Shiftlings - Review

Shiftlings - Review

09 Μαρτίου 2015 23:32
Ένα θεότρελο και άκρως διασκεδαστικό platform puzzler!

Σας έχουν λείψει τα platform puzzlers; Έχετε καιρό να παίξετε κάτι πραγματικά διασκεδαστικό που θα σας κάνει να γελάσετε με τη ψυχή σας; Η Rock Pocket Games είναι εδώ για να βάλει τέλος στην αναμονή σας! Το Νορβηγικό studio των 50 υπαλλήλων ξεκίνησε τη δράση του το 2008 ειδικευόμενο στα Advergames –σε παιχνίδια δηλαδή χτισμένα πάνω σε κάποιο brand για λογαριασμό κάποιας εταιρίας ή κοινότητας- σε mobile συσκευές, social media και browser games. Υπό την αιγίδα της Sierra, το studio κάνει την πρώτη του φιλόδοξη εξόρμηση στις κονσόλες και το PC, με ένα θεότρελο puzzle παιχνίδι που ακούει στο όνομα Shiftlings.

Στο παιχνίδι παίζετε με δυο αξιολάτρευτους διαγαλαξιακούς εξωγήινους μηχανικούς, οι οποίοι είναι μέρος ενός reality show που σκοπό έχει να διασκεδάσει το κοινό με τις γκάφες τους στην προσπάθειά τους να διορθώσουν βλάβες σε διάφορους πλανήτες μέσα από 50 έξυπνες και απαιτητικές puzzle πίστες. Θα τα καταφέρουν να βγουν σώοι από αυτή τους την προσπάθεια; Πιθανώς όχι αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία μπροστά στην τέρψη του τηλεθεατών και, φυσικά, στη δική σας! Γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται την πολύτιμη βοήθειά σας.

Οι διαστημικές στολές των εξωγήινων φίλων μας είναι συνδεδεμένες με ένα εύκαμπτο αεραγωγό σωλήνα που δεν τους επιτρέπει να απομακρυνθούν πολύ μεταξύ τους. Σαν να μην έφτανε αυτό ο ένας εκ των δυο κάνει στην αρχή του παιχνιδιού την γκάφα να πιει το διάσημο αναψυκτικό –που είναι και σπόνσορας του reality show- Black Hola Cola, το οποίο του προκαλεί…αέρια φουσκώνοντας τη στολή του και μετατρέποντάς τον σε μια τεράστια μπάλα. Το ξεκαρδιστικό της όλης κατάστασης είναι ότι τα αέρια μπορούν να μεταφερθούν μέσω του σωλήνα που τους συνδέει, με το πάτημα του τριγώνου, αλλάζοντας έτσι εναλλάξ μέγεθος στους ήρωές μας.

Το Shiftlings δεν είναι διασκεδαστικό για τις έξυπνες ατάκες του, αλλά για το gameplay του. Οι σχεδιαστές εκτός από τη γελοία εμφάνιση των πρωταγωνιστών και το animation, φρόντισαν ώστε το ίδιο το gameplay να προκαλεί στους παίκτες γέλιο. Ο κάθε χαρακτήρας αναλόγως το μέγεθός του έχει τα υπέρ και τα κατά του. Ο αδύνατος έχει πρόσβαση σε στενά σημεία της πίστας και μπορεί να κάνει ψηλότερα άλματα, είτε χρησιμοποιώντας σημεία του επιπέδου που δίνουν ώθηση, είτε χρησιμοποιώντας το φουσκωτό φίλο του ως τραμπολίνο! Ο...φουσκωτός απ’ την άλλη μεριά μπορεί να πατήσει πάνω σε κουμπιά ή πλατφόρμες που απαιτούν βάρος και να κρεμάσει από ψηλά επίπεδα τον αδύνατο συνάδελφό του ή να τον παρασύρει τραβολογώντας τον σαν έρμαιο. Το παιχνίδι υποστηρίζει single-player και διαδικτυακό ή τοπικό co-op.

Η Rock Pocket Games έχει δώσει έμφαση στο co-op κι’ αυτό φαίνεται στο δύστροπο χειρισμό του single mode που απαιτεί τρομερή εξάσκηση εκμάθησης. Ακόμα κι έτσι όμως ειδικά όταν πρόκειται σε σημεία να συγχρονίσετε τις κινήσεις των παικτών, θα σας δυσκολέψει εξαιρετικά και θα σας εκνευρίσει, διότι θα έχετε την ίδια στιγμή το νου σας να ελέγχετε το μέγεθος των χαρακτήρων με το τρίγωνο, τον εναλλάξ έλεγχό τους με τον κύκλο και την ταυτόχρονη κίνησή τους με το L1. Όπως καταλαβαίνετε είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν όλα αυτά μαζί από έναν παίκτη, ειδικά σε προχωρημένα και δυσκολότερα επίπεδα που απαιτούν τέλειο συγχρονισμό και ταχύτητα. Τα πράγματα ευτυχώς είναι εντελώς διαφορετικά αν επιλέξετε να παίξετε μαζί με κάποιον φίλο σας, γιατί ο κάθε ένας ελέγχει τον παίκτη του. Το μόνο κοινό κουμπί που έχουν είναι το τρίγωνο που αλλάζει το μέγεθος των χαρακτήρων.

Αυτό η αλήθεια είναι λίγο ριψοκίνδυνο, γι’ αυτό το άτομο που θα επιλέξετε να παίξετε μαζί του πρέπει να είναι συνεννοήσιμο, διότι το κλειδί για να μπορέσετε να τα βγάλετε πέρα είναι καθαρά η συνεργασία. Ακόμα κι έτσι όμως συμβάλει στα μέγιστα στα κύματα γέλιου που θα ακολουθήσουν από τις μεταξύ σας γκάφες, κάτι που με κάνει να πιστεύω ακράδαντα, ότι επιτηδευμένα το συγκεκριμένο κουμπί παρέμεινε κοινό. Κάποιες ελάχιστες στιγμές το παιχνίδι φάνηκε να μην υπακούει στο πάτημα των πλήκτρων, αλλά ως σύνολο αποζημιώνει και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αποτρέψει τον υποψήφιο αγοραστή.

Το Shiftlings λαμβάνει μέρος σε πέντε πλανήτες όπου ο κάθε ένας έχει δέκα πίστες που ξεκλειδώνουν με την πρόοδό σας. Επιπλέον στο τέλος του κάθε κόσμου ξεκλειδώνει και μια bonus πίστα φτάνοντας το συνολικό αριθμό αυτών στις 55. Σκοπός σας σε κάθε πίστα είναι να φτάσετε από το σημείο Α στο σημείο Β μαζεύοντας μέσα σε αυτές τις Hola Colas που είναι κρυμμένες. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά μην ξεγελιέστε, οι πίστες μπορεί στα πρώτα επίπεδα να είναι απλές, αλλά αυτό γίνεται για να εξοικειωθείτε με το χειρισμό. Από τον τρίτο κόσμο και μετά, τα επίπεδα δυσκολεύουν αρκετά και οι Hola Colas είναι πιο καλά κρυμμένες.

Επίσης μπορεί όλο αυτό να δείχνει επαναλαμβανόμενο αλλά πίστεψε με, δεν είναι. Οι πίστες είναι ποικιλόμορφες με έξυπνους γρίφους και πολλές κρυμμένες παγίδες. Η πρόκληση ανεβαίνει καθώς αργότερα θα ξεκλειδώσετε και το time attack mode, όπου μπορείτε να επαναλάβετε όλες τις πίστες σε συγκεκριμένο χρόνο και να ξεπεράσετε τους φίλους σας στα leaderboards. Το σίγουρο είναι πως σε καμία περίπτωση δε θα νιώσετε πλήξη. Ειδικά δε αν παίζετε με κάποιο δικό σας άτομο co-op, το γέλιο που θα εξασφαλίσετε είναι εγγυημένο. Προσωπικά δε θυμάμαι να έχω γελάσει τόσο πολύ σε άλλο παιχνίδι και δεν είμαι από αυτούς που γελούν εύκολα με βιντεοπαιχνίδια.

Τα γραφικά του Shiftlings είναι πολύ όμορφα, πολύχρωμα και ξεκούραστα στο μάτι. Δεν θα σας αφήσουν με ανοιχτό το στόμα, αλλά δεδομένου του είδους του παιχνιδιού, είναι απολύτως ικανοποιητικά. Σε μια από τις bonus πίστες παρατηρήθηκε πτώση στο frame rate σε σημείο που με δυσκόλεψε να την τελειώσω αλλά πέρα αυτής το παιχνίδι τρέχει ομαλά και χωρίς προβλήματα. Ο ήχος είναι ζωηρός, παιχνιδιάρικος και αρκετά ταιριαστός με το περιβάλλον. Τα ηχητικά εφέ των χαρακτήρων είναι αρκετά αστεία και προσθέτουν στο χιουμοριστικό ύφος του τίτλου. Τα μουσικά θέματα δε θα μείνουν στη μνήμη σας απλά είναι εκεί εξυπηρετώντας τις ηχητικές ανάγκες του παιχνιδιού.

Συνοψίζοντας : Συνοψίζοντας... <br />Η Νορβηγική Rock Pocket Games αφήνει για λίγο στην άκρη τα Advergames και δοκιμάζει για πρώτη φορά την τύχη της στις κονσόλες και το PC, με ένα φιλόδοξο platform puzzler. Μια κίνηση που όπως φάνηκε είναι πετυχημένη, δεδομένου ότι δημιούργησε ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό co-op παιχνίδι. Έξυπνοι γρίφοι, θανάσιμες παγίδες, 55 ποικιλόμορφα επίπεδα και δυο θεότρελοι χαρακτήρες που θα χαρίσουν τόνους γέλιου σε εσάς και την παρέα σας. Όλα αυτά προφέρονται στη δελεαστική τιμή των €15. Το Shiftlings είναι ένας τίτλος που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Rock Pocket Ltd
Publisher : Sierra Entertainment
Available for : Wii U, Xbox One, PS4, PC
Release date : 2015-03-03
Tags: