Mortal Kombat X - Review

Mortal Kombat X - Review

15 Απριλίου 2015 09:06
Η επιστροφή της βίας σε όλο της το μεγαλείο

Το hype είναι αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα αλλά και χειρότερα συναισθήματα τα οποία μεγαλώνουν στους gamers και “παίζουν” με την αγάπη του καθενός για έναν συγκεκριμένο τίτλο. Αυτό, βέβαια, είναι ένα συναίσθημα, ή καλύτερα μία κατάσταση η οποία “θεραπεύεται” αν αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου να χαρεί αυτό που περίμενε. Στα fighting games οι gamers που αφιερώνουν ένα μεγάλο ποσοστό του χρόνου τους σε αυτά, την προαναφερθείσα κατάσταση τη βιώνουν συχνά, είτε με την κυκλοφορία ενός νέου πολυαναμενόμενου τίτλου, είτε μέσω άλλων συγκυριών.

Φτάνει με τη φιλοσοφία του hype τώρα. Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία κυκλοφορία του πονήματος της NetherRealm Studios, το Mortal Kombat 9, το οποίο όλοι οι fans του αθλήματος χάρηκαν μέχρι τελικών...fatalities. Πριν από αρκετό καιρό ανακοινώθηκε το Mortal Kombat X, η συνέχεια της θρυλικής σειράς, με τον Ed Boon να έχει αναλάβει το τιμόνι της ανάπτυξης του τίτλου. Μετά από πληθώρα trailers και ανακοινώσεων και όντας λάτρης της εν λόγω σειράς, δεν μπορούσα να αφήσω μία τέτοια κυκλοφορία χωρίς να της αφιερώσω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το story του παιχνιδιού συνεχίζεται από εκεί που μας άφησε και στο Mortal Kombat 9, με μερικές νέες προσθήκες. Μετά την ήττα του Shao Kahn, μία νέα απειλή έκανε την εμφάνισή της στο Earthrealm, ο Shinnok, ο οποίος σαν κύριο σκοπό έχει να καταστρέψει την Γη και όλους τους Elder Gods που υπάρχουν. Όπως και να έχει, η προσπάθειά του απέτυχε, μετά την επιτυχή παρέμβαση του Johnny Cage, ο οποίος εκτός από την ικανότητά του (ασταμάτητο τρολάρισμα), κατάφερε να βγει νικητής στη μάχη απέναντι στον Shinnok, φυλακίζοντάς τον. Καθώς τα χρόνια περνούσαν ειρηνικά, ο Quan Chi αποφάσισε να προβεί στην προσπάθεια ελευθέρωσης του Shinnok, ώστε να πάρει και αυτός μέρος στον αρχικό του σκοπό. Ομολογώ πως η ιστορία του τίτλου δεν παρουσιάζει κάποια σπουδαία πρωτοτυπία, ενώ η μικρή διάρκεια των τεσσάρων ωρών, δεν βοηθάει και ιδιαίτερα.

Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος αφήγησης συνεχίζει να παραμένει καλύτερος από αρκετούς “ανταγωνιστές” του τίτλου, καθώς υπάρχει συνεχής εξήγηση των γεγονότων μέσω cutscenes, βοηθώντας έτσι τον παίκτη, όχι μόνο να αφομοιώσει καλύτερα το τι συμβαίνει, αλλά να πάρει και μία ιδέα από τους μαχητές που περιλαμβάνει ο τίτλος, ως προς τον χαρακτήρα τους και την προσωπικότητά τους. Επιπροσθέτως, το final boss είναι ακριβώς όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Δύσκολο, εντυπωσιακό με τη δυνατότητα να εμπνέει τον απαραίτητο “φόβο” μέχρις ότου νικηθεί.

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο κείμενό μου, για εμένα το σημαντικότερο κομμάτι ενός fighting παιχνιδιού, είναι το Tutorial, δηλαδή η επεξήγηση των βασικών μηχανισμών του τίτλου και του όλου συστήματός του, όσο πιο εύκολα και κατανοητά γίνεται χωρίς να προσπαθεί συνεχώς να μπερδέψει τον παίκτη. Εδώ τα συναισθήματα μου είναι ανάμεικτα. Με το που αντίκρισα το Main Menu, επισκέφτηκα την κατηγορία Training, ώστε να πάρω μία καλύτερη ιδέα σχετικά με τους gameplay μηχανισμούς του Mortal Kombat X.

Το Training χωρίζεται σε τρεις επιμέρους κατηγορίες: το Practice, το οποίο ουσιαστικά είναι η ελεύθερη προπόνηση και εκμάθηση combos χωρίς τη βοήθεια του παιχνιδιού, το Fatality Practice, το οποίο κάνει αυτό ακριβώς το οποίο υποδηλώνει και η ονομασία του, δηλαδή, επιλέγετε το χαρακτήρα που επιθυμείτε και μαθαίνετε αυτές τις σκληρές, βίαιες και αποτρόπαιες κινήσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν το Mortal Kombat καλύτερα από οτιδήποτε άλλο και το, σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου, Tutorial. Όσον αφορά το τελευταίο, το παιχνίδι προσπάθησε να μου εξηγήσει με ένα γρήγορο και ομαλό τρόπο τους βασικούς μηχανισμούς του παιχνιδιού. Όπως ανέφερα και παραπάνω, εδώ ο τίτλος δε με άφησε πλήρως ικανοποιημένο και εξηγούμαι. Το Tutorial διδάσκει γρήγορα και εύκολα τη βάση του Mortal Kombat X, από το back/ front dash, μέχρι και την εκτέλεση των X-Ray κινήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια εκμάθησης ανά χαρακτήρα, δηλαδή του playstyle του καθενός και τα combo του είναι ελλιπής, διδάσκοντας στον παίκτη απλά και αρχάρια πράγματα. Αυτό μπορεί για τους περισσότερους οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με fighting παιχνίδια να μην αποτελεί κάποιο πρόβλημα, έχοντας ήδη τις γνώσεις και την “προϋπηρεσία” στο genre, όμως, για έναν πρωτάρη, ή απλά για κάποιον ο οποίος αναζητά μερικές ώρες διασκέδασης στο σύμπαν του Mortal Kombat X, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει την πολύτιμη βοήθεια του Google/ YouTube για πιο εκτενείς οδηγούς.

Κάτι νέο και διαφορετικό το οποίο βρήκα αρκετά διασκεδαστικό είναι το Faction War. Την πρώτη φορά ενασχόλησης μου με τον τίτλο, μου ζητήθηκε να επιλέξω ανάμεσα σε ένα από πέντε Factions (Lin Kuei, White Lotus, Brotherhood of Shadow, Special Forces και Black Dragon), δηλαδή πέντε κατηγορίες οι οποίες ουσιαστικά προσδιορίζουν την ιδιοσυγκρασία των μαχητών. Εφόσον επιλέξετε το κατάλληλο faction για εσάς, θα μπορείτε να πολεμήσετε online απέναντι σε άλλα Factions και εφόσον βγείτε νικητές θα κερδίσετε πληθώρα αμοιβών, όπως, Faction Finishes κ.ο.κ.

Ήρθε η ώρα να αναφερθώ στο δεύτερο σημαντικότερο κομμάτι του παιχνιδιού, το gameplay φυσικά. Εδώ ο Ed Boon και η παρέα του δε απογοητεύουν, μιας και έχουν καταφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι συνδυασμοί κινήσεων (combos), η ομαλότητα τους χάρει στα 1080p και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, τα οπτικά και ηχητικά εφέ, τα X-Rays συνεργάζονται όλα μαζί πυρετωδώς για ένα απίστευτο αποτέλεσμα. Το gameplay που προσφέρει το Mortal Kombat X είναι κάτι απλό και εύκολο το οποίο μπορεί να μαθευτεί σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά, ταυτόχρονα από πίσω κρύβεται μία ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια, στην οποία εφόσον κατατεθεί ο απαραίτητος χρόνος, αποκαλύπτεται ένα μέρος της ουσίας που περιλαμβάνουν τα fighting games.

Βέβαια σημαντικό σημείο αναφοράς κατέχουν τα γραφικά και τα μοντέλα των χαρακτήρων, τα οποία είναι “κρυστάλλινα” μέσω της βοήθειας της custom modified Unreal Engine 3, την οποία χρησιμοποίησε η εταιρία. Πανέμορφα και σαγηνευτικά βρήκα επίσης και τα τοπία μάχης ή αλλιώς stages, τα οποία συμβάλλουν και αυτά για ένα καλύτερο και δυνατότερο οπτικό αποτέλεσμα. Το roster των μαχητών συνεχίζει να παραμένει δυναμικό, προσφέροντας μία αρκετά μεγάλη γκάμα από χαρακτήρες για να επιλέξετε. Και μην ξεχνάμε τα Fatalities, τα οποία είναι πιο λεπτομερή, πιο βίαια και πιο αιματηρά από ποτέ.

Μία ακόμη νέα προσθήκη στο gameplay είναι τα playstyles του χαρακτήρα. Όπως είχαμε δει και σε παλαιότερα trailers, εφόσον επιλέξετε το χαρακτήρα που θέλετε, θα σας ζητηθεί να διαλέξετε ανάμεσα σε τρία διαφορετικά playstyles, τα οποία περιέχουν διαφορετικές κινήσεις για τον καθένα ξεχωριστά και αν χρησιμοποιηθούν καταλλήλως, ανοίγει ο δρόμος για την ανακάλυψη νέων combos. Για παράδειγμα, ο Scorpion έχει στη διάθεσή του το Ninjitsu, που του επιτρέπει να χρησιμοποιεί τα δύο του σπαθιά, το Hellfire, από το οποίο κερδίζει κινήσεις όπως το fireball και τέλος, το Inferno, στο οποίο ο χαρακτήρας κάνει summon ένα demonic minion.

Οι παραπάνω κατηγορίες εκτός από τους μοναδικούς συνδυασμούς κινήσεων που προσφέρουν, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη αντιμετώπιση ενός δύσκολου αντιπάλου, εμπλουτίζοντας τις επιλογές του παίκτη, δίνοντας και στο παιχνίδι μία ακόμη βαθύτερη εξέλιξη πάνω σε αυτόν τον τομέα. Ας δώσω και ένα μικρό παράδειγμα. Ας πούμε πως βρίσκεστε ενάντια σε έναν zoning χαρακτήρα (χρησιμοποιεί τις κινήσεις του για να κρατήσει μία συγκεκριμένη απόσταση, δυσκολεύοντας τον αντίπαλο να πλησιάσει, μέσω fireballs κτλπ) και δυσκολεύεστε. Εάν υποθέσουμε πως ο χαρακτήρας που χρησιμοποιείτε είναι o Scorpion, θα μπορούσατε να επιλέξετε το Hellfire playstyle, ή ακόμη και το Inferfno για να δοκιμάσετε μία διαφορετική στρατηγική μάχης. Κατ’ εμέ από τις καλύτερες προσθήκες που περιλαμβάνει ο τίτλος.

Εφόσον μιλάμε για Mortal Kombat, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα Towers, στα οποία θα χρειαστεί να περάσετε από διάφορες δοκιμασίες ώστε να κερδίσετε κάποια rewards. Υπάρχει το Klassic Tower, στο οποίο καλείστε να πολεμήσετε ενάντια 10 αντιπάλων στο επίπεδο δυσκολίας που επιθυμείτε, το Test Your Might, στο οποίο πρέπει να σπάσετε μία σειρά από αντικείμενα και τέλος, τα Survivor και Endless, στα οποία πιστεύω πως δεν χρειάζεται να γίνει κάποια περαιτέρω εξήγηση μιας και αυτοπροσδιορίζονται τέλεια από τον τίτλο τους.

Εκτός των παραπάνω παραδοσιακών προκλήσεων, υπάρχουν και τα Living Towers και Tower Challenges. Στα Living Towers θα συναντήσετε μοναδικούς πύργους οι οποίοι αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ στα Tower Challenges, υπάρχει ο ανταγωνισμός μεταξύ φίλων, καθώς σκοπός είναι να ξεπεράσετε το αρχικό high score σας σε ένα randomly generated πύργο. Όπως καταλάβετε, τα δύο τελευταία απαιτούν τη χρήση σύνδεσης στο διαδίκτυο, δίχως να δίνεται η δυνατότητα να παιχτούν offline.

Εφόσον πιάσαμε το online κομμάτι, ευχάριστο γεγονός αποτελεί πως το lag είναι ελάχιστο έως μηδαμινό, ενώ αντίστοιχα η εύρεση αντιπάλου πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα. Επομένως, οι online warriors, μπορούν να απολαύσουν τις online μάχες τους, χωρίς το άγχος της δυσάρεστης και κακής ποιότητας σύνδεσης, ή ακόμη και την αδυναμία εύρεσης ενός αντιπάλου.

Όπως είδαμε και στο Mortal Kombat 9, έτσι και στο X υπάρχει το Krypt, ένα νεκροταφείο στο οποίο μπορείτε να ξοδέξετε τα χρήματα που θα συγκεντρώσετε από το story, towers και όλα τα υπόλοιπα modes, έτσι ώστε να κερδίσετε διάφορα rewards, όπως νέα costumes για τους χαρακτήρες, art work, νέα fatalities κ.ο.κ. Η συνέχεια της εν λόγω κατηγορίας με χαροποίησε ιδιαίτερα, διότι κάθε φορά που συγκεντρώνω ένα ποσό χρημάτων η αγωνία μου για το τι θα κρύβει το κάθε μνημείο αυξάνεται, κάνοντας έτσι τις ώρες ενασχόλησης μου με τον τίτλο ακόμη πιο ενδιαφέρουσες.

Συνοψίζοντας : Νέες προσθήκες στο gameplay, Faction War, Krypt, όμορφα τοπία και γραφικά, 1080p και 60 fps, βία, μέτριο και μικρό σε διάρκεια story, θαυμάσιο online mode, με λίγα λόγια, το απλό ερώτημα που γεννιέται είναι, αξίζει; Ναι! Το Mortal Kombat X είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα fighting games της χρονιάς και προσφέρει πληθώρα νέου και βελτιωμένου περιεχομένου το οποίο ενδέχεται να ικανοποιήσει όλους τους fans και μη της σειράς, λόγω του εξελιγμένου συστήματος μάχης του και των υπολοίπων διαφόρων modes, τα οποία μπορούν να κρατήσουν τον παίκτη περισσότερο στο σύμπαν του παιχνιδιού, προσφέροντας του ένα τίμιο και ολοκληρωμένο πακέτο.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : NetherRealm Studios
Publisher : Warner Bros.
Available for : PS4, Xbox One, PC
Release date : 2015-04-14
Tags: