Dead or Alive 5: Last Round - Review

Dead or Alive 5: Last Round - Review

24 Φεβρουαρίου 2015 10:16
Μία απλή αναβάθμιση περιεχομένου ή κάτι παραπάνω;

Η απουσία του Tomonobu Itagaki μπορεί να συνεχίζεται για την Team Ninja, όμως, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η ομάδα πτοείται από την έλλειψη παρουσίας του. Η εταιρία συνεχίζει κανονικά την παράδοση των fighting games με το Dead or Alive franchise, να στέκεται αντάξια έναντι των ανταγωνιστών του, χωρίς τη βοήθεια του “πατέρα” του. Όντας μεγάλος λάτρης των fighting, δεν μπορούσα να αντισταθώ μετά την ανακοίνωση της νέας "αναβάθμισης" ονόματι Dead or Alive 5: Last Round. Στις παρακάτω γραμμές που ακολουθούν θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω την εμπειρία μου όσο πιο αναλυτικά γίνεται με τον προαναφερθέντα τίτλο.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει στις ψυχρές αναβαθμίσεις, οι οποίες έχουν ως μοναδικό σκοπό το πορτοφόλι του καταναλωτή/ gamer ως αντάλλαγμα νέο περιεχόμενο. Το Dead or Alive 5: Last Round έρχεται με μία πληθώρα βελτιώσεων οι οποίες εκτός των γραφικών, περιλαμβάνουν νέους χαρακτήρες, stages και πολλά ακόμη. Μερικοί fan της σειράς μπορεί να το αποκαλέσουν ως ένδειξη στήριξης προς το παιχνίδι από την εταιρία, εγώ, όμως, το αποκαλώ “ανήσυχο πνεύμα”. Μην μπερδεύεστε, δεν έχω ξεκινήσει να λέω ακόμη τα θετικά-αρνητικά για το παιχνίδι, απλώς κάνω μία σύντομη αναφορά.

Στην αρχή δε σας κρύβω πως η πρώιμη γνώμη μου για το νέο Dead or Alive δεν ήταν και η καλύτερη, καθώς το θεωρούσα ρηχό σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές του και πως δεν είχε κάτι περισσότερο να μου προσφέρει. Έκανα λάθος. Το Dead or Alive 5: Last Round έχει το "μυστικό" να μπορεί να ικανοποιήσει και τον casual gamer, ο οποίος αναζητά λίγες στιγμές διασκέδασης, όπως επίσης μπορεί να τραβήξει και τον hardcore fighter, διότι όπως συμβαίνει και με κάθε fighting game, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώσεις, τόσο περισσότερο θα σε ανταμείψει. Αυτό το καταφέρνει πολύ καλά από τον συνδυασμό κινήσεων ο οποίος ξεκινάει από αρχάρια στάδια και συνεχίζει δυναμικά, όπως επίσης και από τον εύκολο χειρισμό του. Σημαντική αναφορά αποτελεί και το Tutorial στο οποίο μπορείτε να αφιερώσετε το χρόνο σας για κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά με σκοπό την αφομοίωση των κινήσεων.

Εδώ θα κάνω μία παρένθεση. Ένα μέρος κλειδί για κάθε fighting είναι η δυνατότητα του παιχνιδιού να πάρει τον παίκτη και να του δείξει αναλυτικά, λεπτομερώς και όσο πιο εύκολα γίνεται τα συστήματα μάχης, το gameplay και όλες τις ιδιαιτερότητες τι οποίες φέρει. Θα σταθώ στο Training, όπου εκεί πέρασα τις περισσότερες ώρες μου με το παιχνίδι. Στην κατηγορία training αντίκρισα διάφορες υποκατηγορίες, όπως, το Free Training, Command Training, Tutorial και, τέλος, το Combo Challenge. Το Free Training, όπως λέει και η ονομασία του σάς δίνει την ευκαιρία να προπονηθείτε ελεύθερα μαθαίνοντας μόνοι σας κινήσεις, συνδυασμούς κινήσεων και τα σχετικά. Στην υποκατηγορία Command Training, μπορείτε να μάθετε μέσω της βοήθειας του παιχνιδιού όλες τις κινήσεις ενός χαρακτήρα.

Συνεχίζουμε με το σημαντικότερο κατά την γνώμη μου για έναν νέο στην σειρά, το Tutorial. Σε αυτήν την κατηγορία, θα βρείτε ουσιαστικά τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος των Dead or Alive. Δηλαδή, θα μάθετε εύκολα και γρήγορα τις μοναδικές κινήσεις του παιχνιδιού, όπως και τον τρόπο εκτέλεσής τους, δηλαδή από τον πλάγιο βηματισμό και τα Holds, μέχρι και στην εκτέλεση των Power Blows, τις "Ultra" κινήσεις που φέρουν οι χαρακτήρες. Τέλος, έχουμε το Combo Challenge στο οποίο βρίσκεται μία γκάμα από συνδυασμούς κινήσεων (Combo) για κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.

Αναμφίβολα το Dead or Alive 5: Last Round περιέχει ένα από τα πιο δυνατά και επεξηγηματικά Tutorial που έχω συναντήσει σε fighting μέχρι σήμερα. Το παραπάνω μείγμα μαζί με τις υποκατηγορίες του είναι εκτελεσμένο με προσοχή, σεβόμενο πάντα τους παίκτες, δίνοντας έμφαση σε σημεία τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά και τη βάση κάθε DOA παιχνιδιού. Συνεχίζοντας πορεύτηκα προς το Story Mode για τα οποίο δεν θα σας πω λεπτομέρειες, διότι παραμένει το ίδιο με το κλασικό Dead or Alive 5. Εδώ τα αισθήματα είναι ανάμεικτα. Το εν λόγω mode παραμένει το ίδιο με τον προκάτοχό του, δυνατό, πλουσιότερο από πολλά fighting games της αγοράς, στα οποία "αναγκάζεσαι" να παλέψεις με μία σειρά αντιπάλων και ως ανταμοιβή έχεις το ψυχρό cutscene διάρκειας 30 δευτερολέπτων. Η διάρκεια του αγγίζει σχεδόν τις τέσσερις ώρες.

Για τον κάθε χαρακτήρα τον οποίο θα πρέπει να χειριστείτε, θα μπορέσετε να μάθετε και κάποια πράγματα για αυτόν, αποφεύγοντας έτσι τη διαδικασία της έρευνας ή της αναγκαστικής γνώσης του από παλαιότερα παιχνίδια της σειράς. Παρόλα τα θετικά του, η Team Ninja δε μπήκε στον κόπο να προσθέσει περισσότερα κομμάτια όσον αφορά τους δύο νέους προστιθέμενους χαρακτήρες, τον Raidou και την Honoka, αφήνοντας τον παίκτη σε αυτό το σημείο με την απορία σχετικά με το παρελθόν του κάθε χαρακτήρα.

Σειρά έχουν τα πιο ανταγωνιστικά modes του παιχνιδιού ονόματι, Versus, Arcade, Time Attack, Survival και Team Fight, εκ των οποίων για το μόνο που θα μιλήσω είναι για το Team Fight για τους προφανείς λόγους. Το Team Fight που χρησιμοποιεί το Dead or Alive 5: Last Round, μπορεί να υστερεί σε σχέση με άλλα κύρια παιχνίδια της αγοράς, όμως, δεν παύει να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στο οποίο μπορείτε να εναλλάσσετε τους χαρακτήρες σας με σκοπό τη δημιουργία της μέγιστης ζημιάς προς τον αντίπαλο.

Ένα από τα φλέγοντα θέματα ενός λάτρη των fighting είναι το Online mode, όμως, εδώ, με μεγάλη μου θλίψη θα σας απογοητεύσω, διότι όσο σκληρά και να προσπάθησα να το δοκιμάσω, όσο κάτω και αν έριξα τις προτιμήσεις μου σχετικά με την ποιότητα της σύνδεσης, το αποτέλεσμα ήταν πάντα αρνητικό και το μήνυμα αποτυχίας εύρεσης αντιπάλου συνέχιζε να επαναλαμβάνεται στην οθόνη μου, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί σίγουρα καλό για την κοινότητα του παιχνιδιού. Στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει, αλλά για την ώρα η κατάσταση είναι απελπιστική.

Εντυπωσιακή και δυναμική βρήκα τη μουσική την οποία συνοδεύει το παιχνίδι, η οποία πορεύεται με κύρια βάση το stage στο οποία έχετε επιλέξει να πολεμήσετε. Μία καλή ακόμη επιλογή είναι η δυνατότητα αλλαγής αυτής της μουσικής με κάποιο theme από χαρακτήρα της επιλογής σας ή με το soundtrack ενός διαφορετικού Stage, αποφεύγοντας έτσι την κατά ένα βαθμό την μονοτονία. Έφτασε η στιγμή για τις νέες αλλαγές που φέρνει ο τίτλος μαζί με τις βελτιώσεις. Δύο νέες προσθήκες πήραν σειρά στο ρόστερ των μαχητών: ο Raidou, τον οποίον οι πιο γνώστες της DOA σειράς μπορεί να θυμάστε, διότι αποτελούσε το boss στο πρώτο Dead or Alive, ενώ η δεύτερη εισαγωγή είναι η Honoka η οποία κατά την γνώμη μου δεν έχει κάτι ενδιαφέρον να δείξει, καθώς αποτελεί το κλασικό Ιαπωνικό cute-anime girl.

Εν πάση περιπτώσει, οι νέοι χαρακτήρες είναι εντυπωσιακοί και εμπλουτίζουν όμορφα το roster, το οποίο είναι πιο δυναμικό από ποτέ. Τα γραφικά στα μοντέλα των χαρακτήρων συνεχίζουν να παραμένουν εντυπωσιακά και κρυστάλλινα μαζί με την βοήθεια της Soft Engine και την εντυπωσιακή ανάλυση των 1080p και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, όχι όμως σε σημείο στο οποίο θα χρειαστεί να "αναγκαστείτε" να αγοράσετε το αντίτυπο για το PS4 ή Xbox One, καθώς οι διαφορές τους δεν είναι και τόσο εμφανείς. Μαζί με την προσθήκη χαρακτήρων, δεν μπορούσαν να λείπουν και οι νέες στολές. Τα κοστούμια φέρουν και αυτά σαν τους χαρακτήρες εντυπωσιακή λεπτομέρεια, ενώ τα ειδικά εφέ με τους λεκέδες από χώμα, χιόνια και νερό είναι χάρμα οφθαλμών. Όπως πάντα, οι στολές για την γυναικεία "ομάδα" του παιχνιδιού, είναι λίγο...αποκαλυπτικές!

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στον τίτλο το βρίσκω στο Season Pass, το οποίο είναι αυτό που δεν έπρεπε να κάνει η Team Ninja. Το Season Pass του Dead or Alive 5: Last Round, έρχεται στην τιμή των $92.99 περιλαμβάνοντας όλο το επιπρόσθετο περιεχόμενο των DOA 5 και Ultimate, μαζί με μερικές ακόμη προσθήκες αντικειμένων και στολών για τους χαρακτήρες του παιχνιδιού, πράγμα που κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτο. O σκοπός του Last Round ήταν να προσθέσει επιπλέον περιεχόμενο στον ήδη υπάρχοντα τίτλο. Φαίνεται πως η Team Ninja ακολουθεί παραδείγματα προς αποφυγή και προσπαθεί -ας μου επιτραπεί η έκφραση- να “ξεζουμίσει” τους θαμώνες της σειράς.

Συνοψίζοντας : Το Dead or Alive 5: Last Round, είναι σίγουρα ένας αξιοσημείωτος 3D fighting τίτλος, ο οποίος μπορεί να προσφέρει πληθώρα περιεχομένου και στον παίκτη που ψάχνει απλά λίγες ώρες ξεκούρασης, αλλά και σε αυτόν που αναζητά ένα παιχνίδι με βάθος και στρατηγική. Κατ' εμέ το Story Mode θα μπορούσε να είχε λίγο περισσότερο περιεχόμενο, εφόσον μιλάμε για καινούριο παιχνίδι, ενώ το Season Pass συνεχίζει να αποτελεί "φάουλ", διότι και η τιμή στην οποία πωλείται δε βοηθάει. Με λίγα λόγια, το Dead or Alive 5: Last Round αποτελεί μία αξιοπρεπής συνέχεια και ένα ολοκληρωμένο πακέτο που σχεδόν υποχρεώνει τους φίλους της σειράς ασχοληθούν μαζί του.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Team Ninja
Publisher : Koei Tecmo
Available for : PC, PS4, PS3, Xbox One, Xbox 360
Release date : 2015-02-19
Tags: