Υπάρχει λόγος που όλοι μιλούν για το Yellowjackets | Review
Η ιδέα πίσω από τη νέα δραματική σειρά «Yellowjackets» που προβάλλεται στο Showtime, είναι αρκετά απλή και καθόλου πρωτότυπη, καθώς κάτι ανάλογο έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τόσο την μικρή όσο και την μεγάλη οθόνη. Ακολουθεί μια ομάδα ανθρώπων που μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα βρίσκεται απομονωμένη μέσα στην άγρια φύση και προσπαθεί με χίλιους-δυο τρόπους να επιβιώσει. Είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί και έτσι είμαι σίγουρος πως τη στιγμή που διαβάζεται αυτές τις γραμμές, έχετε ήδη σκεφτεί 2-3 ταινίες ή σειρές που πραγματεύονται παρόμοιο θέμα.
Αυτό όμως που κάνει τη συγκεκριμένη σειρά να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα που έχετε δει, είναι ο αποτελεσματικός τρόπος που μπλέκει τον τρόμο με το coming-of-age εφηβικό δράμα.
Αρχικά να αναφέρω ότι η πλοκή της είναι χωρισμένη σε δυο διαφορετικά timelines τα οποία τρέχουν παράλληλα. Η αφετηρία της είναι η χρονιά 1996, όταν το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαινε η ταλαντούχα γυναικεία σχολική ομάδα ποδοσφαίρου του New Jersey, δεν θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του καθώς συνετρίβη στα βουνά. Χρειάστηκε να περάσουν 19 ολόκληροι μήνες για τις επιζώσες, μέχρι να τις εντοπίσουν και να τις διασώσουν, μόνο που στο διάστημα αυτό, η ανάγκη για επιβίωση τις οδήγησε σε ακραίες συμπεριφορές.
Στο παρόν, το 2021 δηλαδή, μερικές από αυτές αναγκάζονται να αναμετρηθούν με τα τραύματα του παρελθόντος, όταν μία επίμονη δημοσιογράφος αναζητά να βρει απαντήσεις για το τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια της απομόνωσής τους στην άγρια φύση.
Αυτό είναι το πλαίσιο που τοποθετούν τους ήρωες οι δημιουργοί της σειράς, Ashley Lyle και Bart Nickerson. Η αφήγηση, όπως εύκολα καταλάβατε, έχει αρκετά μπρος-πίσω στον χρόνο. Συνήθως, η δραματουργική τεχνική των flashbacks, χρησιμοποιείται (λανθασμένα) από τους σεναριογράφους ως βοήθημα για να κλείσουν με έναν πιο βολικό τρόπο για εκείνους, τυχόν τρύπες στο σενάριο ή για να απαντήσουν πιο εύκολα σε ερωτήματα και γρίφους, απλά, τοποθετώντας κάποιες έξτρα πληροφορίες για τους χαρακτήρες και την επίλυση της σύγκρουσης, ενώ, στην συγκεκριμένη σειρά, η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει ουσιαστικό κομμάτι της αφήγησης αλλά και για να οργανώσει την κεντρική ιδέα της ιστορίας.
Ωστόσο, η ώρα περνάει καλύτερα όσο βρισκόμαστε στην άγρια φύση με τα κορίτσια. Σε αντίθεση με τις ενήλικες εκδοχές τους, το πρόβλημα της επιβίωσης, αλλά και οι δυναμικές που χτίζονται μεταξύ τους, χαμένες σε μία καλύβα μέσα στο δάσος, είναι πιο ξεκάθαρες, πιο έντονες και πολύ μα πολύ πιο σκοτεινές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι μια περίεργη, αλλά πετυχημένη μείξη της σειράς «Gossip Girl» και των ταινιών «Lord of the Flies» και «Alive». Οι επιστροφές στο σήμερα, πέρα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των Christina Ricci και Juliette Lewis (εμβληματικές μορφές των ΄90s), δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι παρουσιάζουν παρόμοιο ενδιαφέρον.
Το ίδιο καλές είναι και οι νεαρές ηθοποιοί στους ρόλους τους, με την Ella Purnell και Sophie Nélisse να ξεχωρίζουν. Όσον αφορά το soundtrack της σειράς, αν υποθέσουμε ότι ο κύκλος της νοσταλγίας των ‘80s εδώ έχει φτάσει προς το τέλος και ένας καινούργιος μοιάζει να ανοίγει, είναι γεμάτο από τραγούδια της δεκαετίας του ΄90, όπως τα «Informer» του Snow, «Today» των Smashing Pumpkins, «Miss World» των Hole, «Glory Box» των Portishead και άλλων πολλών.
Κλείνοντας, το «Yellowjackets», συνδυάζοντας την ιστορία επιβίωσης και το δράμα ενηλικίωσης με δυνατές δόσεις ψυχολογικού τρόμου, παίρνει μία χιλιοειπωμένη ιδέα, και μέσα από έξυπνους χειρισμούς καταφέρνει να την απλώσει σε 10 ωριαία επεισόδια, χωρίς να κουράζει ιδιαίτερα, και μας λέει μία ενδιαφέρουσα ιστορία που σίγουρα αξίζει την προσοχή σας. Μπορεί να μην είναι η σειρά φαινόμενο που περιμέναμε, έχει όμως τοποθετήσει γερές βάσεις για την επομένη σεζόν, η οποία προβλέπεται συναρπαστικότερη.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.