Yakuza 6: The Song of Life Review

Yakuza 6: The Song of Life Review

30 Απριλίου 2018 17:05
Για την οικογένεια σου πρέπει να είσαι διατεθειμένος να κάνεις τα πάντα

Το παρελθόν είναι αυτό σε χαρακτηρίζει. Ας είμαστε ειλικρινείς. Οι πράξεις που έχει διαπράξει ένας άνθρωπος σε όλα τα χρόνια της ζωής του είναι αυτό που απαρτίζει την προσωπικότητα του και τον χαρακτηρίζει. Οι δύσκολες επιλογές που μπορεί να αναγκάστηκες να πάρεις, εφόσον δεν ήταν οι σωστές από πλευράς ηθικής για την υπόλοιπη κοινωνία, αυτόματα δέχονται την ταμπέλα του λάθους. Μία ταμπέλα που θα κουβαλάς για την υπόλοιπη ζωή σου και όσο καλό και να προσπαθήσεις να κάνεις, όσο ευγενική ψυχή και αν έχεις, η ταμπέλα αυτή θα βρίσκεται πάντα εκεί για να υπενθυμίζει πρώτα σε εσένα τις πράξεις σου, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο τις αμαρτίες σου. Ο άνθρωπος για να αποφύγει ένα πρόβλημα αναγκάζεται πολλές φορές να πάρει τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις που παρόλο που γνωρίζει που οδηγούν, είναι υποχρεωμένος να τις ακολουθήσει έτσι ώστε η συνείδηση του να είναι καθαρή. Έτσι ώστε να μπορεί να κλείνει τα μάτια του την νύχτα και να υποδέχεται την επόμενη ημέρα με το κεφάλι ψηλά. Όταν έχεις μεγαλώσει μέσα στο έγκλημα, μέσα στην απάτη, μέσα στην αδικία και έχεις καταφέρει να συνεχίζεις να αναπνέεις μέσα σε όλο αυτό τον "καρκίνο", τότε οι κανόνες σου αλλάζουν. Το πλάνο που βλέπεις τα πράγματα στον κόσμο παίρνει μία διαφορετική μορφή. Την δικιά σου μορφή.

Θα έρθει, όμως, η στιγμή που ο αυτός ο αέρας που αναπνέεις δεν θα σου φτάνει. Θα έρθει ο καιρός όπου ο αυτόματος πιλότος θα σε οδηγεί αναγκαστικά προς το φως, θέλοντας να σου προσφέρει γαλήνη και ηρεμία. Και αυτό είναι ένα κομμάτι που τα Yakuza παιχνίδια προσπαθούν να μεταφέρουν. Ένας άνθρωπος μεγαλωμένος στο έγκλημα, έχοντας μία και μοναδική ευχή. Να αφήσει το παρελθόν του πίσω και να απολαύσει μία ήρεμη και γαλήνια ζωή χωρίς παρανομία και έξω από την Yakuza μαφία. Την συνέχεια αυτής της ιστορίας έρχεται να μας διηγηθεί το Yakuza 6: The Song of Life. Η Sega εργάστηκε σκληρά και έφερε το τελευταίο κεφάλαιο στην περιπέτεια του Kazuma Kiryu αποκλειστικά για το PlayStation 4. Ένα κεφάλαιο που αποτελεί το τέλος στο ταξίδι του θρυλικού "Δράκου της Dojima", κλείνοντας ένα τεράστιο ταξίδι δεκαετίας σε έναν από τους διασημότερους χαρακτήρες των Ιαπωνικών παιχνιδιών.

Τα γεγονότα του Yakuza 6: The Song of Life λαμβάνουν χώρα μετά το πέμπτο κεφάλαιο της σειράς. Ο πρωταγωνιστής Kazuma Kiryu βρίσκεται βαριά τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Καθώς αναρρώνει και αποφασισμένος να ζήσει ήρεμα και γαλήνια με την οικογένεια του στο ορφανοτροφείο του, δεν τα καταφέρνει, καθώς το παρελθόν του συνεχίζει να τον "στοιχειώνει". Η αστυνομία επισκέπτεται τον πρωταγωνιστή και τον συλλαμβάνει για τα εγκλήματα που διέπραξε στο παρελθόν. Το βάρος της Yakuza συνεχίζει να βαραίνει την πλάτη του Kiryu. Ένα βάρος που τελικά τον οδηγεί στην φυλακή. Αλλά αυτό δεν τον πτοεί. Ίσα-ίσα το βλέπει ως την ιδανική ευκαιρία για μία "άφεση" των αμαρτιών του για να καθαρίσει την Yakuza "μυρωδιά" από πάνω του. Μετά την εκτέλεση της ποινής του, ο Kiryu επιστρέφει στο ορφανοτροφείο για να είναι και πάλι κοντά στην οικογένεια του. Μετά την επιστροφή του όμως μαθαίνει μερικά δυσάρεστα νέα. Η Haruka αγνοείται χωρίς κανέναν να γνωρίζει που ακριβώς βρίσκεται. Βάζοντας πάντα την οικογένεια πάνω από όλα και με κινητήρια δύναμη την αγάπη που τρέφει προς αυτή, ο "Δράκος της Dojima" υποχρεώνεται να επισκεφθεί και πάλι την πόλη που μισεί και θέλει να ξεχάσει. Την Kamurocho. Μία πόλη γεμάτη έγκλημα και προδοσία, στην οποία κατάφερε και χάραξε με το καλέμι της μαφίας τον δικό του θρύλο.

Μετά από αρκετή έρευνα ανακαλύπτει πως η Haruka την οποία έχει μεγαλώσει σαν δική του κόρη βρίσκεται βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο μετά από απόπειρα δολοφονίας και μάλιστα έχει το δικό της μικρό παιδί. Από εκεί, τα παράλληλα μονοπάτια διαγράφονται και μετατρέπονται σε έναν μονόδρομο. Χωρίς να δίνει δεκάρα για τις συνέπειες, ο Kiryu θα προσπαθήσει να μάθει τα πάντα για τους ανθρώπους που ήθελαν να βλάψουν την θετή του κόρη και θα τους κάνει να πληρώσουν ακριβά για αυτό. Θα τους κάνει να καταλάβουν πως ένας άνθρωπος για την οικογένεια του είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα και πως η φωτιά της Yakuza δεν έχει σβήσει ποτέ από την καρδιά του και είναι κάτι που όλοι πρέπει να φοβούνται.

Νομίζω πως ο τομέας της ιστορίας είναι το δυνατότερο χαρτί σε κάθε Yakuza παιχνίδι. Και σίγουρα, το Yakuza 6: The Song of Life δεν αποτελεί εξαίρεση. Το ταξίδι του Kazuma Kiryu για να ανακαλύψει τον υπεύθυνο που θέλει να καταστρέψει το όνειρό του είναι γεμάτο ένταση και ανατροπές. Μία περιπέτεια όπου τα συναισθήματα αλλά ταυτόχρονα και τα ερωτήματα που προκαλεί στον παίκτη πολλαπλασιάζονται. Η ώριμη γραφή με το φοβερό σενάριο, οι καταπληκτικά χτισμένοι χαρακτήρες και η θεσπέσια κινηματογραφικότητα "μαγειρεύτηκε" ολόσωστα. Για μία ακόμη φορά η πλευρά της Yakuza έχει την κατάλληλη ρομαντική απόδοση, με φοβερό ρεαλισμό και πάθος. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να δοθεί στο απερίγραπτο voice-acting. Οι φωνές των ηθοποιών σε κάνουν να νιώθεις την ένταση και το βάρος κάθε σκηνής. Επίσης, για όσους δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τα προηγούμενα κεφάλαια της σειράς, το έκτο κομμάτι εξηγεί αναλυτικά τι συνέβη στις προηγούμενες περιπέτειες του Kazuma Kiryu, αλλά ομολογώ πως ίσως μερικοί δυσκολευτούν αρκετά μέχρι να απομνημονεύσουν τα ονόματα διαφόρων χαρακτήρων από το παρελθόν του. Αυτό δεν ισχύει όμως για τους χαρακτήρες που θα συναντήσετε σε αυτό το κεφάλαιο. Κάθε "μαφιόζος" της ξακουστής Yakuza που θα συναντήσετε έχει την δική του μοναδική προσωπικότητα  και κάθε του πράξη υποστηρίζεται από βαριά κίνητρα που καταφέρνει να αφήσει το δικό του ψηφιακό αποτύπωμα πάνω στον παίκτη. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άρτια γραφή έχουν ως αποτέλεσμα αξιομνημόνευτους χαρακτήρες.

Η gameplay συνταγή της Sega συνεχίζεται και σε αυτό το κεφάλαιο, αλλά έρχεται σαφέστατα με μικρές βελτιώσεις. Το action-adventure κομμάτι βρίσκεται ακόμη εκεί κάνοντας τις αναμετρήσεις σας με τους εχθρούς στον semi open-world κόσμο του παιχνιδιού τρομερά βίαιες αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστικές. Θεαματικές κινήσεις απέχουν μερικά κουμπιά μακριά, αλλά το πιο -αν θέλετε- εντυπωσιακό κομμάτι, είναι τα Heat Moves. Special κινήσεις οι οποίες για να εκτελεστούν έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά ως αντάλλαγμα εκτός από τρομερή ζημιά, θα δείτε ένα μίνι cinematic όπου ο Kiryu γροθοκοπεί μανιωδώς τον αντίπαλό του. Καθώς προχωράτε στο παιχνίδι, το XP που κερδίζετε θα μπορείτε να το ξοδέψετε στα στατιστικά σας. Η άμυνα, η ζημιά που προκαλείτε στον εχθρό σας αλλά και πολλά ακόμη πράγματα μπορούν να αναβαθμιστούν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Από το ίδιο μενού θα μπορέσετε να ξεκλειδώσετε και επιπλέον Heat Moves, όπως επίσης να αναβαθμίσετε και το νέο Rage System. Με αυτό "θυσιάζετε" το Heat σας για να μπείτε στο ομώνυμο Mode. Από εκεί οι επιθέσεις σας προκαλούν περισσότερη ζημιά στον αντίπαλό σας, ενώ μπορείτε να εκτελέσετε ακόμη περισσότερες μοναδικές και εντυπωσιακές κινήσεις. Όπως προανέφερα, ο κόσμος του παιχνιδιού έχει μία πιο semi open world δομή με αόρατους τοίχους και εμπόδια να σας αποτρέπουν από το να προχωρήσετε. Στην αναζήτηση της αλήθειας, ο πρωταγωνιστής εκτός από την παραδοσιακή Kamurocho θα επισκεφθεί και άλλα μέρη. Στις βόλτες σας, σχεδόν πάντα διάφοροι κακοποιοί θα εμποδίζουν τον δρόμο σας και θα σας αναγκάσουν να χρησιμοποιήσετε κάτι περισσότερο από τα λόγια σας. Ομολογώ πως εκτός από το επιπλέον XP, όλες αυτές οι αναμετρήσεις μπορεί εν τέλει να κουράσουν, με την δυσκολία τους να είναι μηδαμινή. Αυτό που διαφέρει στο έκτο κομμάτι, είναι πως ο τίτλος σας ανταμείβει όσο αλληλεπιδράτε με τον κόσμο του. Πλέον θα μπορείτε να απολαύσετε γεύματα σε διάφορα εστιατόρια που σας προσφέρουν μπόνους XP και αναπλήρωση ενέργειας, αυτόματοι πωλητές σας παρέχουν πολύτιμα αντικείμενα και πολλά ακόμη. Αναμενόμενα, τον κόσμο του Yakuza 6: The Song of Life, εκτός της κύριας ιστορίας εμπλουτίζουν διάφορα side-quests. Τα Yakuza παιχνίδια ίσως έχουν από τις πιο διασκεδαστικές προαιρετικές αποστολές από τα διάφορα παιχνίδια που έχω παίξει. Κάθε Sub Story έχει την δική του μοναδική ιστορία που πολλές φορές προκαλεί νέους μπελάδες στον Kiryu.

Τα Yakuza παιχνίδια είναι περιπτώσεις που γενικά εύκολα μπορεί κάποιος να τα δείξει με το δάχτυλο και να κοροϊδέψει. Αυτό συμβαίνει λόγω της υπερβολής τους. Όπως και τα προηγούμενα Yakuza, έτσι και το έκτο κομμάτι περιλαμβάνει μπόλικες και μοναδικές δραστηριότητες. Από το Sega Club όπου μπορείτε να παίξετε παραδοσιακά ρετρό παιχνίδια της εταιρίας, θα βρεθείτε και στα υπόγεια καταστημάτων σε τουρνουά παράνομου τζόγου. Από καραόκε, μέχρι και live-chat με πραγματικές πορνοστάρ της Ιαπωνίας. Αλλά κατ 'εμέ, αυτή η Ιαπωνική υπερβολή αποτελεί και μέρος της ταυτότητας του παιχνιδιού. Νομίζω δεν υπήρξε ούτε μία φορά στις 30 και ώρες που ασχολήθηκα με το παιχνίδι που να βρήκα τον εαυτό μου να βαριέται ή να δυσανασχετεί. Για παράδειγμα, μέσα στην Kamurocho θα βρείτε Arcade καμπίνες όπου μπορείτε να παίξετε το Virtual Fighter 5: Final Showdown. Αυτό και μόνο δείχνει το σεβασμό αλλά και το πάθος της Sega να κρατά το ενδιαφέρον του παίκτη "ζωντανό", ενώ ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στους παλιούς της fans. Στην συνέχεια έρχεται το Clan Creator, γιατί κάθε θρύλος της Yakuza πρέπει να έχει και τους δικούς του συμμάχους. Εδώ ο παίκτης δημιουργεί την δική του Clan με διάφορους "άτακτους" ανθρώπους και καλείται να περάσει από αμέτρητες μάχες έτσι ώστε να φτάσει στον τελικό αντίπαλο. Το εν λόγω mode αποτελεί ουσιαστικά ένα ακόμα mini game και μετά από αρκετές ώρες ομολογώ πως γίνεται τρομερά επαναλαμβανόμενο και ρηχό. Το θετικό είναι πως μέσα σε αυτό κρύβεται ένα ενδιαφέρον side quest, το οποίο μαζί με διάφορες αμοιβές είναι ο μοναδικός λόγος που κάποιος αξίζει να ασχοληθεί μαζί του.

Όταν έχεις ένα ώριμο και ρεαλιστικό σενάριο, με φοβερή κινηματογραφικότητα και ένα έξοχο voice-acting, το μόνο που λείπει για να κάνει ακόμη πιο αληθινή την όλη εμπειρία είναι ένας όμορφος οπτικοακουστικός τομέας. Τα Cutscenes του Yakuza 6 κάνουν ακριβώς αυτό. Καταφέρνουν με κάποιο περίεργο τρόπο και κάνουν την κάθε σκηνή να νομίζεις πως είναι βγαλμένη από κάποια ταινία. Εξαιρετικά μοντέλα χαρακτήρων, με φοβερή λεπτομέρεια και σωστές εκφράσεις προσώπου φέρνουν τον κόσμο της Yakuza στην τηλεόραση του παίκτη. Στα τεχνικά του θέματος έχουμε ανάλυση 900p και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο στο απλό PS4, τα οποία ναι μεν κάποιες φορές πέφτουν, αλλά σας υπόσχομαι πως δεν είναι κάτι που θα σας ενοχλήσει. Όσοι έχετε το "Pro" μοντέλο, τότε θα μπορείτε να απολαύσετε μια ποιοτικότερη από πλευράς ανάλυσης εμπειρία, καθώς τα νούμερα στον εν λόγω τομέα αυξάνονται. Παρόλο που τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν δεχθεί τρομερή λεπτομέρεια το ίδιο δεν ισχύει για τα περιβάλλοντα και τους απλούς χαρακτήρες. Όχι, δεν είναι άσχημα, αλλά μην περιμένετε να μείνετε με το στόμα ανοιχτό. Το OSΤ του παιχνιδιού το βρήκα αξιοπρεπές. Σε στιγμές αγωνίας, σοβαρής κουβέντας, μάχης, ο μουσικός τομέας "έντυνε" κατάλληλα την κάθε σκηνή με όμορφες νότες που παρέδιδαν ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα.

Συνοψίζοντας : Φτάσαμε στο τέλος. Μετά από μία δεκαετία και έξι συνολικά canon παιχνίδια, ένας από τους διασημότερους πρωταγωνιστές λέει το δικό του αντίο. Και το λέει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Το Yakuza 6: The Song of Life αποτελεί ένα εξαιρετικό κλείσιμο στα χρόνια της μαφίας του Kazuma Kiryu. Το "μαύρο πέπλο" που σκεπάζει τον "Δράκο της Dojima" ήρθε η ώρα να εξαφανιστεί. Ένα τρομερά ώριμο σενάριο, φοβερά καλογραμμένοι χαρακτήρες, βελτιωμένο gameplay, καλοδεχούμενες νέες προσθήκες και άπειρες δραστηριότητες είναι το αντίο της Sega. Ένα αντίο που ναι μεν μπορεί να "γονατίσει" τους fans, αλλά είναι απαραίτητο. Με λίγα λόγια, η εταιρία κατάφερε για ακόμη μία φορά να παραδώσει ένα πλήρες πακέτο, γεμάτο περιπέτεια, διασκέδαση, δράση και ανατροπές. Όσοι θέλετε να αφήσετε τον δικό σας θρύλο στον σκληρό κόσμο της ξακουστής Yakuza, ίσως τώρα να είναι η κατάλληλη ευκαιρία.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Sega
Publisher : Sega
Distributor : Zegetron
Available for : PS4
Release date : 2018-04-17