Batman - The Telltale Series Ep. 1 Review

Batman - The Telltale Series Ep. 1 Review

08 Αυγούστου 2016 07:38
Ο Batman, είναι ο Bruce Wayne!

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το Batman: The Telltale Series η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην. Γιατί ναι μεν η Telltale μας έχει συνηθίσει να χρησιμοποιεί δημοφιλείς σειρές, ταινίες και κόμιξ για το στήσιμο των παιχνιδιών της,  αλλά με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η Michonne απ’ το The Walking Dead και ο Marty McFly από το Back to the Future, οι χαρακτήρες που χρησιμοποιούσε ή θα ήταν δευτερεύοντες ή εντελώς νέοι δημιουργημένοι και προσαρμοσμένοι στο σύμπαν του εκάστοτε lore. Κι αυτό προσέδιδε ενδιαφέρoν στα παιχνίδια της. Το πως δηλαδή θα ενσωματωθούν σε μια γνωστή ιστορία καθώς και τι ιστορία θα έχουν οι ίδιοι να πουν. Ανεξαρτήτως του αν μου αρέσει η θεματολογία με την οποία καταπιάνεται κάθε φορά η Telltale, θεωρώ πως το ενδιαφέρον σε κάθε της δημιουργία έχει να κάνει με το πώς παρουσιάζεται μια ιστορία, γιατί ως γνωστόν, αυτή η ομάδα στον τομέα του story telling είναι “master”. Με αυτό το κριτήριο και με μεγάλη περιέργεια να δω πως θα αποδώσει μια ήδη γνωστή ιστορία στον κόσμο, πάτησα το Start.

Το studio πολύ σωστά επέλεξε να μην ακολουθήσει τα χνάρια των ταινιών, των κόμικ ή άλλων παιχνιδιών. Αντί γι’ αυτό μας παρουσιάζει απ’ την αρχή μια φρέσκια ιστορία με τα βασικά στοιχεία που αφορούν τον ήρωα, δίνοντας την ευκαιρία στον παίκτη να αποφασίσει μέσα απ’ τις επιλογές του το τι είδους ήρωας θα γίνει. Αν, επί παραδείγματι, θα είναι αδίστακτος ή εύσπλαχνος ή αν θα δώσει σημασία στον κόσμο που ακόμα δεν γνωρίζει τις προθέσεις του ή όχι. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στο να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη των κατοίκων  της Gotham City, αλλά και τι αποτέλεσμα θα έχουν οι πράξεις του σκοτεινού ιππότη στη ψυχολογία του alter ego του Bruce Wayne.

Κι εδώ ακριβώς βλέπουμε την ουσιώδη διαφορά σε σχέση με άλλα παιχνίδια Batman. Ενώ στην πλειοψηφία τους επικεντρώνονται στο μασκοφόρο ήρωα, η Telltale αποφάσισε να δώσει το ίδιο βάρος –ίσως και μεγαλύτερο τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο επεισόδιο- στον Bruce Wayne. Έχοντας ως αφετηρία το τραγικό συμβάν που του στέρησε τους γονείς του, βλέπουμε από τη μια τον «απλό» άνθρωπο Bruce να παλεύει με τους δαίμονές του, μπλεγμένος σε ένα πολιτικό παιχνίδι που η κάθε πράξη του από μια απλή χειραψία μέχρι ο λόγος του μπροστά στους δημοσιογράφους έχει συνέπιες κι’ απ την άλλη έναν εν δυνάμει νέο ήρωα που η κοινωνία της πόλης καθώς και ο ίδιος του ο εαυτός αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Το πώς θα εξελιχθεί ο χαρακτήρας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τον παίκτη.

Ενώ στην πλειοψηφία τους, τα υπόλοιπα παιχνίδια Batman, επικεντρώνονται στο μασκοφόρο ήρωα, η Telltale αποφάσισε να δώσει το ίδιο βάρος –ίσως και μεγαλύτερο τουλάχιστον σε αυτό το πρώτο επεισόδιο- στον Bruce Wayne.

Η ιστορία στο πρώτο επεισόδιο Realm of Shadows καταπιάνεται με την καμπάνια του φίλου του Bruce Wayne, Harvey Dent ο οποίος κατεβαίνει για δήμαρχος ως η νέα ελπίδα της πόλης ενάντια στο έγκλημα και τη διαφθορά. Ο εκατομμυριούχος Bruce χρηματοδοτεί την προσπάθειά του βάζοντας παράλληλα μπροστά την επιρροή του ως γόνος οικογένειας των ευεργετών της πόλης, μπαίνοντας έτσι στο στόχαστρο ενός εκ των κακόφημων μαφιόζων της Gotham με τεράστια επιρροή, ο οποίος δε διστάζει να βλάψει τη φήμη όποιων δεν πάνε με τα νερά του. Παράλληλα την εμφάνισή της κάνει μια ύποπτη ληστής με στολή γάτας η οποία θα μπει σε αρκετό κόπο να κλέψει έναν σκληρό δίσκο με άγνωστα δεδομένα, ερχόμενη αντιμέτωπη για πρώτη φορά με τον Batman. Επιπλέον ένας παλιός παιδικός φίλος του Bruce θα εμφανιστεί στο προσκήνιο, με ύποπτες και «επαναστατικές» για την κοινωνία της πόλης διαθέσεις, γεμίζοντας έτσι όλοι μαζί την ατζέντα δραστηριοτήτων του ήρωα.

Όσοι έχουν παίξει προηγούμενα παιχνίδια της Telltale θα αισθανθούν σαν το σπίτι τους. Η γνωστή αγχωτική μπάρα του χρόνου που ο παίκτης πρέπει να πατήσει γρήγορά την απάντησή του δίνει το παρόν, όπως και τα γνωστά QTEs σε σκηνές δράσης τα οποία ομολογουμένως με κούρασαν. Βέβαια είναι κατανοητή αυτή η επιλογή, αφού το παιχνίδι έχει πιο πολύ δράση σε σχέση με τα άλλα, όμως θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον αν η λάθος απόκριση των κουμπιών είχε σημασία. Αντιθέτως ο παίκτης ακόμα και λάθος κουμπιά να πατήσει η δράση θα συνεχίσει κανονικά σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια του studio που μια λάθος επιλογή μπορούσε να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο του χαρακτήρα. Για να εξισορροπήσουν λίγο τα πράγματα το studio πρόσθεσε στα αριστερά της οθόνης ένα finishing move meter όπου ανταμείβει τον παίκτη αν πατήσει σωστά τα κουμπιά με ένα εφετζίδικο τελειωτικό χτύπημα στον εχθρό. Επιπλέον ο Batman θα κλιθεί να παίξει το ρόλο του ντεντέκτιβ ανακαλύπτοντας στοιχεία στον τόπο του εγκλήματος κάνοντας τη σύνδεση μεταξύ τους και εξιχνιάζοντας το μυστήριο αναπαριστώντας με τα gadget του τη σκηνή.

Είναι ένα ευχάριστο νέο χαρακτηριστικό όμως για ακόμα μια φορά δεν πέφτει βάρος στο αποτέλεσμα που θα έχουν οι λάθος επιλογές του παίκτη. Έτσι αυτός μπορεί να κάνει τυχαίες επιλογές μέχρι να βρει τη σωστή σύνδεση και να συνεχίσει η ιστορία. Επίσης ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό είναι ότι ο παίκτης μπορεί μέσω του drone παρακολούθησης του Batman να σκανάρει την τοποθεσία και να προγραμματίσει την επίθεσή του μέσω διάφορων επιλογών που κάνουν pop up εκείνη τη στιγμή.  Δηλαδή θα πάει κατευθείαν για τον κακοποιό ή θα ρίξει πάνω του το φωτιστικό, θα πετάξει τον αντίπαλο στο τραπέζι ή στην κολώνα κ.ο.κ. Δεν προσφέρει βέβαια κάτι ουσιώδες αφού ότι και να κάνετε η ροή του παιχνιδιού θα προχωρήσει απροβλημάτιστα. Εμένα προσωπικά όλη αυτή η απλοποίηση των πάντων σε ένα ήδη απλοϊκό παιχνίδι δεν μου αρέσει καθόλου. Το γνωρίζουμε όλοι ότι δεν δίνεται σημασία στο gameplay και ότι το studio επικεντρώνεται στο story telling αλλά αφού επέλεξε να κάνει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μας άφηνε μόνους μας να κάνουμε λάθος, μη μας παίρνει απ’ το χεράκι, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας.

Η Telltale μας παρουσιάζει ένα ακόμα νέο χαρακτηριστικό που όπως δείχνουν τα πράγματα ήρθε για να μείνει, το crowd play. Η επιλογή αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί στο μενού επιτρέποντας στους θεατές, είτε βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τον παίκτη, είτε μεταδίδει ζωντανά, να συνδεθούν μέσω των συσκευών τους στο link με το μοναδικό κωδικό που φαίνεται στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης και να έχουν λόγο στα τεκταινόμενα. Οι θεατές αφού εισέλθουν στη σελίδα και γράψουν το όνομά τους (το οποίο θα εμφανίζεται σε κάθε τους αντίδραση), μπορούν να ψηφίζουν με Like ή Dislike καθώς και να προτείνουν τι θα απαντήσει ο παίκτης πατώντας στη συσκευή τους την απάντηση την οποία βλέπει αμέσως στην οθόνη του. Μπορούν ακόμα και να επιλέξουν την απάντηση αντί για τον παίκτη αν εκείνος τους δώσει το δικαίωμα με την ανάλογη επιλογή στο μενού. Φαντάζομαι για κάποιους αυτό θα έχει ενδιαφέρον αλλά για μένα ήταν άκρως εκνευριστικό και μου αποσπούσε συνεχώς την προσοχή από το παιχνίδι.

Ως προς τα γραφικά ο τίτλος δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική αλλαγή και κινείται στο γνωστό μοτίβο με όλα τα παιχνίδια της Telltale, όμως σε αρκετά σημεία παραπάνω από εμφανή γίνονται μερικά «κολλήματα» στην εικόνα, με τον ήχο να συνεχίζει να τρέχει στο background. Είμαι σίγουρος πως τέτοια μικροπροβληματάκια θα λυθούν με μελλοντικό patch. Η φωνή πίσω απ’ τον Batman είναι του Troy Baker γνωστού για τη δουλειά του σε αρκετά παιχνίδια όπως The Last of Us, Bioshock Infinite κ.α. που όμως εδώ δεν θα έλεγα -ακόμα τουλάχιστον- ότι ξεχωρίζει.

Συνοψίζοντας : Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα, το πρώτο επεισόδιο τα πήγε καλά ως προς το story telling, παρουσιάζοντας απ’ την αρχή μια φρέσκια ιστορία του ήρωα, αποτραβηγμένη από τις ταινίες, τα comics και τα υπόλοιπα παιχνίδια, δίνοντας παράλληλα βαρύτητα στο alter ego του Batman, τον Bruce Wayne. Η Telltale δίνει την ευκαιρία στον παίκτη μέσα από τις επιλογές του να καθορίσει το πως θα εξελιχθεί ο χαρακτήρας του Batman, αλλά και τι αντίκτυπο θα έχουν αυτές, τόσο στην κοινωνία της Gotham City, όσο και στη ψυχολογία του ίδιου του Bruce Wayne. Από την άλλη, τα πολλά QTEs και η απλοποίηση σε όλους τους τομείς του gameplay, σε ένα ήδη απλοϊκό παιχνίδι, αποδυναμώνει την εμπειρία η οποία ευτυχώς εξισορροπείται από την πλοκή του σεναρίου. Το μέλλον θα δείξει πως θα εξελιχθεί η σειρά στα επόμενα επεισόδια. Μέχρι τότε σταυρώνουμε τα δάχτυλά μας και περιμένουμε.
Box Art
Tested on : PS4
Developer : Telltale Games
Publisher : Telltale Games
Available for : PS4, Xbox One, PC, Xbox 360, PS3, Android, iOS, OS X
Release date : 2016-08-02