Life is Strange - Episode 2 - Review

Life is Strange - Episode 2 - Review

08 Απριλίου 2015 09:32
Δε χάνουμε τις ελπίδες μας!

Διάβαστε την άποψη των Unboxholics για το πρώτο επεισόδιο του Life is Strange εδώ.

Το δεύτερο επεισόδιο του Life is Strange συνεχίζει την ιστορία της Max Caulfield. Μιας δεκαοχτάχρονης φοιτήτριας φωτογραφίας που ανακαλύπτει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να γυρίζει το χρόνο πίσω, να αποτρέπει ή να προκαλεί γεγονότα που μπορούν να την βγάλουν από δυσάρεστες καταστάσεις, να μάθει διάφορα tips για τους γύρω της που θα τα χρησιμοποιήσει στους διαλόγους ώστε βρει τα «κουμπιά» τους και γενικά να...σώσει τη μέρα. Οφείλω να ομολογήσω ότι σ’ αυτό το επεισόδιο ανακάλυψα κάτι για τον εαυτό μου που δεν περίμενα ποτέ ότι έχω. Αυτοκαταστροφικές τάσεις! Γι’ αυτό θα σας συμβουλέψω όσοι ασχοληθείτε με αυτό το επεισόδιο να απομακρύνεται από κοντά σας οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο…

Το προτέρημα το οποίο είχε το παιχνίδι σεναριακά στο πρώτο μέρος, αυτό του υπερφυσικού στοιχείου και του μυστηρίου όπου έκανε τη φαντασία μας να καλπάζει χωρίς όρια, γκρεμοτσακίστηκε πάνω στα απίστευτα βαρετά κλισέ των teen movies και σειρών που χρησιμοποιεί κατά κόρον η Dontnod Entertainment. Η ισορροπία η οποία επισημάναμε στο Episode 1 ανάμεσα στο δράμα και στο μυστήριο, που απαιτείται ώστε να μην κουράζει, δεν εφαρμόστηκε σχεδόν καθόλου αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα όλο το επεισόδιο να αναλώνεται στις ανησυχίες της Max να προστατέψει την εύθραυστη εν δυνάμει φιλενάδα της από το ψηφιακό bullying που της ασκούν τα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα της σχολής στα κοινωνικά δίκτυα, να κάνει hang out με την άλλη της φιλενάδα πείθοντάς την κατά την διάρκεια, ότι όντος κατέχει super powers και να προσεγγίσει το αγόρι που την φλερτάρει.

Εντάξει μπορεί να γίνομαι λίγο κυνικός γιατί η αλήθεια είναι μου προκάλεσε σύγχυση το σενάριο και δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω αν είναι πιο κοντά στις teen series του Nickelodeon ή του Mtv! Το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση της κοπέλας που είδαμε στο πρώτο επεισόδιο μένει στάσιμο.

Ακόμα και το παράξενο καιρικό φαινόμενο που είδαμε προς το τέλος του, δεν προκαλεί καμία έκπληξη στους κατοίκους. Γενικά όποιο στοιχείο μυστηρίου προκάλεσε το ενδιαφέρον μας στο Εpisode 1 απουσιάζει ανεξήγητα. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από τη σχέση της Max με την Kate και στην αγωνία της πρώτης να την προστατέψει και να αποδείξει πως είναι άξια φίλη εμπιστοσύνης. Στην αναθέρμανση της σχέσης της με την παλιά της φίλη Chloe στην οποία προσπαθεί να αποδείξει τις δυνάμεις που έχει, στην συγκέντρωση πληροφοριών μέσα από διάφορα npcs -που προφανώς δεν θα ξανασυναντήσουμε- σχετικά με την πλούσια οικογένεια που φαίνεται να κάνει κουμάντο όχι μόνο στο σχολείο, αλλά σε ολόκληρη την πόλη και στο πισωγύρισμα του χρόνου ώστε να συγκεντρώσει στοιχεία τα οποία θα την βοηθήσουν να τα βγάλει πέρα στους διαλόγους για να προχωρήσει η ιστορία, η οποία πραγματικά αναρωτιόμαστε που θα οδεύσει.

Ακόμα και το στοιχείο της χειραγώγησης του χρόνου που έδινε τη δική του πινελιά πρωτοτυπίας και ενδιαφέροντος, φαίνεται αρκετά ισχνό απ’ την άποψη ότι δίνεται η δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε απεριόριστες φορές ωσότου πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε ή αυτό που απαιτείται για να προχωρήσει το σενάριο. Κάτι που ευτυχώς φαίνεται να παρατήρησαν οι δημιουργοί οι οποίοι έκαναν τη συχνή χρήση των δυνάμεων της Max να της προκαλούν πονοκέφαλο και ρινορραγία, ώστε να μην μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.

Έξυπνη ιδέα μεν αλλά ατυχής υλοποίηση δε, διότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο σεναριογράφος το κρίνει απαραίτητο και όχι από την συχνότητα της χρήσης που κάνει ο παίκτης. Για να μην γίνουμε, όμως, τελείως άδικοι, το παιχνίδι αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον μας στα τελευταία είκοσι λεπτά. Μέσα σ’ αυτά θα έρθετε αντιμέτωποι με τις συνέπειες ορισμένων πράξεων που κάνατε σε αυτό αλλά και στο προηγούμενο επεισόδιο, λόγω ενός πολύ δραματικού γεγονότος που εκτυλίσσεται και αφήνει υποψίες και μυστήρια ερωτηματικά, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε γιατί άφησαν όλο το δεύτερο επεισόδιο να κάνει τέτοια κοιλιά. Την απάντηση προφανώς –αν υπάρξει- θα την μάθουμε στα επόμενα τρία επεισόδια.

Κατά τ’ άλλα το παιχνίδι κυμαίνεται στα ίδια μήκη κύματος όπως και πριν. Δηλαδή στα ίδια συμπαθητικά γραφικά, στο ίδιο ελαφρός βελτιωμένο αλλά τραγικό lip sync και στις ίδιες αξιόλογες μουσικές επιλογές. Δε χάνουμε, όμως, τις ελπίδες μας και θα συγχωρέσουμε αυτή την στιγμή αδυναμίας. Κάτι που δεν θα κάνουμε όμως στα επόμενα επεισόδια. Το Life is Strange πιστεύω πως έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τα κακώς κείμενα αυτού του επεισοδίου και να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που ψιθυρίζουν στο κεφάλι μας.

Συνοψίζοντας : Το Life is Strange έκανε πολύ δυναμικό ντεμπούτο με το πρώτο επεισόδιο και έδειχνε να κρατά σωστή ισορροπία ανάμεσα στο δράμα και στο μυστήριο ώστε να μην κουράζει τον παίκτη. Αυτό δυστυχώς ανατράπηκε στο δεύτερο επεισόδιο το οποίο αναλώνεται στο δράμα και δη στο δυσκολόπεπτο teen δράμα! Το παιχνίδι αποκτά ενδιαφέρον μόνο στα τελευταία είκοσι λεπτά λόγω ενός αναπάντεχου γεγονότος και κάποιων δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να πάρουμε, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στα επόμενα επεισόδια. Ας μη βγάλουμε, όμως, βιαστικά συμπεράσματα. Η Dontnod Entertainment έχει τη δυνατότητα και το χρόνο να επαναφέρει τη σειρά στο μονοπάτι που πρώτου επεισοδίου και να προκαλέσει εκ νέου το ενδιαφέρον μας.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Dontnod Entertainment
Publisher : Square Enix
Available for : PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360
Release date : 2015-03-24
Tags: