Call of Duty: Modern Warfare Remastered Review

Call of Duty: Modern Warfare Remastered Review

14 Νοεμβρίου 2016 09:59
Remaster ή Remake;

Το Call of Duty 4: Modern Warfare  όταν κυκλοφόρησε το 2007 ήταν η πρώτη εκδοχή και η είσοδος της σειράς στον «μοντέρνο» πόλεμο. Ενώ τα περισσότερα παιχνίδια εστίαζαν κυρίως στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ή σε αυτόν του Βιετνάμ, η Infinity Ward  θέλοντας να κάνει κάτι νέο και φρέσκο εστίασε στο μέλλον. Το εγχείρημα πέτυχε καταφέρνοντας να αποσπάσει αρκετά βραβεία όπως Best Shooter, Best Graphics, και Best Online Multiplayer. Για αρκετούς δε, θεωρείται μέχρι και σήμερα 9 χρόνια μετά, το καλύτερο πολεμικό FPS. Ανεξάρτητα αν ενστερνίζεστε την ίδια άποψη ή όχι, δε χωρά αμφιβολία ότι το παιχνίδι είναι σταθμός στην κατηγορία που ανήκει αλλά και γενικά στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Κατάφερε να ξεχωρίσει, τόσο στο single player με τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες και σενάριο, όσο και στο multiplayer, το οποίο μάλιστα ήταν ο πρόδρομος της μορφής που θα έπαιρναν όλα τα μελλοντικά παιχνίδια. Παρά τις φήμες που υπήρχαν σχετικά με ένα remastered Call of Duty, κανείς ουσιαστικά δεν περίμενε να γινόταν πραγματικότητα. Όμως όλοι ευχόμασταν  πως αν ποτέ γινόταν, να ήταν το πρώτο Modern Warfare. Έτσι η Activison ανέθεσε στην Raven να μεταφέρει στη νέα εποχή έναν από τους σημαντικότερους τίτλους. Άραγε καταφέρνει αυτή η επανέκδοση να ενθουσιάσει το ίδιο τους βετεράνους και τους νέους;  

Η ιστορία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα το 2011 στη Ρωσία όπου ξεσπά εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και των εθνικιστών, οι οποίοι προσπαθούν με τους συμμάχους τους στη Μ. Ανατολή να επαναφέρουν το «μεγαλείο» της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες (USMC 1st Force Recon) και οι Βρετανοί  Special Air Service (SAS) θα επιχειρήσουν να αποτρέψουν τα σχέδιά τους. Ο παίκτης παίρνει τον έλεγχο του Paul Jackson από τους μεν και του John "Soap" MacTavish από τους δε, όπου μαζί με τις ομάδες του θα ταξιδέψουν εκτός απ’ τη Ρωσία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μ. Ανατολή, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία, προκειμένου να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή.

Αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που έπαιξα το παιχνίδι  πρώτη φορά στο Xbox 360, ακόμα θυμάμαι το πόσο καλή εντύπωση μου είχε κάνει ο τεχνικός τομέας. Αν και η μηχανή γραφικών έχει βελτιωθεί σαφώς προς το καλύτερο, στα δικά μου μάτια δείχνει το ίδιο εκπληκτικό με τότε. Ωστόσο για τους παίκτες που θα το παίξουν πρώτη φορά, η αναβάθμιση που έγινε στα γραφικά θα τους βοηθήσει να εκτιμήσουν και να συνειδητοποιήσουν την έκταση και το πόσο μεγάλο παιχνίδι ήταν το Modern Warfare. Ακόμα όμως και τα γραφικά να βάλουμε στην άκρη, το παιχνίδι διαθέτει ένα από τα πιο στιβαρά σενάρια και τους πιο αξιομνημόνευτους χαρακτήρες που πέρασαν ποτέ στην ιστορία της σειράς. Είναι αξιοσημείωτο το πώς το σενάριο χτίζει τους χαρακτήρες από το μηδέν, δίνοντας χώρο μέσα από μια όχι τόσο ιδιαίτερη ως προς τη γραφή πλοκή να αναπτυχθούν οι ιστορίες των χαρακτήρων και να κάνουν τους παίκτες να τους θυμούνται για αρκετά χρόνια μετά. Κάτι που δυστυχώς δεν κατέφερε κανένα άλλο μελλοντικό παιχνίδι της σειράς, παρά τα ηχηρά ονόματα των ηθοποιών που χρησιμοποίησε.  

Έχουμε δει αρκετές εταιρίες σε αυτή τη γενιά να ανεβάζουν απλά την ανάλυση, να σταθεροποιούν το frame rate (ή όχι) και να μας τα πλασάρουν ως remasters. Οι άνθρωποι στη Raven Software έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, όχι μόνο απλά στο να ανεβάσουν την ανάλυση στα 1080p, να σταθεροποιήσουν το frame rate στα 60fps και να βελτιώσουν τα textures, αλλά έχουν συμβάλει σε αρκετές περιβαλλοντικές λεπτομέρειες, βελτίωσαν τα μοντέλα των χαρακτήρων και έγραψαν νέους διαλόγους. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως remake καθώς εκμεταλλεύεται τα χαρακτηριστικά της νέας ανανεωμένης μηχανής γραφικών, κάνοντας το παιχνίδι να δείχνει φρέσκο.

Έχουν γεμίσει τις περιοχές με αρκετούς στρατιώτες παραπάνω, έχουν προσθέσει διαφορετικά είδη οχημάτων, απομάκρυναν τις μάσκες από κάποιους χαρακτήρες ώστε να φανούν οι λεπτομέρειες στα πρόσωπά τους, άλλαξαν την αρχιτεκτονική σε διάφορες περιοχές ώστε να δείξουν ομορφότερες και ξανασχεδίασαν το animation των χαρακτήρων ώστε να είναι πιο αληθοφανές. Βέβαια παρά αυτές τις βελτιώσεις, παρατηρείται σχεδόν παντού η έλλειψη anti aliasing κάτι που είναι απορίας άξιο, όμως πραγματικά είναι ήσσονος σημασίας μπροστά σε όλο το υπόλοιπο. Το συνολικό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις  θαυμάσιες φωτοσκιάσεις και τα υψηλής ανάλυσης textures, είναι πανέμορφο και ρεαλιστικότατο.     

Το studio από την άλλη δεν πείραξε καθόλου το gameplay, καθώς οι αλλαγές που έγιναν στο remaster αφορούν αποκλειστικά τον αισθητικό τομέα. Το feeling των όπλων είναι το ίδιο, οι εχθροί και η A.I. αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο και το επαναλαμβανόμενο respawn των εχθρών σε συγκεκριμένα σημεία ξανακάνει την εμφάνισή του. Ακόμα και η δυσκολία του παιχνιδιού είναι ίδια. Προς ενημέρωση σε όσους δεν γνωρίζουν, το Modern Warfare μαζί με το World War είναι απ’ τα πιο δύσκολα παιχνίδια της σειράς, ειδικά αν επιχειρήσετε να παίξετε στο επίπεδο Veteran. Ο ηχητικός τομέας έχει εξίσου υποστεί βελτιώσεις με πιο καθαρούς ήχους τόσο στην ομιλία όσο και στα εφέ των πυροβολισμών και των εκρήξεων. Επίσης ανέπαφο έχει μείνει και το multiplayer mode όπου οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τα skins των όπλων, ενώ όλα τα υπόλοιπα όπως το σύστημα προόδου, οι κλάσεις, τα challenges και τα modes μεταφέρθηκαν αυτούσια. Οι χάρτες είναι δέκα, όμως υπάρχει πλάνο να προστεθούν ακόμα έξι. Δυστυχώς μέχρι στιγμής το παιχνίδι διατίθεται μόνο ως πακέτο με την Legacy Edition ή την Digital Deluxe του Infinite Warfare, με την Activision παρά τις φήμες που ακούγονται, να μην έχει ξεκαθαρίσει αν θα το κυκλοφορήσει ξεχωριστά στο μέλλον.

Συνοψίζοντας : Το Call of Duty: Modern Warfare αποτελεί στην κατηγορία του σταθμό στα video games, όντας ο πρόδρομος στην εξέλιξη των first-person shooters, αλλά και στο πως το multiplayer mode (ειδικά στις κονσόλες) αγαπήθηκε και έγινε mainstream. Μέχρι σήμερα αποτελεί τον βασικό πυρήνα μιας άκρως όπως αποδείχτηκε πετυχημένης συνταγής όπου όλα το επόμενα Call of Duty υιοθέτησαν χωρίς ωστόσο να συμβεί το ίδιο και στα μετέπειτα campaigns. Διαθέτει το πιο δεμένο και μεστό story (για τα δεδομένα του Call of Duty) καθώς και τους πιο καλοδουλεμένους και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες σε όλη την ιστορία της σειράς. Η δουλειά που έχει κάνει η Raven Software είναι εξαιρετική και αφορά αποκλειστικά τον αισθητικό τομέα καθώς όλο το υπόλοιπο παιχνίδι όπως το gameplay, η αίσθηση των όπλων, η A.I., ακόμα και η δυσκολία μεταφέρθηκαν αυτούσια. Το studio εκτός από τις αναμενόμενες βελτιώσεις όπως η μεγαλύτερη ανάλυση, το frame rate στα 60fps και τα καθαρότερα textures, προέβησαν σε αρκετές περιβαλλοντικές λεπτομέρειες. Βελτίωσαν τα μοντέλα των χαρακτήρων και έγραψαν νέους διαλόγους. Θα μπορούσε εύκολα αν το παιχνίδι ήταν τουλάχιστον δυο γενιές πίσω να χαρακτηριστεί και ως remake. Όπως και να’ χει αυτή είναι η πιο τίμια πρόταση όσον αφορά τα remasters που υπάρχουν εκεί έξω και είναι μια καλή ευκαιρία οι βετεράνοι fans να το ξαναβιώσουν στην πιο όμορφη έκδοσή του και οι νέοι να γνωρίσουν από πού ξεκίνησαν όλα.  
Box Art
Tested on : Xbox One
Developer : Raven Software
Publisher : Activision
Distributor : IGE
Available for : Xbox One, PS4, PC
Release date : 2016-11-04