Cobra Kai Season 5 Review - Συνεχίζει να τιμάει την κληρονομιά του Karate Kid

Η ισχύς εν τη ενώσει
14 Σεπτεμβρίου 2022 10:35
Cobra Kai Season 5 Review - Συνεχίζει να τιμάει την κληρονομιά του Karate Kid

Με 10 νέα επεισόδια χρονικής διάρκειας μεταξύ 30 και 40 λεπτών περίπου, η πολυαναμενόμενη επιστροφή του Cobra Kai βρίσκεται στην streaming πλατφόρμα του Netflix και είναι έτοιμη για να την απολαύσετε. Ο συναισθηματικός πυρήνας που έκανε το Karate Kid να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες ταινίες καράτε της δεκαετίας του ’80, εξακολουθεί να υπάρχει στην σειρά, και είναι αυτή που οδηγεί τους χαρακτήρες, αλλά και την πλοκή της καινούργιας σεζόν. Μέσα από το καράτε τους γνωρίζουμε καλύτερα, μαθαίνουμε για τα κίνητρά τους, τους στόχους τους, ενώ μαζί με αυτά, βιώνουμε τους φόβους και τις ανασφάλειές τους. Επιπρόσθετα, η πετυχημένη ισορροπία μεταξύ δράματος και κωμωδίας βρίσκεται και πάλι στον κεντρικό αφηγηματικό άξονα της ατμόσφαιρας, προσδίδοντας έτσι μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα δρώμενα.

Στην 5η σεζόν, με τον John Kreese να βρίσκεται στη φυλακή, όλα ξεκινούν με τον άλλον villain της ιστορίας μας, Terry Silver, ο οποίος ανοίγει το ένα dojo Cobra Kai πίσω από το άλλο στην περιοχή του All Valley της California, τον Miguel Diaz να βρίσκεται στο Mexico, αναζητώντας τον πατέρα του, τον Johnny Lawrence και τον γιο του Robby Keene να τον ακολουθούν κρυφά για να τον βρουν και να τον γυρίσουν πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην μητέρα του, ενώ ο Daniel LaRusso, συνεργάζεται τελικά με τον Chozen Tonguchi, τον παλιό του ορκισμένο εχθρό, ώστε να προσπαθήσουν να δώσουν ένα τέλος στην επέκταση των dojos του Terry Silver, αλλά και την αρνητική που ασκεί η παρουσία του στα νεαρά παιδιά της περιοχής.

Πρωταγωνιστούν οι: Ralph Macchio, Martin Kove, William Zabka, Thomas Ian Griffith, Jacob Betrand, Payton List, Mary Mouser, Tanner Buchanan και Xolo Madriduena. Στις νέες προσθήκες της 5ης σεζόν συγκαταλέγονται οι Yuji Okumoto (Chozen Toguchi), Alicia Hannah-Kim (Kim Da-Eun) και ένας χαρακτήρας έκπληξη από τα προηγούμενα Karate Kid.

Η κεντρική θεματική της φετινής σεζόν έχει να κάνει με τα φαντάσματα και τις πληγές του παρελθόντος και την αναζήτηση διεξόδων από αυτά. Έτσι άλλωστε ξεκινάει και το πρώτο επεισόδιο. Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο Miguel, αναγκάζεται να γυρίσει πίσω στις ρίζες του αναζητώντας απαντήσεις για τον πατέρα του, την ίδια στιγμή που η Samantha LaRusso προσπαθεί να βρει τα βήματά της μετά την ήττα της στον τελικό αγώνα του περασμένου τουρνουά καράτε. Ενώ, η Tory Nichols προσπαθεί να διαχειριστεί και αυτή μέσα της τον τρόπο με τον οποίο εν αγνοία της εξαγοράστηκε η νίκη της και ο τίτλος της πρωταθλήτριας.

Τα θραύσματα από λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος επηρεάζουν και τον Chozen, ο οποίος προσπαθεί να λυτρωθεί για τον πόνο και τα προβλήματα που είχε δημιουργήσει πίσω στην πατρίδα του όταν ήταν νέος. Το ίδιο φαίνεται να κάνει και ο κρατούμενος Kreese. Προσπαθεί να έρθει σε συμφιλίωση με την σκληρή και βίαιη πλευρά του εαυτού του. Όλοι οι χαρακτήρες, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, φαίνεται ότι θέλουν να τα αφήσουν όλα πίσω τους για να βρουν τελικά την δύναμη να συνεχίσουν μπροστά. Ορισμένοι θα τα καταφέρουν. Κάποιοι άλλοι όμως θα μείνουν παγιδευμένοι στα παλιά.

Κάθε σεζόν του Cobra Kai προσθέτει και ακόμα ένα καινούργιο χαρακτηριστικό στο σύμπαν του Karate Kid. Αυτή την φορά, η ένωση διαφορετικών φιλοσοφιών θα είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την μάχη του καλού εναντίον του κακού. Αυτό που είδαμε πως ήταν ακατόρθωτο στην προηγούμενη σεζόν, τώρα, μάλλον είναι η μοναδική λύση για να ξεπεράσουν την απειλή που πλανάται πάνω το All Valley. Σημαντικός χαρακτήρας-κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι ο Chozen Toguchi, που τον υποδύεται ο Yuji Okumoto. Ο συγκεκριμένος ηθοποιός ανήκει σίγουρα μέσα στα highlights της φετινής σεζόν τόσο με την επιρροή που ασκεί ο ρόλος του στην πλοκή, όσο και με την ερμηνεία του, η οποία κουβαλάει όλη την νοσταλγία της 2ης ταινίας Karate Kid του 1986.

Είναι αδύνατον να μην πορωθείς με όσα συμβαίνουν στο Cobra Kai. Η συνέπεια που διατηρεί στην αφήγηση των γεγονότων αλλά και στην εξέλιξη των χαρακτήρων από την 1η μέχρι και την 5η σεζόν, είναι αξιοθαύμαστη. Τα εύσημα ανήκουν αποκλειστικά στους τρεις showrunners, Josh Heald, Jon Hurwitz και Hayden Schlossberg, οι οποίοι προσέγγισαν την κληρονομιά του Karate Kid, αλλά και του Mr. Miyagi, με απόλυτο σεβασμό και καλλιτεχνική φροντίδα, κάνοντας το Cobra Kai μία αξιοπρεπέστατη συνέχεια των ταινιών.