His House Review – Η ταινία τρόμου του Netflix, είναι η επόμενη που πρέπει να δεις

Τι συμβαίνει όταν το παρελθόν σου στοιχειώνει το παρόν σου;
18 Νοεμβρίου 2020 12:17
His House Review – Η ταινία τρόμου του Netflix, είναι η επόμενη που πρέπει να δεις

Η ιστορία ακολουθεί ένα ζευγάρι προσφύγων από το εμπόλεμο Σουδάν, το οποίο στην προσπάθεια του να ξεφύγει από την δυστυχία και τον τρόμο που επικρατεί στην χώρα τους από τον εμφύλιο πόλεμο, περνάει με μια βάρκα τις επικίνδυνες θάλασσες της Μεσογείου με στόχο να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης. Φτάνοντας στον τελικό τους προορισμό, στην Αγγλία δηλαδή, θα αποκτήσουν προσωρινό άσυλο αλλά και μια κατοικία που μισθώνεται από την κυβέρνηση της χώρας καθώς και 74 λίρες την εβδομάδα για τα έξοδα τους. Όταν φτάνουν όμως στο σπίτι τα πράγματα δεν είναι τόσο ελπιδοφόρα όσο περίμεναν.

Δημιουργός της ταινία είναι ο Remi Weekes, ο οποίος έχει αναλάβει την σκηνοθεσία και το σενάριο, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Wunmi Mosaku, Sope Dirisu, Matt Smith, Javier Botet, Cornell John, Emily Taaffe και Malaika Abigaba.

 Το ‘His House’ άφησε θετικές εντυπώσεις στο Φεστιβάλ του Sundance τον Ιανουάριο του 2020, και είναι η πρώτη μεγάλης διάρκειας ταινία του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Remi Weekes. Εξαιρετικό κινηματογραφικό ντεμπούτο για τον ίδιο καθώς μας παρουσιάζει μια horror ιστορία με αρκετές καινοτομίες και φρέσκες ιδέες μέσα από ένα χιλιοειπωμένο σκηνικό, αυτό δηλαδή του στοιχειωμένου σπιτιού. Το στοίχημα για να γίνει θελκτική προς το κοινό και τους φαν των ταινιών τρόμου, ήταν να βρει έναν πρωτότυπο τρόπο διαχείρισης των υπερφυσικών φαινομένων που συμβαίνουν στο σπίτι, και ως έναν βαθμό αυτό το πέτυχε.

Τρείς είναι οι βασικοί χαρακτήρες της ιστορίας, ο Bol η Rial και το σπίτι. Το σπίτι στην ταινία παίζει σημαντικό ρόλο κυρίως επειδή με τους περίεργους ήχους και τα μακάβρια οράματα, τους υπενθυμίζει τις πληγές και το τραυματικό παρελθόν τους από την απώλεια της μικρής τους κόρης, Nyagak, στις φουρτουνιασμένες θάλασσες της Μεσογείου. Επίσης, η γειτονιά στην οποία βρίσκεται αυτή η κατοικία της κυβέρνησης ασκεί μεγάλη επιρροή στο ζευγάρι, κυρίως αρνητική. Μέσα από την καθημερινότητα τους, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε τον εντελώς αντίθετο τρόπο προσαρμογής στις συνθήκες του νέου ξεκινήματος.

Ο Bol δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να αφήσει τις κακουχίες και το σκοτεινό παρελθόν πίσω του, και πιστεύει πως ήρθε επιτέλους η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσουν οι δυο τους μια καινούργια οικογένεια. Η Rial απ' την άλλη μεριά, νιώθει μοναξιά, αποξένωση και η μοναδική σκέψη που κυριαρχεί στο μυαλό της είναι πως αυτό ταξίδι ήταν ένα μεγάλο λάθος και δεν θα έπρεπε ποτέ να συμβεί. Η αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη και τον τρόπο που έφτασαν στις ακτές της Μεγάλης Βρετανίας, ξετυλίγεται μέσα από τα συχνά flashback, με μια ανατροπή που πραγματικά σοκάρει. 

Ο ρυθμός της ταινίας είναι αρκετά αργός οπότε όσοι από εσάς αποφασίσετε να την παρακολουθήσετε, θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ένα αργόσυρτο θρίλερ με ένα φινάλε για αρκετή κουβέντα και έντονο προβληματισμό. Ο Weekes ανοίγει αρκετά ζητήματα χωρίς όμως να χαρίζει εύκολες απαντήσεις και ερμηνείες. Επίσης, ένα ακόμα θετικό στοιχείο που ξεχώρισα είναι ο τρόπος που καταφέρνει μέσα από ένα σφιχτοδεμένο σενάριο να βρει τον χρόνο για να κάνει κοινωνικοπολιτικό σχόλιο για θέματα όπως τον καθημερινό ρατσισμό που δέχονται οι πρόσφυγες, κάνοντας την ταινία να αναδειχθεί κάτι περισσότερο από μια ακόμα ταινία τρόμου.   

Η φωτογραφία της ταινίας είναι υπνωτιστική, ειδικά σε κάποια από τα flashbacks αλλά και σε κάποιες σκηνές που συμβαίνουν διάφορα υπερφυσικά φαινόμενα στο σπίτι. Πρέπει επίσης να σχολιάσω για τη χημεία των δύο πρωταγωνιστών, η οποία είναι εξαιρετική. Ένας από τους συχνούς μου ενδοιασμούς σε ταινίες που υπάρχουν ερωτικά ζευγάρια είναι ότι δεν με πείθουν σε κανένα σημείο για την σχέση τους. Στην συγκεκριμένη ταινία, δεν αμφισβήτησα ούτε λεπτό τα συναισθήματα που είχαν ο ένας για τον άλλον, είτε αυτά ήταν θετικά είτε αρνητικά. Αυτό οφείλεται φυσικά στις ερμηνείες των Wunmi Mosaku και Sope Dirisu.

Εάν λοιπόν είσαι από εκείνους που λατρεύουν τις ταινίες τρόμου με αργόσυρτο ρυθμό και με την ιστορία τους να εξελίσσεται σε άκρως ρεαλιστικό περιβάλλον με προσγειωμένες ερμηνείες και σενάριο το οποίο να μην φλυαρεί με ανούσια φθηνά jump-scares. Τότε το ‘His House’, αξίζει σίγουρα μια θέση στην watchlist σου. 

Βρείτε την ταινία στο IMDB