Battlefield: Hardline - Review

Battlefield: Hardline - Review

26 Μαρτίου 2015 07:56
Πάμε Hollywood;

Ένας από τους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς για την κατηγορία των first-person shooters είναι πως πλέον μιλάμε για ένα πληθωρικό είδος παιχνιδιών. Τόσο η Activision, όσο και η Electronic Arts, τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε έναν συνεχή και αδιάκοπο αγώνα για την ανάδειξη του καλύτερου FPS τίτλου, με διάφορες άλλες εταιρίες να προσπαθούν με νύχια και με δόντια να αποκτήσουν ένα κομμάτι της πίτας από την αύξηση ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η συγκεκριμένη κατηγορία. Η σειρά Battlefield βασιζόταν πάντα στο multiplayer, με το single-player να είχε πάντα το δεύτερο λόγο. Το Battlefield: Hardline δεν φαίνεται να αποτελεί εξαίρεση.

Στο τιμόνι της ανάπτυξης βρίσκεται για πρώτη φορά η Visceral Games και αυτό συνέβη καθώς ο “δικός μας” Steve Pappoutsis, General Manager της εταιρίας, είχε μία συζήτηση με το διευθυντή της DICE, Karl Magnus Troedsson, σχετικά με την κυκλοφορία ενός Battlefield τίτλου με θέμα τους κλέφτες και αστυνόμους αρκετά χρόνια πίσω. Η εμπλοκή της DICE στην ανάπτυξη του παιχνιδιού ήταν λιγότερη από άλλες φορές, αλλά τα βασικά μέλη του studio συμβούλευαν και καθοδηγούσαν σταδιακά τους ανθρώπους της Visceral Games καθ’ όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του Battlefield: Hardline.

Η ιστορία του τίτλου ξεκινάει με τον Nick Mendoza, ένα δίκαιο αστυνομικό που απλά προσπαθεί να κάνει μία τίμια δουλειά σεβόμενος τις βασικές αρχές του αστυνομικού σώματος αλλά καταλήγει να πέσει θύμα μίας μεγάλης απάτης σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο ναρκωτικών στο Miami. Η πρόοδος της ιστορίας του Battlefield: Hardline πραγματοποιείται μέσα από επεισόδια, μία τακτική που πρωτοεμφανίστηκε σε τίτλους όπως το Alan Wake και το Split/Second. Η αποτύπωση ενός τηλεοπτικού αστυνομικού δράματος που θυμίζει Hawaii Five-0, NCIS και άλλες τηλεοπτικές σειρές έχει εκτελεστεί με έναν τρόπο που δεν παρουσιάζεται συχνά στα video games. Χωρίς να προβώ σε spoilers, θα πω απλά πως τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών και οι λόγοι που προβαίνουν σε διάφορες πράξεις είναι αρκετά πιο σαφείς από προηγούμενους τίτλους, δίνοντας μία ξεχωριστή νότα για τον καθένα, κάνοντας τους παίκτες να ενδιαφερθούν περισσότερο από άλλες φορές για τα “θέλω” και τις πράξεις των χαρακτήρων.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών βοηθούν αρκετά σε αυτό με μικρά και μεγάλα ονόματα να παρελαύνουν από το cast όπως οι Bill Johnson και Wendy Calhoun από τις σειρές Justified, The West Wing και Revenge, ενώ οι διάλογοί τους σε συνδυασμό με το εξαιρετικό animation βάζουν και αυτά με τη σειρά τους το δικό τους κερασάκι στην τούρτα για μία ευχάριστα εύλογη οπτική και συναισθηματική επικοινωνία με τους παίκτες. Βέβαια, τα cut-scenes και γενικότερα η ιστορία θα έλεγα πως έχουν λάβει μεγαλύτερη σημασία από το gameplay και αυτό θα ενοχλήσει αρκετούς.

Σε σύγκριση με προηγούμενους Battlefield τίτλους, ένιωσα πως αυτή τη φορά τα όπλα έδιναν μεγαλύτερο και πιο δυναμικό feedback παρά τις λιγότερες επιλογές που μου δίνονταν σε ότι αφορά στον εξοπλισμό. Η δράση του Battlefield: Hardline θα θυμίσει σε πολλούς τα outposts του Far Cry 4 καθώς η χρήση του scanner για την εξέταση του χώρου, η συγκέντρωση των εχθρών γύρω από ένα συγκεκριμένο χώρο και τους συναγερμούς, ενώ η επίβλεψη των εχθρών στο χάρτη μέσω των field-of-vision cones θυμίζει αρκετά το αντίστοιχο χαρακτηριστικό της σειράς Metal Gear.

Μιλώντας για χαρακτηριστικά, ένα από τα νέα gameplay στοιχεία που επέλεξε να ενσωματώσει η Visceral Games στο campaign του Battlefield: Hardline είναι η δυνατότητα ακινητοποίησης και σύλληψης των υπόπτων, όντας ένα βασικό προτέρημα ενός αστυνομικού. Πατώντας το πλήκτρο L1 στο χειριστήριο DualShock 4 (δοκίμασα την PS4 έκδοση), ενεργοποιείται η εντολή Freeze για έναν ή τρεις αντιπάλους και έτσι οι παίκτες μπορούν να προβούν στη σύλληψή τους κερδίζοντας ακόμα και ανταμοιβές για συγκεκριμένες συλλήψεις. Προσωπικά, απόλαυσα ιδιαίτερα την συγκεκριμένη διαδικασία κυρίως για τη μεγάλη αίσθηση ικανοποίησης που νιώθει κανείς στο τέλος κάθε επιπέδου όταν καταφέρνει να ακινητοποιήσει και να συλλάβει όλους τους εχθρούς χωρίς να ενεργοποιηθεί κάποιος συναγερμός, ενώ σε συνδυασμό με το ξεκλείδωμα νέων όπλων που πραγματοποιείται μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό συλλήψεων με βάση τη μπάρα προόδου του Expert Level, η ικανοποίηση από τις ανταμοιβές του campaign είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Ο σχεδιασμός των επιπέδων του Battlefield: Hardline προσφέρει τις κατάλληλες ευκαιρίες τόσο για stealth δράση όσο και για ένοπλες συμπλοκές, ενώ τα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για την ολοκλήρωση ενός επιπέδου είναι περισσότερα από το αναμενόμενο, δεδομένου πως πρόκειται για ένα γραμμικό campaign, και παρέχουν μία ευδιάκριτη ελευθερία στην εξόντωση των αντιπάλων. Ενδιαφέρουσα και ευχάριστη βρήκα τη χρήση του scanner που χρησιμοποιείται για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων όλων των υποθέσεων καθώς είχα τη δυνατότητα να ακούσω σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της πλοκής μέσα από audio logs.

Ένας τομέας στον οποίο θα μπορούσε να είχε εργαστεί αρκετά περισσότερο η Visceral Games είναι η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων. Για έναν ανεξήγητο λόγο, κάθε φορά που χρησιμοποιούσα την εντολή “Freeze”, το μεγαλύτερο ποσοστό των εχθρών δεν αντιστεκόταν και μόνο όταν δεν τους στόχευα με το όπλο ξεκίναγαν κάποια απόπειρα αντεπίθεσης. Φυσικά, το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν είναι το μοναδικό που αποτελεί απόδειξη πως η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ακόμα αρκετά πίσω στη σειρά Battlefield. Όπως κάθε μοντέρνο FPS, έτσι και το Battlefield: Hardline έχει τα δικά του προβλήματα στο συγκεκριμένο τομέα.

Παρόλο που επέλεξα να ολοκληρώσω το campaign στο επίπεδο δυσκολίας Veteran, παρατήρησα πως οι εχθροί δεν ανταποκρίνονταν σωστά σε αρκετές καταστάσεις και ούτε έκαναν αρκετές κινήσεις για την εξουδετέρωση του στόχου τους. Το single-player campaign του Battlefield: Hardline διαρκεί περίπου 8 ώρες ανάλογα πάντα με το επίπεδο δυσκολίας που θα επιλέξετε και το χρόνο που θα αφιερώσετε για να συλλέξετε τα αποδεικτικά στοιχεία των υποθέσεων από κάθε επεισόδιο.

Τεχνικά, το Battlefield Hardline δεν θα μπορούσε να μην έχει υποστεί βελτιώσεις. Μπορεί η PlayStation 4 έκδοση του τίτλου να τρέχει στα 900p αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο τίτλος της Visceral Games δεν είναι όμορφος. Το αντίθετο μάλιστα. Το Miami και το Los Angeles δείχνουν εντυπωσιακά, το facial animation των χαρακτήρων αλλά και το γενικότερο animation εξαίσιο, ενώ τα 60fps στα οποία έτρεχε στο μεγαλύτερο μέρος του βοηθούσαν τρομερά στην ομαλή απεικόνιση της δράσης.

Δοκίμασα τον τίτλο και στην PC έκδοση του με μία Asus Geforce GTX 770 2GB και όπως ήταν αναμενόμενο, είδα ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι το οποίο παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στον γενικότερο φωτισμό του περιβάλλοντος, τα λεπτομερέστερα μοντέλα των χαρακτήρων, των όπλων αλλά και των κτιρίων. Για ακόμα μία φορά, δηλώνω εντυπωσιασμένος από το ηχητικό αποτέλεσμα σε Battlefield τίτλο. Ο ήχος των όπλων είναι τόσο ρεαλιστικός που σε ένα αξιόλογο ηχοσύστημα θα νομίζει κανείς πως βρίσκεται μέσα στη μάχη.

Φτάνοντας προς το τέλος του κειμένου, θα αναρωτιέστε γιατί δεν έχει γίνει ακόμα κάποια αναφορά στο multiplayer του Battlefield: Hardline. Όντας παιχνίδι που βασίζεται περισσότερο στο multiplayer, νομίζω πως είναι σωστό να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο, γι' αυτό και θα ακολουθήσει ξεχωριστή κριτική για το εν λόγω μέρος του παιχνιδιού.

Συνοψίζοντας : Το Battlefield: Hardline δεν αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο των first-person shooters, ούτε είναι ο τίτλος που οι φανατικοί της σειράς περίμεναν. Αντ’ αυτού, εκμεταλλεύεται τη δημοτικότητα μίας θεματολογίας -αστυνόμοι εναντίων εγκληματιών- που είναι ένα από τα καταλληλότερα για τη συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών και πατάει επάνω στα θεμέλια των gameplay μηχανισμών του Battlefield franchise. Σαφέστατα, η επιλογή της Visceral Games ως βασική ομάδα ανάπτυξης βοήθησε στη δημιουργία μίας δυναμικότερης και καλύτερα δομημένης ιστορίας με ρεαλιστικότερα set pieces και χαρακτήρες με τους οποίους κάποιος μπορεί να δεθεί περισσότερο αλλά τα μηνύματα που προσπαθεί το παιχνίδι να περάσει στους παίκτες μέσα από την ιστορία του δεν είναι αρκετά δυνατά σε ότι αφορά στην εκτέλεσή τους. <br />Αφού ολοκλήρωσα το campaign του τίτλου, ένιωσα πως πέρα από την κλασσική και πλέον τυποποιημένη διασκέδαση που λαμβάνω κάθε χρόνο από FPS σειρές όπως το Call of Duty, οι παίκτες που δεν ασχολούνται με το multiplayer δεν είχαν κάποια αξιομνημόνευτη εμπειρία για την οποία θα μπορούσαν να συζητήσουν μετέπειτα παρά τη μεγάλη προσπάθεια της Visceral Games. Η κυκλοφορία του Battlefield: Hardline αποδεικνύει πως η Electronic Arts είναι διατεθειμένη να ρισκάρει και να επενδύσει στην ακόμα μεγαλύτερη ωρίμανση του franchise μέσω παρουσιαστικών αλλαγών αλλά είναι ξεκάθαρο πως ο single-player τομέας δεν ήταν ποτέ το ατού της σειράς, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων (βλ. Bad Company).
Box Art
Tested on : PS4, PC
Developer : Visceral Games
Publisher : Electronic Arts
Available for : PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360
Release date : 2015-03-20
Tags: