Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές | Όπως θα έπρεπε να είναι οι ελληνικές σειρές

Ο ιδιαίτερος κ. Λαΐνης επιστρέφει και αντιμετωπίζει τον δικό του άθλο
24 Ιουνίου 2019 11:24
Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές | Όπως θα έπρεπε να είναι οι ελληνικές σειρές

Μερικοί από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται. Εάν δεν γνωρίζετε, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι το Έτερος Εγώ είναι μια ταινία μυστηρίου που κυκλοφόρησε στις ελληνικές αίθουσες τον Ιανουάριο του 2016 και έναν χρόνο μετά ο σκηνοθέτης της, Σωτήρης Τσαφούλιας, την ανέβασε στο YouTube. Αυτό έδωσε στο φιλόδοξο φιλμ μια νέα πνοή καθώς μπορούσε να το δει ο καθένας εντελώς δωρεάν και σε καλή ποιότητα εικόνας. Εν ολίγοις κατέληξε να γίνεται viral και να διαδίδεται από στόμα σε στόμα με αποτέλεσμα η φήμη του να μεγαλώνει με τον καιρό και όσοι την έχουν δει να λένε θετικά λόγια για αυτή, μιας και τέτοιες ταινίες δεν βλέπουμε συχνά στον ελληνικό μοντέρνο κινηματογράφο.

Ομολογώ πως όταν την είδα εντυπωσιάστηκα από το πόσο προσεγμένη και εκτός των συμβατικών ορίων εγχώριων παραγωγών είναι. Είχε γερές δόσεις από το noir στυλ του David Fincher, επομένως αρκετές πινελιές από Seven και Zodiac, κάτι που ομολογώ ότι πάτησε τα κουμπιά μου. Το σενάριό του επίσης ήταν εμφανώς εμποτισμένο από τις ταινίες του Fincher οπότε το σκηνικό έδεσε στα μάτια μου και την απόλαυσα.

Τώρα το Έτερος Εγώ επιστρέφει αλλά σε μια τηλεοπτική παραγωγή δια χειρός του COSMOTE TV, που επιχειρεί να βουτήξει στα νερά του πρωτότυπου περιεχομένου, βαδίζοντας στα χνάρια του Netflix. Έτσι, γεννήθηκε το Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές στο οποίο ο ταλαντούχος, όπως αποδεικνύεται έμπρακτα, Σωτήρης Τσαφούλιας ανέλαβε και πάλι τον σεναριακό μίτο και τη σκηνοθεσία όλων των οκτώ επεισοδίων της σειράς, με τα γεγονότα να διαδραματίζονται αρκετό καιρό μετά την ομώνυμη ταινία. Επομένως, πριν βουτήξετε στο Χαμένες Ψυχές φροντίστε να δείτε τον μεγάλο του αδερφό.

Από το intro της σειράς κατάλαβα ότι ο Τσαφούλιας εμπνέεται και από το True Detective με εναέρια πλάνα της Αθήνας να κοσμούν τον υπόκοσμο που θα αποκαλυφθεί και το υπνωτικό ροκ κομμάτι του George Gaudy, το «Mother” είναι αρκετά για να σε γραπώσουν στο ρυθμό του μυστηρίου. Φυσικά, πρωταγωνιστής και πάλι είναι ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης στον ρόλο του Καθηγητή Εγκληματολογίας Δημήτρη Λαΐνη, ο οποίος καλείται -σαν άλλος Ηρακλής Πουαρό/Σέρλοκ – να βγάλει το φίδι από την τρύπα, υποδυόμενος έναν μοναχικό, με σύνδρομο Άσπεργκερ, κοινωνικά αδέξιο αλλά οξυδερκή και με ζεστή καρδιά, καθηγητή που κατά ανάγκη μεταμορφώνεται σε ντετέκτιβ.

Η αστυνομία χρειάζεται την βοήθειά του καθώς μια σειρά αποτρόπαιων δολοφονιών συγκλίνουν στο γεγονός πως ένας ακόμη κατά συρροή δολοφόνος βγήκε…παγανιά. Όπως στην ταινία έτσι και στο Έτερος Εγώ, ο δολοφόνος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από τους Άθλους του Θησέα. Αν και μοιάζει σαν να είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Το μοτίβο αλλάζει, η δημιουργικότητα του serial killer εκτοξεύεται σε επίπεδα Dexter με μερικά από τα σκηνικά των εγκλημάτων να μπορούν να σταθούν δίπλα στο “Hannibal” και έτσι το ξέμπλεγμα του μυστηρίου γίνεται αβίαστα. Δεν υπήρξε μια σκηνή που να είπα «αυτή ήταν αχρείαστη» και αυτό θαρρώ πως τα λέει όλα για τον ρυθμό της.

Στις Χαμένες Ψυχές δίνεται επίσης βήμα σε ήδη υπάρχοντες αλλά και νέους χαρακτήρες να λάμψουν, να αναπνεύσουν και να καλλιεργηθούν χωρίς να σου δοθεί η εντύπωση πως κάποιος είχε λιγότερη συμμετοχή ή ανάπτυξη. Οι ερμηνείες του βασικού cast, πέραν του Δαδακαρίδη, ο οποίος έχει μελετήσει σπιθαμή προς σπιθαμή τον άβολο κόσμο του Λαΐνη, είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στον προϊστάμενο της Αστυνομίας, Απόστολο Μπαρασόπουλο, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Μάνος Βακούσης, τον υποδειγματικό Άκη Σακελλαρίου στο ρόλο του διοικητή μιας ψυχιατρικής κλινικής, τον Βασίλη Ρίσβα στο ρόλο του Ιατροδικαστή, τον “χαμαιλέοντα” Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, την Κατερίνα Διδασκάλου στο ρόλο της Ελένης Μαρούδα και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στο ρόλο του συναδέλφου του Λαΐνη.

Το άλλο άκρο του Μπαρασόπουλου υποδύεται ο Πέτρος Λαγούτης στο ρόλο του "badass" αστυνομικού Παντελή Σκλαβή, ενώ την υπόθεση καλύπτει η διορατική δημοσιογράφος, Χριστίνα Στεργίου, την οποία υποδύεται η Βίκυ Παπαδοπούλου. Πέραν αυτών υπάρχουν κάποιες παρατυπίες στις ερμηνείες των μικρότερων ρόλων που μου έσπαγαν το κλίμα και τη συνοχή που προσδίδανε το υπόλοιπο cast, αλλά όχι κάτι το οποίο σε αποτραβά εντελώς από την δράση.

Πέραν του γεγονότος ότι η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι σε υψηλά επίπεδα, μια ακόμη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και δίνει στο Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές την αίσθηση μιας μεγάλης παραγωγής είναι τα προσεγμένα σκηνικά του. Από το λημέρι του δολοφόνου που θυμίζει κάτι από τα Saw και Hannibal, στο υψηλών προδιαγραφών και high tech εργαστήρι αλά CSI της Αστυνομίας, μέχρι και την ψυχιατρική κλινική που είναι το επίκεντρο του μυστηρίου, με τους αποστειρωμένους και αυστηρά συμμετρικούς διαδρόμους και το επιβλητικό…Red Box του, όλα προσθέτουν έξτρα πόντους στο γεγονός πως πρόκειται για μια σοβαρή σειρά.

Στον παράγοντα αυτόν να προσθέσουμε και την διεύθυνση φωτογραφίας, η οποία έχει κάνει μια τίμια δουλειά στο να μεταφέρει μια σαπισμένη noir αισθητική, την μόνιμη εσωτερική πάλη του Λαΐνη και τα επιβλητικά σκηνικά. Βέβαια, παρατήρησα κάποια τεχνικά λάθη στο μοντάζ, τα πλάνα και τον ήχο που είναι κρίμα να περνάνε έτσι και ελπίζω πως σε μια ενδεχόμενη συνέχεια με μια 2η σεζόν να δοθεί και εκεί προσοχή.

Στο δια ταύτα ο νέος Άθλος του Λαΐνη αποτελεί μια όαση στο ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, χωρίς καμία υπερβολή. Το bingewatching της σειράς επιβάλλεται και η ψυχαγωγία είναι εγγυημένη. Το Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα πρώτο λιθαράκι ώστε να υπάρξουν τέτοιου επιπέδου παραγωγές στην Ελλάδα, που είναι η αλήθεια πως λείπουν και όταν υπάρχουν, ο κόσμος μπορεί να τις αναγνωρίσει και να τις τιμήσει. Ας είναι λοιπόν μια αφετηρία ώστε οι «Χαμένες Ψυχές» του Τσαφούλια να αποτελέσουν το στάνταρ για τις ελληνικές παραγωγές.

Το Έτερος Εγώ: Χαμένες Ψυχές είναι διαθέσιμο από τις 16/06 στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS και από τη Δευτέρα 8/07 στις 23:00 και έως τις 15/07 θα προβάλλεται στο Cosmote Cinema 4HD.