Red Dot Review - Το σουηδικό θρίλερ του Netflix που θύμισε το "Contratiempo"

Αξίζει να το δείτε όμως ή είναι μια απ'τα ίδια;
16 Φεβρουαρίου 2021 11:10
Red Dot Review - Το σουηδικό θρίλερ του Netflix που θύμισε το "Contratiempo"

O Alain Darborg σκηνοθετεί το θρίλερ επιβίωσης-εκδίκησης Red Dot, επιμελούμενος παράλληλα και το σενάριο μαζί με τον Per Dickson, ενώ σε πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε εν προκειμένω τον Anastasios Soulis και την Nanna Blondell.Το cast συμπληρώνουν επίσης οι: Thomas Hanzon, Johannes Kuhnke, Tomas Bergström, Kalled Mustonen και η Anna Azcárate.

Ο κεντρικός άξονας του φιλμ περιστρέφεται γύρω από ένα νέο παντρεμένο ζευγάρι, τον ‘David’ και την ‘Nadja’, που όντας κάπως ψυχραμένοι μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα, αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι πεζοπορίας στη Σουηδία ώστε να αναθερμάνουν την σχέση τους και να δουν το Βόρειο Σέλας. Η κοπέλα μάλιστα, θεωρεί ότι έχει έρθει πια η κατάλληλη ώρα για να ανακοινώσει στον σύντροφό της ότι περιμένουν παιδί. Ωστόσο, η ρομαντική τους απόδραση σύντομα μετατρέπεται σε εφιάλτη αφού συνειδητοποιούν ότι ένας αδίστακτος δολοφόνος τους έχει βάλει στο στόχαστρό του και τους καταδιώκει χωρίς έλεος.

Ο δημιουργός εδώ επιλέγει να μας παρουσιάσει μία αφήγηση που ναι μεν συνδυάζει την δράση, την περιπέτεια και το σασπένς αλλά μάλλον με μοτίβα που έχουμε ξαναδεί στο σινεμά.vΣτο πρώτο της μισό αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο στο να χτίσει το προφίλ των δύο βασικών δρώντων και από την μέση και μετά ξεκινά σε γενικές γραμμές να καλλιεργεί επαρκώς ένα πέπλο μυστηρίου και ένα κλίμα αβεβαιότητας μέσα στην ερημιά της άγριας φύσης παλινδρομώντας ανάμεσα στο τότε και στο τώρα.

Εντούτοις, οι αναδρομές-flash backs που παρεμβάλλονται πολύ συχνά, ναι μεν φωτίζουν τις σκοτεινές πτυχές της ιστορίας που σκόπιμα παρέμεναν αθέατες, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να μην παρατηρήσει κάποιος ότι ενσωματώνεται στον μύθο το στοιχείο της εκδίκησης με έναν τρόπο που παραπέμπει σχεδόν ευθέως στο The Invisible Guest (2016). Συνεπώς, από ένα σημείο και έπειτα ο σκηνοθέτης άθελά του προδίδει κάπως την τελική καθαρτήρια έκβαση την οποία διαλέγει για να ολοκληρώσει το όλο θέαμα.

Μεταξύ άλλων, να σημειωθεί πως οι ηθοποιοί ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στις ερμηνείες τους, επιχειρώντας ο καθένας τους να αποδώσει όσο πιο παραστατικά και πειστικά μπορεί την φιγούρα του.

Τα κοντινά πλάνα στα πρόσωπα των ηρώων κυριαρχούν και αποτυπώνουν με αμεσότητα κάθε τόσο τις συναισθηματικές τους μεταπτώσεις, διευκολύνοντας έτσι και την διαδικασία να εμβαθύνει κανείς περισσότερο στους χαρακτήρες τους.vΠάντως, καθίσταται αντιληπτό πως παράγοντας του απρόβλεπτου ξεπροβάλλει έντονα κυρίως σε δύο φάσεις της ταινίας όπου πράγματι ο θεατής θα εκπλαγεί με τις αντίστοιχες τροπές του έργου.

Παρ’ όλα αυτά, η αγωνία κλιμακώνεται και η αίσθηση της απειλής ενισχύεται ουσιαστικά όταν μπαίνει η τελεία, με έναν επίλογο που φέρνει την θεία δίκη σε όσους την προκάλεσαν, και αφήνει στον θεατή  να αποφανθεί για το ποιος πραγματικά είναι ο θύτης και ποιος το θύμα.

Καταλήγοντας, δεν μένει παρά να παραδεχτούμε ότι κατά καιρούς έχουμε παρακολουθήσει δυνατά σκανδιναβικά θρίλερ με γενναίες δόσεις σασπένς και συνταρακτικές ανατροπές, ώστε το Red Dot μπροστά τους να φαντάζει περισσότερο με μία μικροσκοπική κουκκίδα που ίσα που αχνοφαίνεται στον χάρτη του συγκεκριμένου είδους.

Βρείτε την ταινία στο IMDB