Injustice 2 Review

Injustice 2 Review

24 Μαΐου 2017 09:59
Το απόλυτο fighting παιχνίδι για τους λάτρεις της DC και όχι μόνο...

Όπως έχω πει και στο παρελθόν, τα fighting παιχνίδια αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία παιχνιδιών, η οποία πολλές φορές δεν είναι ελκυστική για τους gamers ελέω της δυσκολίας εκμάθησής της. Μία κατηγορία την οποία για να γνωρίσεις και να καταφέρεις να κατανοήσεις τη λογική της θα πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο από τη ζωή σου. Όταν όμως, περάσεις αυτό το "εμπόδιο", τότε, ξεκλειδώνονται τα μυστικά των fighting παιχνιδιών και από παιχνίδια "ξύλου" που απλά πατάς κουμπιά και βλέπεις τους χαρακτήρες να μάχονται με over the top κινήσεις, μεταμορφώνονται σε έξυπνα παιχνίδια στρατηγικής. Παιχνίδια στρατηγικής τα οποία όσο περισσότερο χρόνο τους αφιερώνεις, τόσο καλύτερος γίνεσαι σε αυτά. Σε υψηλό επίπεδο, κάποιος θα μπορούσε να τα συγκρίνει και με το παραδοσιακό σκάκι. Με λίγα λόγια, η φράση που χαρακτηρίζει καλύτερα την εν λόγω κατηγορία είναι η εξής: η επανάληψη είναι το κλειδί της επιτυχίας. Δηλαδή, όσο περισσότερο χρόνο "ξοδέψεις", τόσο καλύτερος θα γίνεις.

Εξαίρεση από αυτή την κατηγορία δεν αποτελεί φυσικά το Injustice 2, το νέο παιχνίδι από τους δημιουργούς της δημοφιλούς Mortal Kombat σειράς. Όταν έχεις καταφέρει μέσα από κόπο και ιδρώτα να δημιουργήσεις το απόλυτο fighting παιχνίδι ενσωματώνοντας τους κόμικ χαρακτήρες της DC, τότε, η υλοποίηση ενός sequel που βαδίζει στα ίδια χνάρια με μία προσεκτική προσέγγιση δεν είναι κάτι το δύσκολο. Το έργο αυτό γίνεται ακόμη ευκολότερο αν βάλεις ως παράδειγμα αποφυγής τα σφάλματα που έπραξαν διάφορες εταιρίες λόγω βιασύνης με τις κυκλοφορίες τους σε παιχνίδια ίδιου genre.

Αναμφίβολα, η NetherRealm Studios, κατάφερε με το Injustice God Among Us που κυκλοφόρησε το 2013 να προσελκύσει ένα κοινό όχι μόνο από άτομα που τρέφουν κάποια αγάπη για το σύμπαν της DC, αλλά και gamers που αναζητούν μια ανταγωνιστική εμπειρία σε ένα fighting παιχνίδι. Και φτάσαμε στο 2017, όπου ο Ed Boon μαζί με την ομάδα του, κυκλοφορεί το δεύτερο κεφάλαιο στη δυναμική περιπέτεια των DC μαχητών και υπόσχεται για μία ακόμη φορά την απόλυτη fighting εμπειρία. Το αν το κατάφερε ή όχι είναι κάτι που θα το δούμε μαζί στις παρακάτω γραμμές. Ο τομέας της ιστορίας είναι κάτι που συνήθως στα  Beat 'em up παιχνίδια περνά απαρατήρητος, κυρίως διότι αρκετές εταιρίες όχι μόνο δεν εκμεταλλεύονται σωστά το σύμπαν και τους χαρακτήρες που έχουν δημιουργήσει, αλλά δίνουν περισσότερη βάση στους μηχανισμούς του παιχνιδιού αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα στην άκρη. Σαφέστατα, ένας fighting τίτλος κρίνεται πρώτα από τους μηχανισμούς που έχει να σου προσφέρει, αλλά το να υπάρχει και ένα αξιοπρεπές Story Mode δεν βλάπτει και ταυτόχρονα κερδίζει, αν θέλετε το "σεβασμό" των παικτών.

Όταν ξεκίνησα την ιστορία του νέου Injustice 2, ομολογώ πως κρατούσα αρκετά μικρό καλάθι και δεν περίμενα να εντυπωσιαστώ ούτε στο ελάχιστο. Όμως, μετά από αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, το παιχνίδι κατάφερε να με διαψεύσει και να με "χαστουκίσει". Η ιστορία του Injustice 2 είναι αυτό που αρμόζει σε ένα τέτοιο τίτλο με κόμικ μαχητές. Όλα ξεκινούν με μία μάχη ανάμεσα στο Superman και τον Batman περί ηθικών και αρχών. Μετά την ήττα του Superman, ο Batman προσπαθεί με τους συνεργάτες του να ενώσει και πάλι τον κόσμο και να τον επαναφέρει στην αρχική του ειρηνική κατάσταση. Αυτό όμως δεν είναι τόσο εύκολο, καθώς μία νέα φατριά ονόματι Society με ένα mastermind από πίσω, προσπαθεί να καταστρέψει αυτή την ειρήνη στην γη και να προκαλέψει το απόλυτο χάος. Έτσι, οι μαχητές καλούνται να αφήσουν στην άκρη ό,τι άσχημες αναμνήσεις έχουν και θα πρέπει να ενώσουν για ακόμη μία φορά τις δυνάμεις τους, καταπιέζοντας τα όποια συναισθήματά τους εφόσον επιθυμούν την εξόντωση της νέας απειλής.

Ευχαριστημένος έμεινα από την ιστορία για πολλούς λόγους. Αρχικά, ο παίκτης μπορεί να μάθει περισσότερα για διάφορους από τους χαρακτήρες του ρόστερ που εμπλουτίζουν το παιχνίδι και να πάρει μία μικρή γεύση από την προσωπικότητά τους. Ακόμη, μέσα στο story mode είδα μία διαφορετική και ασυνήθιστη πλευρά από πολλούς μαχητές. Είδα την άσχημη, ανήθικη πλευρά, όπου το μυαλό αρχίζει να παίζει παιχνίδια και κάνει τον άνθρωπο να ξανασκέφτεται τους κανόνες και τις αρχές που έχει θέσει στον εαυτό του. Με λίγα λόγια, θα δείτε αρκετούς ήρωες να αλλάζουν τον κώδικα ηθικής τους λόγω των καταστάσεων και να επανεξετάζουν ζητήματα όπως "καλό" ή "κακό". "Χλιαρό" βρήκα το voice acting ορισμένων μαχητών, καθώς είτε σε δυναμικές σκηνές μάχης, είτε σε έντονους διαλόγους έλειπε το απαραίτητο πάθος από τις φωνές. Σε σύγκριση με το Mortal Kombat που έχει υλοποιήσει η ίδια εταιρία, το επίπεδο δυσκολίας είναι αρκετά κατώτερο, τουλάχιστον στο Normal επίπεδο που επέλεξα να ασχοληθώ.

Τώρα, έρχεται το σημαντικότερο κομμάτι, ο τομέας του gameplay. Όπως κάθε fighting παιχνίδι, έτσι και το Injustice 2 περιλαμβάνει εξαιρετικά χρήσιμα Tutorial, όπου ο παίκτης μπορεί να μάθει με μικρά βήματα τους μηχανισμούς του παιχνιδιού. Το ίδιο δεν ισχύει και για τα Tutorial χαρακτήρων. Ναι μεν το παιχνίδι εξηγεί και παρουσιάζει τις κινήσεις "κλειδιά" από κάθε μαχητή ξεχωριστά, αλλα δε δίνεται το απαραίτητο βάθος σε αυτές. Δηλαδή, και μετά την προβολή των κινήσεων ενός ήρωα, ο παίκτης θα χρειαστεί να αναλώσει αρκετές ώρες στο Practice για να κατανοήσει το στυλ μάχης και να δημιουργήσει τα δικά του combos. Αυτό, για έναν που έχει αρκετή "προϋπηρεσία" στο εν λόγω genre είναι κάτι εύκολο, αλλά για έναν που απλά θέλει να περάσει μερικές ευχάριστες ώρες στο ανταγωνιστικό σύμπαν της DC, θα τον αναγκάσει να χρησιμοποιήσει την πολύτιμη βοήθεια του διαδικτύου για αναζήτηση κάποιου οδηγού στρατηγικής.

Μιας που ανέφερα το Practice, τρομερά θετικό βρίσκω το γεγονός πως ο παίκτης μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να δει τα frames από κάθε κίνηση ξεχωριστά, έτσι ώστε να ξέρει ακριβώς τα πλεονεκτήματα/ μειονεκτήματα της. Αυτό, θα τον βοηθήσει επίσης και στην δημιουργία combos και άλλων στρατηγικών (setups). Όσον αφορά την ταχύτητα που κινείται ο νέος τίτλος της NetherRealm Studios, τη βρήκα γρηγορότερη από τον προκάτοχό του και πιο "ομαλή". Οι αγώνες είναι ταχύτατοι και θεαματικοί. Ακόμη, υπάρχει ένα πλούσιο ρόστερ 29 χαρακτήρων για να διαλέξετε που σίγουρα δεν πρόκεται να απογοητεύσει, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αυτό θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με νέους χαρακτήρες επί πληρωμή. Ποικιλία υπάρχει και στα διάφορα stages, ενώ, όπως στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, για ακόμη μία φορά τα stage transitions είναι πιο θεαματικά από ποτέ. Το ίδιο ισχύει και για τις Super Moves κάθε χαρακτήρα. Εκτελώντας τις εν λόγω κινήσεις, προβάλλεται ένα σύντομο cinematic όπου βλέπετε τον χαρακτήρα που έχετε επιλέξει να γρονθοκοπεί τον αντίπαλο με εντυπωσιακές κινήσεις και το δικό του ιδιαίτερο στυλ μάχης. Για ακόμη μία φορά διαθέσιμα υπάρχουν και τα character traits που διαφέρουν για κάθε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, o Deadshot χρησιμοποιεί διαφορετικού τύπου σφαίρες που η κάθε μία έχει μία ξεχωριστή ιδιότητα.

Για ακόμη μία φορά, ο παραδοσιακός Clash μηχανισμός κάνει και εδώ την παρουσία του. Αυτό, ουσιαστικά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όταν θέλετε να απομακρύνετε τον αντίπαλο από πάνω σας. Στο Clash προβάλλεται ένα μικρό cinematic και οι παίκτες θα πρέπει να στοιχηματίσουν ένα ποσοστό από την Super bar τους. Αν οι παίκτες στοιχηματίσουν ακριβώς το ίδιο ποσό, τότε θα υπάρξει "Tie", ενώ αυτός που θα στοιχηματίσει περισσότερο θα βγει κερδισμένος, είτε με health (εφόσον το Clash ξεκίνησε από τον ίδιο), είτε θα λάβει ως ανταμοιβή damage εφόσον το χάσει. Κατ'εμέ, συνεχίζει να αποτελεί έναν ιδιαίτερο και έξυπνο μηχανισμό, που εφόσον χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει τη ροή του κάθε αγώνα.

Φυσικά, εκτός από Practice και Story Mode, το Injustice 2 παρέχει και πληθώρα από άλλα modes για να επιλέξετε και να διασκεδάσετε. Εκτός του παραδοσιακού Versus, υπάρχει το σημαντικότερο κατά την άποψή μου, το Multiverse Mode. Σε αυτό, θα πρέπει να ολοκληρώσετε ατομικά ορισμένες daily αποστολές κερδίζοντας αντιπάλους και ως αντάλλαγμα θα λαμβάνετε κοσμητικά αντικείμενα, Mother Boxes και credits (το ψηφιακό νόμισμα του παιχνιδιού). Τα εν λόγω κουτιά έρχονται σε κατηγορίες (Bronze, Silver, Gold, Platinum και Diamond) και περιλαμβάνουν και αυτά random αντικείμενα που επηρεάζουν την εμφάνιση και τις δυνάμεις (stats) των μαχητών του παιχνιδιού.

Ακόμη, ο τίτλος σας δίνει την επιλογή αγοράς των Mother Boxes (μόνο για τα Bronze, Silver και Gold) χρησιμοποιώντας το ψηφιακό του in-game νόμισμα. Επιπροσθέτως, κάθε χαρακτήρας έχει levels, τα οποία αυξάνετε καθώς παίζετε κερδίζοντας XP. Να σημειωθεί πως το μέγιστο level κάθε χαρακτήρα είναι ο αριθμός 20. Αυτό, ενσωματώνει μία ιδιαίτερη και διαφορετική RPG πινελιά στον fighting τίτλο της εταιρίας, προσθέτοντας ένα -επιτρέψτε μου- "εθιστικό" rewarding σύστημα, δίνοντας το κίνητρο στον παίκτη να επιστρέφει για να παλεύει επί καθημερινής βάσεως. Δεν σας κρύβω, πως ήμουν τρομερά αρνητικός με την προσθήκη αντικειμένων επηρεασμού stats χαρακτήρων, διότι δεν ήξερα ακριβώς το πλάνο της NetherRealm και φοβόμουν για το πως μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ευτυχώς, η ενδυνάμωση που σας προσφέρουν όλα αυτά τα αντικείμενα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε offilne Mode όπως το Multiverse και σε Online Unranked, εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο παίκτες. Αντιθέτως, οι εμφανισιακές αλλαγές που πραγματοποιούνται μπορούν να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν παντού.

Ένα νέο Mode που φέρνει το νέο κεφάλαιο, είναι το AI Battle Simulator. Σε αυτό, ορίζετε τρεις χαρακτήρες ως την ομάδα σας. Στην συνέχεια, επιλέγετε μέσα από μία λίστα την αντίπαλη ομάδα που επιθυμείτε να παλέψετε και από εκεί και πέρα, αφήνετε το χειριστήριό σας στην άκρη και απολαμβάνετε το σόου. Με λίγα λόγια, στο εν λόγω mode μάχετε ο υπολογιστής για εσάς. Φυσικά και σε αυτό κερδίζετε διάφορες αμοιβές και XP, αλλά επειδή τον έλεγχο τον λαμβάνει ουσιαστικά το ίδιο το παιχνίδι, υπάρχουν κωμικοτραγικά σκηνικά. Όσον αφορά το online κομμάτι, καθ' όλη τη διάρκεια ενασχόλησής μου με αυτό δεν είχα κάποιο lag, ή πρόβλημα αποσύνδεσης. Βέβαια, βοηθάει αρκετά πως η αποδοχή κάθε μάχης είναι στο χέρι σας, διότι στην καρτέλα του αντιπάλου, ή "Hero Card" όπως την ονομάζει το παιχνίδι, προβάλλεται το Ping της σύνδεσης του αντιπάλου. Ίσως σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα λίγα περισσότερα modes εκτός των Ranked, Unranked και Private. Πιο διασκεδαστικό και δραστήριο το Online κομμάτι έρχονται να κάνουν τα Guilds.

Ομάδες μέσω των οποίων μπορείτε να ανταλλάζετε απόψεις και γνώμες, να ολοκληρώνετε αποστολές στο Multiverse και να κερδίζετε μοναδικές αμοιβές και Mother Boxes. Άξιο αναφοράς για το online μέρος είναι πως το rematch μετά από κάθε αναμέτρηση πραγματοποιείται ταχύτατα, κάτι το οποίο όσοι ασχολούνται με fighting παιχνίδια γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι. Το Injustice 2 αποτελεί μία σημαντική αναβάθμιση από τον προκάτοχο του, σε ό,τι αφορά στον τεχνικό τομέα. Λεπτομερέστατα 3D μοντέλα χαρακτήρων εξαιρετικά βελτιωμένα από την beta, πανέμορφα τοπία μάχης, ρεαλιστικός φωτισμός, απροβλημάτιστο frame rate και "κρυστάλλινα" ηχητικά εφέ μεταμορφώνουν το παιχνίδι των Αμερικανών σε χάρμα οφθαλμών δείχνοντας την μεγάλη παραγωγή και το μεράκι της ομάδας. Αστραπιαία βρήκα τα loading times του παιχνιδιού, είτε σε practice, είτε σε κάποιος versus match, ενώ δεν συνάντησα κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Να σημειωθεί πως το παιχνίδι δοκιμάστηκε στο "απλό" PlayStation 4 και όχι στο δυνατότερο PlayStation 4 Pro.

Συνοψίζοντας : Το Injustice 2 αποτελεί το απόλυτο fighting παιχνίδι για όσους τρέφουν κάποια ιδιαίτερη αγάπη προς το σύμπαν της DC και όχι μόνο. Ευχάριστο story mode, επεξηγηματικό Tutorial που θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο, ευπρόσδεκτοι νέοι μηχανισμοί, πληθώρα modes και προσθήκη κοσμητικών αντικειμένων σε συνδυασμό με ένα "εθιστικό" rewarding σύστημα μετατρέπουν το νέο κεφάλαιο της έμπειρης NetherRealm Studios που μας έχει προσφέρει το Mortal Kombat X σε αυτή την γενιά, σε μία κυκλοφορία που σίγουρα δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη σε όσους έχουν αδυναμία στην κατηγορία των fighting παιχνιδιών. Για ακόμη μία φορά, η ομάδα ανάπτυξης και ο Ed Boon δίδαξε μαθήματα για το πως μπορείς να χειριστείς ένα fighting παιχνίδι και να το εμπλουτίσεις με single και multiplayer περιεχόμενο που θα ικανοποιήσει και τους casuals, αλλά και τους πιο απαιτητικούς παίκτες.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : NetherRealm Studios
Publisher : Warner Bros. Interactive Entertainment
Distributor : Zegetron
Available for : PS4, Xbox One
Release date : 2017-05-19