρότητα εναλλάσσονται στο έργο ειδικά αν εστιάσει κανείς στο πως αντιμετωπίζουν τα σκυλιά τους οι δύο βασικές φιγούρες. Παγωνιά, λιγοστές πιθανότητες επιβίωσης, εξωτερικές απειλές, ενοχές, απογοήτευση, ελπίδα και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης κυριαρχούν στα περισσότερα σκηνικά αποδεικνύοντας στο τέλος ότι ο άνθρωπος είναι ίσως το πιο ανθεκτικό θηρίο.

Ο επίλογος επισφραγίζεται με ένα λυτρωτικό φινάλε όπου πληροφορούμαστε πως οι δύο συνταξιδιώτες συνέχισαν να ενώνονται από βαθιά φιλία για το υπόλοιπο της ζωής τους.

To Against the Ice είναι μία αρκετά συγκρατημένη σε αγωνία survival ταινία που ενώ δείχνει αρχικά να θέτει έναν μπούσουλα, παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα στο σύνολό του μοιάζει να χάνει τον στόχο του και το σασπένς να βαδίζει πάνω σε λεπτό στρώμα πάγου, με εξαίρεση τις φιλότιμες προσπάθειες των πρωταγωνιστών που πασχίζουν κρατήσουν όλο το φιλμ στις πλάτες τους.