Ripley Review – Η σειρά του Netflix είναι η επιλογή του μήνα!

Ειδικά για τους λάτρεις των ιστοριών εγκλήματος
08 Απριλίου 2024 12:15
Ripley Review – Η σειρά του Netflix είναι η επιλογή του μήνα!

Ο πρωταγωνιστής της σειράς βιβλίων της Αμερικανίδας συγγραφέα Patricia Highsmith, με τίτλο 'Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ', έχει μεταφερθεί πολλάκις σε κινηματογράφο και θέατρο. Η πρώτη του παρουσία όμως μπροστά σε θεατές θα γίνει το 1956, σε ένα τηλεοπτικό επεισόδιο της ανθολογικής σειράς Studio One. Το νέο Ripley, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Steven Zaillian, γνωστός από τις δουλειές του στα Schindler's List, Awakenings, Gangs of New York, Moneyball και The Irishman, είναι μόλις η δεύτερη εμφάνιση ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους ήρωες της λογοτεχνίας στην μικρή οθόνη και προσπαθεί να μας δώσει μία πιο καλλιτεχνική, αλλά και ψυχρή οπτική της ιστορίας του.

Η μίνι τηλεοπτική σειρά του Zaillian έκανε πρεμιέρα στο Netflix, με οκτώ – σχεδόν – ωριαία επεισόδια. Τον ομώνυμο ρόλο υποδύεται ο Andrew Scott, τον οποίο θα γνωρίζετε από τις σειρές Sherlock και Fleabag, αλλά και την πρόσφατη ταινία All of Us Strangers, ενώ μαζί του θα συμπρωταγωνιστεί η Dakota Fanning ως Marge Sherwood και ο Johnny Flynn ως Dickie Greenleaf.

Η σύνοψη, λίγο-πολύ γνωστή, ακολουθεί τον Τομ Ρίπλεϊ, έναν μικρό-απατεώνα που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα οικονομικά κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 στη Νέα Υόρκη, όπου προσλαμβάνεται από έναν πλούσιο άνδρα για να ταξιδέψει στην Ιταλία και να προσπαθήσει να πείσει τον περιπλανώμενο γιο του να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η αποδοχή της δουλειάς από τον Τομ είναι το πρώτο βήμα που τον οδηγεί σταδιακά σε μια περίπλοκη ζωή γεμάτη δόλο, απάτη και φόνο!

Οι σκηνοθετικές οδηγίες του Zaillian, σε συνδυασμό με την εκπληκτική ασπρόμαυρη κινηματογράφηση του Robert Elswit, γνωστός για την συνεργασία του με τον Paul Thomas Anderson, σε έξι από τις ταινίες του, με αποκορύφωμα το There Will Be Blood, όπου βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας, δημιουργούν μία οπτικά στοιχειωτική ατμόσφαιρα που συμπληρώνει ιδανικά τον σκοτεινό και ψυχρό τόνο της ιστορίας. Κάθε καρέ είναι σχολαστικά σχεδιασμένο, παρασύροντας τους θεατές βαθύτερα στον κόσμο της εξαπάτησης και της ίντριγκας του βασικού ήρωα.

Η καλλιτεχνική απόφαση να γυριστεί η σειρά σε ασπρόμαυρο εξυψώνει το νουάρ στοιχείο, ενώ προσδίδει παράλληλα μία αίσθηση μελαγχολίας αλλά και διαχρονικότητας. Αποτυπώνει την ομορφιά των τοπίων της παραθαλάσσιας Ιταλίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το απειλητικό περιβάλλον του κόσμου της.

Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκεται πάντα ο Ripley, και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του. Η εμφάνιση του δεν λείπει σχεδόν από κανένα πλάνο. Η ερμηνεία του Scott στερείται της έντασης που συχνά συνδέεται με τον χαρακτήρα. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταφορές, εδώ, η ένταση πηγάζει εσωτερικά, απεικονίζει έναν κοινωνιοπαθή απατεώνα που λειτουργεί περισσότερο σαν αρπακτικό που περιτριγυρίζει τα θηράματα του μέσα από μία αδυσώπητη επιθυμία να τα ξεγελάσει με οποιοδήποτε κόστος.

Δε μοιάζει να έχει τίποτα οργανωμένο ή να λειτουργεί με συγκεκριμένη τακτική, αλλά παίρνει αποφάσεις αυθόρμητα, καθοδηγούμενος πάντα από τα συναισθήματα και τις ορέξεις του. Είναι ένας άνθρωπος ανήθικος, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης. Δίπλα του, η Fanning παρουσιάζει μία Marge που την διακατέχει η ηρεμία, εκπέμποντας παράλληλα έναν δυναμισμό, ενώ λειτουργεί και ως η ηθική πυξίδα μέσα στην πλοκή. Ο Flynn, στον ρόλο του Dickie, προβάλλει εξαιρετικά όλη την γοητεία που συνοδεύεται από τον χαρακτήρα του, αλλά και την αφέλειά του όσον αφορά την εμπιστοσύνη που δείχνει στον Ripley.

Για τους λάτρεις του σασπένς με έντονο το νουάρ στοιχείο, το Ripley, είναι σίγουρα η σειρά τους. Από την εναρκτήρια σκηνή δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα και τόνο για την συνέχεια. Η σκηνοθεσία του Zaillian είναι μετρημένη, δεν χάνει ποτέ τον προσανατολισμό της, επιτρέποντας έτσι στην αφήγηση να εκτυλίσσεται με σταθερό ρυθμό από επεισόδιο σε επεισόδιο, διατηρώντας παράλληλα την απαιτούμενη ένταση και ίντριγκα. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα masterclass ιστοριών ψυχολογικού θρίλερ καθώς εξερευνά την σταδιακή κάθοδο ενός ανθρώπου στην καρδιά του σκότους. Η υποβλητική κινηματογράφηση, οι εξαιρετικές ερμηνείες από το βασικό τρίο αλλά και η σαγηνευτική μουσική, κάνουν την σειρά must-watch.

Tags: