Yoshi’s Crafted World Review

Yoshi’s Crafted World Review

27 Μαρτίου 2019 21:02
Yoshi’s Art Attack

Μετά από τις κλωστές (Kirby’s Epic Yarn), το μαλλί (Yoshi’s Wooly World), την πλαστελίνη (Kirby and the Rainbow Curse), έρχεται… όλο το “Art Attack”! Η Nintendo συνεχίζει με το Yoshi’s Crafted World αυτό το πειραματικό ταξίδι των Yoshi και Kirby σε κόσμους φτιαγμένους από συγκεκριμένα υλικά, με σκοπό να προσδώσει φρεσκάδα σε μηχανισμούς και συνταγές που κρατάνε χρόνια (κυρίως στην περίπτωση του Yoshi). Η Feel-Good που έκανε την αρχή με το Kirby’s Epic Yarn το 2010, βρίσκεται και εδώ στο τιμόνι, τοποθετώντας το αξιαγάπητο δεινοσαυράκι της Nintendo σε έναν κόσμο φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από απλά υλικά παιδικών κατασκευών.

Χαρτί σε όλες τις εκφάνσεις του, συνδετήρες, κολλητική ταινία, πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια και πιάτα, καλαμάκια, κονσέρβες και πάει λέγοντας. Η κατασκευαστική αυτή φιλοσοφία, που συντελεί καταλυτικά στην “αγαθή”, παιδική αύρα που αποπνέει ο τίτλος, τηρείται ασυμβίβαστα σε κάθε σπιθαμή του κόσμου, καθιστώντας κάθε πίστα μια χαρωπή επίδειξη φαντασίας, δημιουργικότητας αλλά και πραγματικής κατασκευαστικής ικανότητας. Το έτερο ξεχωριστό χαρακτηριστικό που κάνει το όλο πακέτο ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι η ικανότητα του παίκτη να αντιστρέφει τη φορά και την οπτική γωνία κάθε πίστας. Δηλαδή μόλις ολοκληρώνει μια πίστα, υπάρχει η επιλογή της “flip side” δηλαδή της ανάποδης (ξεκινά από τον τερματισμό και πάει προς την αφετηρία)  στην οποία καλείται να εντοπίσει τρία σκυλάκια κρυμμένα στην πίστα.

Το εκπληκτικό με αυτήν την επιλογή είναι ότι ο παίκτης μπορεί να δει τα σκηνικά και από την ανάποδη πλευρά, φανερώνοντας κάθε κατασκευαστική λεπτομέρεια και αποκαλύπτοντας τον απόλυτα ρεαλιστικό και αληθοφανή τρόπο με τον οποίο έχουν στηθεί. Οι δημιουργοί δεν “κλέβουν” πουθενά, έχοντας φτιάξει πίστες που νιώθεις πως ξεπήδησαν πραγματικά από κάποιο παιδικό δωμάτιο ή μια τάξη εικαστικών του δημοτικού. Η σφαιρική οπτική που χαρίζει το παιχνίδι τις μετατρέπει σε χώρους που νιώθεις πως έχουν πραγματική φυσική παρουσία και οντότητα και δεν είναι εικονικοί, με την έννοια του έκδηλα “τεχνητού”. Όλα αυτά σε κάνουν από μόνα τους πολλές φορές να “χαζεύεις” τα περιβάλλοντα απλά για να θαυμάσεις πώς φτιάχτηκαν, αλλά, επειδή μιλάμε για την Nintendo, που ανέκαθεν ήταν της φιλοσοφίας ότι αν κάποιο χαρακτηριστικό δεν έχει αντίκρισμα στο gameplay τότε είναι άχρηστο, ο γνωστός μηχανισμός της σειράς με το πέταγμα των αβγών έχει επεκταθεί και στο background “αναγκάζοντας” ουσιαστικά τους παίκτες να είναι παρατηρητικοί σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Όσον αφορά το gameplay, αν έχετε παίξει οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι της σειράς Yoshi ξέρετε πάνω κάτω τι να περιμένετε. Είναι platformers με έναν διαφορετικό, σαφώς πιο αργό, ρυθμό από παραδοσιακά παιχνίδια του είδους όπως τα Mario και Donkey Kong. Εστιάζουν στην προσεκτική εξερεύνηση των πιστών για την συλλογή και την ανακάλυψη μυστικών μέσω της παρατηρητικότητας και του “λογικού” πειραματισμού. Το Crafted World είναι λοιπόν ένα καθαρό “collectathon” όπου το “ελαφρύ” platforming σε συνδυασμό με τον μηχανισμό του πετάγματος των αβγών δημιουργούν αυτό το ξεχωριστό gameplay των “Yoshi”. Και ως collectathon, το κυριότερο κριτήριο ποιότητάς του εντοπίζεται στο level design και την ευρηματικότητα των σχεδιαστών στο να “κρύβουν” τα αντικείμενα συλλογής. Ευτυχώς σε αυτό, ο τίτλος στέκεται στο ύψος των περιστάσεων αποφεύγοντας “αυθαίρετα” μυστικά και επιβραβεύοντας την προσεκτικό “ξεψάχνισμα” κάθε πίστας.  Όσοι λοιπόν αναζητείτε καθαρές platforming συγκινήσεις, το παιχνίδι δεν είναι για εσάς. Εξάλλου ο Yoshi μπορεί κυριολεκτικά να αιωρείται αδιαλείπτως.

Αντιθέτως, αν θέλετε μια ξέγνοιαστη εμπειρία να μοιραστείτε με την οικογένειά σας, είναι ιδανικό για multiplayer -όπως και για παιδικό παιχνίδι- διότι δεν αναγκάζει συχνά τους παίκτες να βγουν από τον δικό τους ρυθμό. Χωρίς χρόνο ή οποιαδήποτε άλλη πίεση, ο καθένας μπορεί ξέγνοιαστα να εξερευνήσει, ενώ, και η τιμωρία σε περίπτωση αποτυχίας είναι σχεδόν αμελητέα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το παιχνίδι έχει πληκτικά χαμηλή πρόκληση καθ΄ όλη τη διάρκειά του. Απλά, όπως συμβαίνει συνήθως με τα παιχνίδια που στηρίζονται στην συλλογή κρυφών αντικειμένων, η κλιμάκωση της δυσκολίας είναι μασκαρεμένη πίσω από αυτά. Έτσι, αν θέλετε απλά να τελειώσετε το παιχνίδι, είναι αρκετά εύκολο. Αν όμως θέλετε να συλλέξτε τα πάντα, να ξεκλειδώσετε τις κρυφές πίστες και να το τελειώσετε στο εκατό τοις εκατό, τότε έχετε “βουνό” μπροστά σας, για ποικίλους λόγους. Αρχικά, χωρίς να το έχω τερματίσει πλήρως ακόμα, μπορώ μόνο να σας ενημερώσω πως οι κρυφές πίστες που έχω παίξει προσφέρουν μια εμπειρία εμφανώς υψηλότερης πρόκλησης, προσανατολισμένη καθαρά στους πιο “έμπειρους” παίκτες.

“Παιχνιδάκι” επίσης δεν είναι ούτε η συλλογή όλων των λουλουδιών από τις κανονικές πίστες. Ωστόσο, πέρα από την όποια δυσκολία, θα έχετε να αντιμετωπίσετε και έναν σχεδιασμό που πολλές φορές προσπαθεί με επιτηδευμένο τρόπο να επιμηκύνει τη διάρκεια του παιχνιδιού, αναγκάζοντας τον παίκτη να παίξει τέσσερις και πέντε φορές  την κάθε πίστα για να τα πάρει όλα. Όχι επειδή απέτυχε την πρώτη φορά αλλά επειδή είναι αδύνατον από σχεδιαστικής πλευράς. Το χειρότερο κομμάτι του παιχνιδιού κατά τη γνώμη μου είναι τα “Souvenirs”.

Μετά την ολοκλήρωση μιας πίστας ένας χαρακτήρας σας ζητάει να του βρείτε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο από το background της πίστας που μόλις παίξατε. Και μετά ακόμα ένα. Και μετά ακόμα ένα στη flip side. Και μετά ακόμα ένα πάλι στη flip side. Και με τον τερματισμό του παιχνιδιού πάλι το ίδιο: σε κάθε πίστα υπάρχει ακόμα ένας κρυμμένος χαρακτήρας που πρέπει να βρείτε. Κάπου η επανάληψη αρχίζει να κουράζει. Το χειρότερο σε όλα αυτά είναι ότι δεν μπορείς να τα κάνεις με τη πρώτη ή τη δεύτερη αλλά ένα – ένα, εξαναγκάζοντας σέ να παίζεις την ίδια πίστα ξανά και ξανά, τη στιγμή που και η ίδια η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα αρκετά αδύναμο “post-credits” περιεχόμενο που στηρίζεται περισσότερο στην αγγαρεία παρά απαιτεί εμβάθυνση στους μηχανισμούς.

Ευτυχώς όμως μέχρι τον τερματισμό το Crafted World έχει και μπόλικο αλλά και ποικίλο περιεχόμενο. Η κάθε πίστα είναι αρκετά μεγάλη και κάθε κόσμος διαφέρει από τον προηγούμενο. Εκτός από τα παραδοσιακά σκηνικά αυτού του είδους των παιχνιδιών,  υπάρχουν και ορισμένες εκπλήξεις που δεν θα ήθελα να σας χαλάσω. Θα αρκεστώ μόνο στο ότι κάποιες πίστες ήταν τελείως απρόσμενες ακόμα και σε ύφος. Το μόνο που είναι ελαφρώς απογοητευτικό είναι ότι παρά τη μεγάλη ποικιλία σε περιβάλλοντα και θεματικές, το gameplay δεν εισάγει τόσους πολλούς νέους μηχανισμούς στην πορεία όσους θα περίμενα. Αυτό, πέρα από την δεδομένη επιφανειακή γοητεία της αισθητικής και του concept, δεν του χαρίζει ουσιαστική φρεσκάδα σε όλο το μήκος και πλάτος του gameplay.

Τέλος, μοναδική παραφωνία σε αυτό το αριστούργημα εικαστικού σχεδιασμού, είναι η μουσική. Δυστυχώς, οι συνθέσεις και δεν διακρίνονται για την ποιότητά τους αλλά και επαναλαμβάνονται πολύ, καθιστώντας τη μουσική στα όρια του εκνευριστικού. Επίσης, όλος ο ηχητικός σχεδιασμός παρότι πλούσιος και λειτουργικός χαρακτηρίζεται από αυτό το “μωρουδίστικο” ύφος των Yoshi που είναι εύκολο να κουράσει ορισμένους με την μονότονη γλυκύτητά του. Ωστόσο, αυτή ήταν πάντα η ταυτότητα της σειράς και θα ήταν παράλογο να το συμπεριλάβουμε στις αντικειμενικές αδυναμίες του τίτλου.

Συνοψίζοντας : Όπως σε κάθε πίστα του, υπάρχουν δύο οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορεί κανείς να αξιολογήσει το Yoshi’s Crafted World. Από τη μία είναι ένα χαριτωμένο, “αγνό” κομμάτι οικογενειακής ψυχαγωγίας. Με μια αξιοθαύμαστη αισθητική υλοποίηση που σε συνδυασμό με το ξέγνοιαστο gameplay του, συνθέτουν ένα αγχολυτικό πακέτο, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους. Από την άλλη, δεν είναι τίποτα παραπάνω από αυτό. Ορισμένες σχεδιαστικές αδυναμίες και η έλλειψη ιδεών στο post-credits περιεχόμενο, του στερούν την ευρύτερη απήχηση που θα μπορούσε να αποκτήσει, πέρα από τα γνωστά του δημογραφικά. Όπως και να έχει όμως, το Crafted World είναι ακόμα μια ποιοτική προσθήκη στην βιβλιοθήκη του Switch και όποιος το προτιμήσει συνειδητοποιημένα, ξέροντας τι θα παίξει, είναι δεδομένο πως δεν θα απογοητευτεί.  
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Good-Feel
Publisher : Nintendo
Distributor : CD Media S.A.
Available for : Nintendo Switch
Release date : 29-03-2019