The Callisto Protocol Video Review | Ο διχασμένος διάδοχος ενός θρύλου

The Callisto Protocol Video Review | Ο διχασμένος διάδοχος ενός θρύλου

12 Δεκεμβρίου 2022 15:33
Στο διάστημα κανείς δε σε ακούει (ειδικά αν δεν φωνάζεις...)

Το 2022 αποτέλεσε τη μεγάλη επιστροφή του horror genre και σίγουρα είναι η αφετηρία για ένα τεράστιο νέο κύμα κυκλοφοριών που η κοινότητα ζητάει εδώ και καιρό. Το The Callisto Protocol είναι ένα παιχνίδι που τα τελευταία δύο χρόνια, από τη στιγμή που παρουσιάστηκε, έχει στρέψει τα βλέμματα όλων μας προς το μέρος του. Αν και νέο IP, ο πραγματικός λόγος που κέρδισε τις εντυπώσεις είναι το γεγονός ότι πίσω από το τιμόνι της ανάπτυξης κρύβονται πολύ γνωστά ονόματα της βιομηχανίας, όπως αυτό του Glen Schofield, δημιουργού του Dead Space. Και η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι μοιάζει εξαιρετικά πολύ, σε όλους τους τομείς του, με το θρυλικό survival horror της Visceral Games. Για την ιστορία, το The Callisto Protocol αρχικά σχεδιαζόταν ως κομμάτι του PUBG: Battlegrounds (ναι, και σε εμένα φαίνεται εντελώς παράδοξο…) αλλά στην πορεία απέκτησε δική του, ξεχωριστή υπόσταση.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στο μακρινό μέλλον, με την ανθρωπότητα να έχει «βγει» και εκτός του πλανήτη Γη, σε άλλες γειτονιές του ηλιακού μας συστήματος. Ο παίκτης λαμβάνει το ρόλο του Jacob Lee, ενός αερομεταφορέα που μεταφέρει υλικά αγαθά από μέρος σε μέρος. Η Callisto και η Europa (δορυφόροι του Δία) είναι οι δύο πλανήτες που θα συμβούν τα γεγονότα και αυτοί που θα εγκλωβίσουν τον Jacob σε έναν εφιάλτη. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα στην Black Iron Prison, μια φυλακή-κόλαση που κρύβει ένα σκοτεινό και μακάβριο μυστικό. Ο πρωταγωνιστής μας, εκτός από το να σώσει το τομάρι του, καλείται να ρίξει φως σε αυτό το μυστήριο και να ανακαλύψει το αιματηρό υπόβαθρο.

Το σενάριο θαρρώ πως απλά λειτουργεί, χωρίς να παρουσιάζει κάτι καινοτόμο και επαναστατικό. Καλώς ή κακώς, αυτήν την πλοκή την έχουμε δει και διαβάσει σε εκατοντάδες sci-fi ταινίες και βιβλία. Η ιστορία έχει μερικές συγκινήσεις, έχει και τις ανατροπές της, αλλά κινείται σε απολύτως γνωστά μονοπάτια. Τα δικά μου εύσημα πηγαίνουν στις ερμηνείες των ηθοποιών.

Η παραγωγή έχει προσλάβει ένα cast γνωστών ονομάτων του Χόλιγουντ, από τον εξαιρετικό Josh Duhamer που ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστή, μέχρι την Karen Fukuhara και τον Sam Witwer. Ειδικά ο Duhamer, δίνει σάρκα και οστά σε έναν πολύ προσγειωμένο χαρακτήρα, με ώριμες αντιδράσεις, αρκετά μακριά από φθηνό εντυπωσιασμό, εξυπνάδες, χιούμορ και badass «ύφος».

Το πρόβλημα του The Callisto Protocol εμφανίζεται στο gameplay, μιας και οι melee μηχανισμοί στους οποίους είναι βασισμένο το σύστημα μάχης, είναι δύστροποι και σπανίως λειτουργούν έτσι όπως το οραματίστηκαν οι δημιουργοί. Ο τίτλος ενσωματώνει ένα dodging μηχανισμό που, αφενός είναι έξυπνος και πρωτοποριακός στο genre, αφετέρου προκαλεί έντονη σύγχυση στις σκηνές δράσης και εν τέλει φέρνει πονοκέφαλο στον παίκτη.

Η κατάσταση βελτιώνεται ύστερα από αρκετή ώρα, όταν ο παίκτης εντρυφήσει στα mechanics, χωρίς, βεβαίως, αυτό να το απενεχοποιεί. Προτείνω να παίξετε το παιχνίδι στο χαμηλότερο επίπεδο δυσκολίας και πιστέψτε με θα βγείτε από πολλές στιγμές που η υπομονή σας θα αγγίξει το κόκκινο.

Πέρα από το προβληματικό gameplay, αν και εξαιρετικά γραμμικό και σε σημεία επαναλαμβανόμενο, το The Callisto Protocol τα πηγαίνει φανταστικά στο σχεδιασμό των επιπέδων, στην ανάπτυξη της ατμόσφαιρας, στην αίσθηση της απόγνωσης και της φρίκης. Η περιπέτεια που θα βιώσει ο παίκτης είναι ασύλληπτα σκληρή, ωμή, αιματηρή και σκοτεινή, όπως αρμόζει στον πνευματικό διάδοχο των Dead Space. Λάτρεψα κάθε τετραγωνικό εκατοστό του Black Iron Prison και θεωρώ πως στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας, το παιχνίδι παραδίδει σεμινάρια, ακόμη και στους μετρ του είδους.

Φυσικά, ο τεχνικός τομέας, σε γραφικά και ήχο, βοηθάει πολύ σε όλο αυτό. Ο τίτλος λάμπει, τόσο οπτικά, όσο και ακουστικά. Η έκδοση PS5 που δοκίμασα μού χάρισε ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια εκεί έξω. Δυστυχώς, οι υπόλοιπες εκδόσεις, έχουν τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματά τους, τα οποία ωστόσο βελτιώνονται καθημερινά με updates.

Περισσότερα για το The Callisto Protocol, στο αναλυτικό video review που ακολουθεί.

Συνοψίζοντας : Το The Callisto Protocol είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να διχάσει. Θεωρώ πως οι λάτρεις του είδους, όπως είμαι εγώ, θα το αποδεχθούν και θα το απολαύσουν, μιας και συνολικά χαρίζει μία τίμια sci-fi survival horror περιπέτεια, που δεν ανακαλύπτει τον τροχό, αλλά ξέρει να κερδίζει τους space horror fans. Οι υπόλοιποι που δεν τρελαίνεστε με τη θεματολογία και το setting, καλά θα κάνετε να απέχετε, καθώς υπάρχουν καλύτερα παιχνίδια εκεί έξω για να επενδύσετε το χρόνο και τα χρήματά σας.
Box Art
Tested on : PS5
Developer : Striking Distance Studios
Publisher : Krafton
Distributor : CD Media
Available for : PS5, Xbox Series S|X, PS4, Xbox One, PC
Release date : 02-12-2022