Horizon: Zero Dawn Video Review

Horizon: Zero Dawn Video Review

28 Φεβρουαρίου 2017 15:03
Η Guerrilla ξεπερνάει τον εαυτό της...

Η Guerrilla Games έγινε γνωστή από τη δουλειά της στα Killzone. Το εν λόγω franchise, αν και γνώρισε την επιτυχία που ήθελε η Sony, ποτέ δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία και σίγουρα το όνομά του δεν έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του gaming. Από το 2011, όπως, το στούντιο εργάζεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό, κάτι αισθητά μεγαλύτερο και κάτι που όταν πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή της E3, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και αίσθηση. Αυτό το «κάτι» λέγεται Horizon: Zero Dawn και είναι το μεγαλύτερο project που έχει περάσει από το ολλανδικό στούντιο.

Πρόκειται για ένα open-world action RPG, το οποίο διαδραματίζεται σε έναν τεράστιο χάρτη και σε περιεχόμενο μπορεί να αγγίξει και τις 80 ώρες. Οι κύριες αποστολές στο σύνολό τους είναι 21 και μπορούν να ολοκληρωθούν το λιγότερο σε 25 ώρες. Αυτό που κάνει το Horizon: Zero Dawn να ξεχωρίζει είναι το setting του. Βρισκόμαστε σε ένα μετα-αποκαλυψιακό σκηνικό, η Γη έχει υποστεί μία τεράστια καταστροφή και η εξουσία του πλανήτη, πλέον, έχει περάσει στα “Machines”, ένα νέο είδος πλασμάτων που μοιάζουν με ρομπότ. Σαν να λέμε οι δεινόσαυροι επέστρεψαν, απλά αυτή τη φορά, είναι μηχανικοί. Ο παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο της Aloy, μιας νέας hunter, που δεν ανήκει σε κάποια φυλή και έχει σκοπό να ανακαλύψει το θολωμένο παρελθόν της. Σεναριακά ο τίτλος είναι υπέροχος. Η ιστορία παίρνει μία απρόσμενα καλή τροπή και το όλο lore έρχεται και κάθεται όμορφα σαν νερό σε αυλάκι.

Ο κόσμος του Horizon: Zero Dawn, δε ξεχωρίζει απλά για το μέγεθος και την ομορφιά των τοπίων του, αλλά και γιατί βρίσκεται συνεχώς «εν κινήσει», ή αν θέλετε «εν ζωή», συμβαίνουν δηλαδή διαρκώς πράγματα, ανεξαρτήτως αν ο παίκτης είναι εκεί να τα βιώσει ή όχι. Η εμμονή της Guerrilla στο να αποτυπώσει έναν τόσο ζωντανό και λεπτομερές κόσμο, είναι ανατριχιαστική.

Το παιχνίδι τεχνικά είναι επίτευγμα. Αν εξαιρέσεις τα μέτρια voice overs, τα όχι και τόσο πειστικά animations και το προβληματικό lip-sync, στα υπόλοιπα έχουμε να κάνουμε με ίσως το ομορφότερο παιχνίδι εκεί έξω. Οι 4K αρετές της νέας ιδιόκτητης μηχανής γραφικών του στούντιο (Decima Engine) ξεδιπλώνονται στο PS4 Pro και κόβουν την ανάσα. Οι ορίζοντες, οι φωτισμοί, το draw distance, η ποικιλία και ο πλούτος των αντικειμένων που απεικονίζονται ταυτόχρονα στην οθόνη, είναι όχι απλά εντυπωσιακά, αλλά σε κάνουν και δακρύζεις.

Όπως συμβαίνει στα video reviews μας, η αναλυτική παρουσίαση του τίτλου γίνεται μέσω του παρακάτω player.

Συνοψίζοντας : Το Horizon: Zero Dawn αποτελεί, τουλάχιστον για εμένα, μια μεγάλη έκπληξη. Όχι γιατί δεν περίμενα πως θα είναι ένα καλό παιχνίδι (άλλωστε τα production values ήταν πολύ ψηλά) αλλά γιατί δεν πίστευα ποτέ πως η Guerrilla είναι ικανή να παραδώσει, εκτός από εντυπωσιακό τεχνικό τομέα και στιβαρούς gameplay μηχανισμούς, μια δημιουργία με καλογραμμένους χαρακτήρες, ενδιαφέρον σενάριο και εξαιρετική πλοκή. Είναι σπουδαίο κατόρθωμα για μια εταιρία να εξελίσσεται με τέτοιο ραγδαίο ρυθμό και είμαι πολύ αισιόδοξος για το τι μας επιφυλάσσει μέλλον.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Guerilla Games
Publisher : Sony Interactive Entertainment
Distributor : Sony Hellas
Available for : PS4
Release date : 2017-03-01