Pokémon Scarlet & Violet Review: H 9η γενιά είναι πλέον εδώ!

Pokémon Scarlet & Violet Review: H 9η γενιά είναι πλέον εδώ!

17 Νοεμβρίου 2022 10:41
Έχει να μας δώσει κάτι ο νέος τίτλος της σειράς;

Και φτάσαμε ξανά σε αυτό το σημείο… Ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο, είμαστε και πάλι εδώ με έναν ολοκαίνουργιο τίτλο Pokémon. Μετά την κυκλοφορία του Pokémon Legends: Arceus, το οποίο απόλαυσα πάρα πολύ, η Game Freak επιστρέφει δυναμικά με την 9η γενιά και τα Pokémon Scarlet και Pokémon Violet.

Η αλήθεια είναι ότι μόλις κατέβασα το Pokémon Scarlet στο Nintendo Switch μου, ένιωσα ξανά αυτή τη νοσταλγία να διαπερνάει το κορμί μου, και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ξεκινάω ένα παιχνίδι του franchise. Αγαπώ τόσο πολύ τα Pokémon από μικρό παιδί, που η κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά, όταν έβαλα εκείνη την «κίτρινη» κασέτα στο Game Boy. Η αρχή είναι όπως την φαντάζεστε, αφού μετά από ένα εισαγωγικό βίντεο που με έβαλε λίγο στο κλίμα του κόσμου, η Game Freak μου έδωσε τη δυνατότητα να φτιάξω το δικό μου χαρακτήρα μέσα από ένα πλούσιο μενού. Τον έφτιαξα και κλασσικά ξύπνησα στο μικρό δωματιάκι μου, με ένα Nintendo Switch OLED καρφωμένο στην τηλεόρασή μου. Λίγο αργότερα, έπρεπε να πάω στο σχολείο, όπου από εκεί θα έπρεπε να διαλέξω το τμήμα που ήθελα. Αυτή είναι η αρχή των νέων Pokémon.

Τα νέα τρία starters είναι τα Sprigatito, Fuecoco και Quaxly. Χωρίς καμία σκέψη, όπως κάνω κάθε φορά, διάλεξα το fire type Pokémon, δηλαδή το μικρό και γλυκό κροκοδειλάκι, το Fuecoco. Μπορώ άνετα να πω ότι τα νέα starters είναι άκρως ανώτερα από αυτά που είχαν τα Pokémon Sword και Pokémon Shield. Αφού διάλεξα, λοιπόν, το πλάσμα που ήθελα, όλα τα άλλα ήρθαν μόνα τους. Η μητέρα μου κλασσικά μου έδωσε την ευχή της και εγώ όπως πάντα, είχα έναν στόχο: να γίνω ο καλύτερος εκπαιδευτής Pokémon.

Η Game Freak διάλεξε αυτή τη φορά να δώσει στον παίκτη τον πραγματικό έλεγχο για το τι να κάνει και πότε να το κάνει. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο παιχνίδι της σειράς που επικεντρώνεται τόσο στον ανοιχτό κόσμο, ο οποίος είναι πανέμορφος, μεγάλος και σίγουρα θα σας κρατήσει απασχολημένους με τις ώρες, έτσι ώστε να συμπληρώσετε το Pokedex. Οι κεντρικές αποστολές του τίτλου είναι τρεις, όπου στη μία (και πιο κεντρική), ο στόχος είναι η μονομαχία με τους Gym Leaders, οι οποίοι βρίσκονται σκόρπιοι στον χάρτη. Αυτό που μου άρεσε πολύ, είναι που μου έδωσε το ελεύθερο να πάω σε όποιο γυμναστήριο εγώ ήθελα από την αρχή, χωρίς να με περιορίζει.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών, το παιχνίδι με σύστησε και στο θρυλικό Pokémon, το Koraidon (Miraidon για την Violet). Η ιστορία του καλύπτεται πολύ έξυπνα κάτω από ένα μυστήριο και με έβαζε στο τρυπάκι να περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί. Επιπροσθέτως, στις πρώτες ώρες σκότωσα και ένα ιδιαίτερο boss, τον Klawf, τον οποίο θα θυμάστε σίγουρα από τα trailers που έδινε στη δημοσιότητα η Nintendo. Πρόκειται για ένα δυνατό Pokémon με ιδιαίτερες κινήσεις και μία μοναδική μάχη. Δε θέλω όμως να πω κάτι άλλο γι’ αυτό, έτσι ώστε να μη θεωρηθεί spoiler. Να πω σε αυτό το σημείο ότι το κεντρικό Pokémon της «κασέτας», το Koraidon, με βοήθησε σε όλο αυτό το ταξίδι ως mount, έτσι ώστε να εξερευνώ τον χάρτη πιο γρήγορα και ξεκούραστα.

Φυσικά, αυτό το ταξίδι είναι μεγάλο σε διάρκεια. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι η Game Freak είπε να εισάγει και αρκετές νέες ιδέες ως προς το gameplay και τα πράγματα που θα ασχοληθεί ο παίκτης κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Σε αυτό το παιχνίδι, η ομάδα ανάπτυξης εισήγαγε δύο νέους τρόπους για να γίνεται μια μάχη. Η πρώτη είναι ότι μπορούσα να στείλω ένα Pokemon, με το πάτημα ενός κουμπιού (του R) να παλέψει γρήγορα με ένα άλλο, χωρίς να μπώ σε κλασσική μάχη. Με πιο απλά λόγια, αυτό βοηθάει στο farm και στο να ανέβει ένα Pokemon που θέλετε πιο γρήγορα level. Φυσικά, υπάρχουν και οι κλασσικές εθιστικές μάχες, όπως στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, αλλά και οι νέες προσθήκες μόνο καλοδεχούμενες είναι.

Κεντρικός σκοπός (εκτός από το να πιάσει κάποιος όλα τα Pokémon), είναι φυσικά η κατάκτηση των εμβλημάτων και στο τέλος η νίκη στο μεγάλο τουρνουά. Από την αρχή, άλλωστε, ο χαρακτήρας μου, έλεγε ότι θέλει να γίνει Pokémon Champion. Μέσα στο χάρτη υπάρχει και μία αντίπαλη ομάδα, σαν την ομάδα πύραυλος ένα πράγματα, που ονομάζεται “Stars”, η οποία έχει το δικό της σκοπό και λόγο ύπαρξης, που θα τους αφήσω να τους εντοπίσετε μόνοι σας, όταν με το καλό το πιάσετε στα χέρια σας.

Το combat σύστημα είναι εμπλουτισμένο με νέα χαρακτηριστικά που το κάνουν άκρως διασκεδαστικό και απολαυστικό. Με νέες και παλιές -αγαπητές- επιθέσεις, με ολοκαίνουργια εφέ και άλλες προσθήκες, θα σας απασχολήσει για ώρες και δε θα σας αφήσει να ξεκολλήσετε από την οθόνη του Switch. Συνολικά είναι πιο «στιβαρό» και πιο δουλεμένο από ποτέ. Σε αυτό το σημείο να πω ότι μέσα από το Pokemon Center υπάρχει και ένας υπολογιστής, οπού από εκεί μπορούσα να κάνω craft επιθέσεις (TM’s) με διάφορα αντικείμενα. Ο μηχανισμός αυτός είναι εξαιρετικός και σε βάζει στο τρυπάκι να ασχοληθείς και να δυναμώσεις τα Pokémon σου. Ένα μεγάλο μπράβο στην Game Freak που έχει φέρει πολλές νέες ιδέες που τις βρήκα άκρως απολαυστικές.

Να πω σε αυτό το σημείο, ότι στα νέα παιχνίδια δεν υπάρχουν Mega Evolutions ή τα Dynamax που είδαμε στα Sword/Shield. Και ο λόγος είναι ότι η Game Freak έκανε κάτι διαφορετικό σε αυτόν τον τίτλο, το οποίο βρήκα ανώτερο. Η νέα «γκίμικ» δυνατότητα, λοιπόν, ονομάζεται Terastallize και επιτρέπει σε κάθε Pokémon να αλλάζει εμφάνιση (γίνεται κάπως κρυστάλλινο), και να το δυναμώνει στις μάχες. Φυσικά, γίνονται δυνατότερα και τα στατιστικά του. Μάλιστα, αυτό κρατάει σε όλη τη μάχη (μέχρι να πεθάνει αυτό το Pokémon) και μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο σε ένα πλάσμα κάθε φορά (μέσα στη μάχη). Για να αναπληρωθεί, τότε πρέπει να γίνει heal σε ένα Pokemon center, όπου από εκεί ανανεώνεται το cooldown.

Τα νέα παιχνίδια έχουν τα καλύτερα και πιο ποιοτικά γραφικά που έχω δει στη σειρά, με απίστευτα χρώματα, φοβερή «καρτούν» λεπτομέρεια στους χαρακτήρες, με μαγευτικά τοπία από χιόνια μέχρι και τεράστιες κοιλάδες. Πραγματικά, ο κόσμος είναι τόσο ανοιχτός που τους βγάζω το καπέλο που κατάφεραν να παραδώσουν τόσο αξιόλογα γραφικά, σε μία ας το πούμε «αδύναμη» για τα σημερινά δεδομένα κονσόλα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τεχνικά θεματάκια που με έβγαλαν εκτός κλίματος και δυστηχώς κάνουν την εμφάνισή τους από τις πρώτες κιόλας ώρες του παιχνιδιού. Αρχικά, δυσκολεύτηκα με την κάμερα μέσα στις μάχες όταν είχα κάποιο μεγάλο Pokémon και η μάχη γινόταν σε ένα κάπως πιο «περίεργο σημείο». Δε μπορούσα να τη γυρίσω εύκολα, με αποτέλεσμα να μη βλέπω πολύ καλά τι γινόταν. Η κάμερα έκανε και κάποια "παιχνίδια" όταν έμπαινα να επισκεφθώ ορισμένα σπίτια.

Επίσης, το παιχνίδι πάσχει από προβλήματα με pop up των textures και όχι μόνο. Ναι, μπορεί τα γραφικά του να είναι ακόμα καλύτερα από τα Sword/Shield και Arceus, αλλά ειδικά όταν ήμουν έξω στον κόσμο και εξερευνούσα, εμφανίζονταν πολλά Pokémon μπροστά μου από το «πουθενά», ενώ το ίδιο συνέβαινε και με άλλα textures. Με χάλασε αρκετά αυτό, γιατί τόσο έντονο δεν ήταν ποτέ σε κανένα παιχνίδι Pokémon. Ίσως φταίει και η όποια ιπποδύναμη του Switch, ίσως και να είναι θέμα optimization. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου συνάντησα και αρκετά framedrops που χαλούσαν λίγο την αίσθηση, ειδικά όταν έτρεχα πάνω κάτω με τον Koraidon. Καλύτερα δουλειά θα μπορούσε να είχε γίνει και στα περιβάλλοντα, τα οποία σε ορισμένα σημεία του χάρτη ήταν άδεια και ένιωθα λες και έλειπε ζωή.

Πολλά θεματάκια βελτιώθηκαν αισθητά με το τελευταίο patch που έβγαλε η Nintendo, αλλά δεν μπορώ να μην τα αναφέρω. Ωστόσο, το pop up και τα framedrops, υπάρχουν ακόμα, λιγότερο συχνά ωστόσο. Ελπίζω στα επόμενα patches να διορθωθεί περισσότερο η κατάσταση. Όσον αφορά τον ήχο τους τώρα, τα Scarlet/Violet ντύνονται απίθανα με ωραίες μελωδίες που μου κρατούσαν συντροφιά χωρίς να τις βαρεθώ καθόλου. Τολμώ να πω ότι είναι η καλύτερη μουσική Pokemon που άκουσα τα τελευταία χρόνια. Να αναφερθεί κάπου εδώ ότι το παιχνίδι διαθέτει και multiplayer, αλλά εγώ δεν είχα τη δυνατότητα να το δοκιμάσω. Σε αυτό το multiplayer, θα μπορείτε να κάνετε trade ή και μάχη με άλλους trainers, online, αλλά και να ταξιδέψετε μαζί σε αυτόν τον τεράστιο κόσμο.

Συνοψίζοντας : Τα Pokémon Scarlet και Pokémon Violet φέρνουν στη σειρά κάποιες νέες ιδέες και τη φρεσκάρουν ελαφρώς, με νέα χαρακτηριστικά που σίγουρα αξίζουν. Πρόκειται για την κλασσική και επιτυχημένη συνταγή της Nintendo, με την 9η γενιά να είναι άκρως ενδιαφέρουσα, με ολοκαίνουργια Pokémon, νέες αποστολές και ιδέες που σίγουρα θα χτυπήσουν το καμπανάκι στους σκληροπυρηνικούς παίκτες. Είναι το επόμενο βήμα που περίμενε κάποιος από την Game Freak; Η απάντηση είναι…περίπου. Είναι ένα κλασσικό Pokémon παιχνίδι, αλλά πλήρως ανοιχτό στον κόσμο του. Τα διάφορα προβλήματα που συνάντησα από την αρχή με έβγαλαν ελαφρώς εκτός κλίματος, αν και πολλά έχουν διορθωθεί με το πρόσφατο patch. Ήθελε πιστεύω ένα καλύτερο «γυάλισμα» από τη Nintendo όσον αφορά τα τεχνικά του. Ωστόσο, αν λατρεύετε τη σειρά ή αν θέλετε να ασχοληθείτε με ένα Pokémon παιχνίδι στο Switch σας, τότε να είστε σίγουροι ότι σας περιμένει ένας παράδεισος γεμάτος νοσταλγία και παιδικότητα…
Box Art
Tested on : Nintendo Switch
Developer : Game Freak
Publisher : Nintendo
Distributor : CD Media S.A.
Available for : Nintendo Switch
Release date : 18-11-2022