The Bear 2η σεζόν: Ηχηρό και μεγαλοπρεπές «Ναι, σεφ» ξανά – Review

Christopher Storer και Jeremy Allen White κεντάνε και πρωταγωνιστούν σε μια από τις καλύτερες σειρές εκεί έξω.
09 Αυγούστου 2023 20:47
The Bear 2η σεζόν: Ηχηρό και μεγαλοπρεπές «Ναι, σεφ» ξανά – Review

«Ναι, σεφ» το The Bear επέστρεψε στις οθόνες μας μέσω του Disney Plus για μια 2η σεζόν που φάνταζε λιγάκι πιο δυναμική αλλά μια από τα ίδια και να που ήρθαν τα νέα επεισόδια για να με διαψεύσουν πανηγυρικά.

Θαρρώ πως ακόμη το The Bear δεν ακούγεται όσο θα έπρεπε και όσο του αξίζει. Βλέποντας τη 2η σεζόν αντιλήφθηκα ξανά πόσο μεράκι, ποιότητα πίσω και μπροστά από τις κάμερες και συνοχή έχει η σειρά παραγωγής του FX. O Christopher Storer του «Ramy” παραδίδει μια συνέχεια της ιστορίας μέσα από 10 επεισόδια -αντί για 8 της πρώτης- τα οποία είναι μαεστρικά δεμένα και δομημένα μεταξύ για να προσφέρουν μα συναρπαστική, ακραία χαώδης αλλά βαθιά ανθρώπινη ιστορία με θεματικές προεκτάσεις για την ψυχική υγεία, την οικογένεια, τα τραύματα και την σκληρή καθημερινότητα.

Όχι κυρίες και κύριοι το The Bear δεν εφησυχάζει και όπως ο Carmy του Jeremy Allen White είναι συνεχώς στην τσίτα έτσι και αυτό δεν βρίσκει πρακτικά ηρεμία και γαλήνη. Πάντα κάτι θα βρίσκει να την ταράξει. Όπως η ζωή άλλωστε συνεχώς ισορροπεί τις καλές με τις κακές στιγμές.

Στη νέα σεζόν ο Carmy προσπαθεί να ανοίξει από την αρχή το The Beef και να ολοκληρώσει το όραμα του δικού του εστιατορίου, του The Bear, που είχε όνειρο από μικρός να ανοίξει με τον αδερφό του τον Mickey (John Bernthal). Όλα των εγκαινίων όμως δύσκολα καθώς η 2η σεζόν περνάει την κουζίνα και τους χαρακτήρες του The Bear μέσα από τις συμπληγάδες της γραφειοκρατίας και του να στήνει κανείς το μαγαζί του, κυριολεκτικά με τα χέρια του. Να σου πάλι το άγχος, οι σκέψεις αν θα τα καταφέρουν, αν θα τα φέρουν έτσι ώστε να έχουν κέρδος, αν θα επιβιώσουν στον κλάδο της εστίασης που παραπαίει στην περιοχή του Σικάγο και αν ο Carmy θα σηκώσει το βάρος και τις ευθύνες ενός εστιατορίου που θα δουλεύει ρολόι και μάλιστα με βλέψεις για αστέρι Μισελέν.

Εντάξει αυτές τις βλέψεις τις έχει το δεξί του χέρι η “Syd” της επίσης φανταστικής στην ερμηνεία της, Ayo Edebiri. Αυτή η σεζόν πέραν από την ολοκλήρωση ενός μέρος του οράματος του Carmy πήραμε και μια πιο λεπτομερής ματιά στο παρλεθόν του, στο γιατί είναι αυτός που είναι και γιατί απλά δεν μπορεί να χαρεί ένα καλό πράγμα που το έρχεται στη ζωή του.

Κομβικό σημείο σε όλα αυτά είναι το αριστουργηματικό -και λέω να το ξαναγράψω με κεφαλαία αλλά αφήστε το- 6ο επεισόδιο του 2ου κύκλου, που είναι ένα masterclass γραφής διαλόγων, σκηνοθεσίας, ήχου, μοντάζ και φυσικά ερμηνειών. Ειλικρινά είναι σα να είπανε σε όλους αυτούς τους ηθοποιούς «σε αυτό το επεισόδιο θα παλέψετε για ένα Emmy”.  Ένα επεισόδιο που είναι τίγκα σε guest ονόματα σπουδαίων Χολιγουντιανών ηθοποιών καθώς η φαμίλια του Carmen δε γινόταν να έχει τίποτα συνηθισμένους συγγενείς.

Αρκεί να πω ότι από τις οθόνες σας για αυτό το επεισόδιο παρελαύνουν οι Jamie Lee Curtis, Bob Odenkirk, John Bernthal και Sarah Paulson, ενώ τα τρανταχτά guest ονόματα αυτής της σεζόν συμπληρώνονται με αυτά των Will Poulter και της οσκαρικής Olivia Colman(!).

Πρέπει όμως να δώσω ξανά τα εύσημα σε όλο το cast το οποίο ακόμη και δυο ατάκες να πει σε ένα επεισόδιο είναι «to the point”. Τα πάντα μετρημένα με ζυγαριά ακριβείας. Άψογο μοντάζ και πάλι, χαοτική σκηνοθεσία, διάλογοι και one-take πλάνα που βράζουν σε ένταση και άγχος. Και αυτές οι στιγμές που συνδυάζει φοβερές μουσικές με το σενάριο, ομολογώ ότι μου πατάνε τα κουμπιά.

Το The Bear απέδειξε και πάλι ότι είναι μέσα στις καλύτερες και αρτιότερες σειρές εκεί έξω, με μια εξέλιξη που είναι ο ορισμός του «sequel”.

Πως γίνεται λοιπόν να επιστρέφει με την ίδια απίθανη συνοχή το The Bear; Μόνο ο «σεφ» Christopher Storer ξέρει το μυστικό και μαζί με το εκπληκτικό cast, αλλά αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως πρόκειται για μια σειρά-στολίδι για το Disney Plus.