Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 23/01

Οι ταινίες της εβδομάδας
23 Ιανουαρίου 2020 10:42
Τί παίζει στις αίθουσες; | Πέμπτη 23/01

Jojo Rabbit | Τζότζο

Αφότου έκανε ένα επιτυχημένο παγκόσμιο άνοιγμα στο περσινό Φεστιβάλ του Τορόντο, έκανε ένα πέρασμα και από το 60ο ΦΚΘ η κινηματογραφική σάτιρα εποχής Jojo Rabbit του υποψήφιου από την Ακαδημία, Νεοζηλανδού, Taika Waititi (Thor: Ragnarok, What We Do in the Shadows), με σταρ τον ίδιο, την Scarlett Johansson και τον μικρούλη Roman Griffin Davis.

Στην ανατρεπτική αυτήν μαύρη κωμωδία ο Waititi ερμηνεύει τον Hitler, όσο σουρεάλ και αν φαντάζει κάτι τέτοιο, με την διαφορά ότι μας συστήνει ίσως την πιο ανάλαφρη-παιδαριώδη εκδοχή που θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς για τον Αδόλφο! Μάλιστα, το πρόσωπο αυτό υποτίθεται ότι είναι ο φανταστικός φίλος ενός πιτσιρικά (Griffin Davis), του ‘Jojo "Rabbit" Betzler’ που ζει στη Γερμανία μαζί με την μητέρα του, ‘Rosie’ (Johansson) επί B’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά τί συμβαίνει όταν το αγόρι ξετρυπώνει μέσα από την σοφίτα τους μία νεαρή Εβραία που κρύβεται;

Με την εξαιρετική αίσθηση του μαύρου χιούμορ που διαθέτει ο αντισυμβατικός αυτός δημιουργός μας διηγείται έναν μύθο που καυτηριάζει το μίσος, τον ρατσισμό, την άγνοια και τον εθνικισμό, με μοναδικό στυλ και ατάκες! Μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Alfie Allen (Game of Thrones), Rebel Wilson και η Thomasin Mackenzie.

 

The Turning | Η Γκουβερνάντα

Στο θρίλερ υπερφυσικού τρόμου The Turning της Floria Sigismondi (The Runaways, Hemlock Grove, Daredevil, American Gods), με σεναριογράφους τους Carey W. Hayes, Chad Hayes και την Jade Bartlett (Newcomer, Black List), η Mackenzie Davis (Blade Runner 2049, The F Word) περνάει τις πύλες ενός στοιχειωμένου αρχοντικού.

Η σταρ του Terminator: Dark Fate και εκείνος του Stranger Things, Finn Wolfhard (IT movies, The Goldfinch) ηγούνται του cast το οποίο συμπληρώνουν επίσης οι: Brooklynn Prince, Joely Richardson, Mark Huberman και η Barbara Marten.  

Ουσιαστικά, πρόκειται για την μοντέρνα κινηματογραφική διασκευή του γνωστού μυθιστορήματος The Turn of the Screw (1898) του Henry James, με τον Steven Spielberg εδώ να λειτουργεί ως εξωτερικός παραγωγός.

Η υπόθεση εστιάζει στην ‘Kate’ (Davis), μία νεαρή κουβερνάντα, η οποία προσλαμβάνεται από έναν άνδρα που είναι πλέον ο μοναδικός συγγενής και κηδεμόνας για τα ορφανά ανίψια του, ‘Flora’ (Prince) και ‘Miles’ (Wolfhard) έπειτα από την τραγική απώλεια των γονιών τους. Το θέμα είναι ότι η ηρωίδα με το που διαβεί το κατώφλι της πολυτελούς τους έπαυλης θα αντιληφθεί ότι κάτι αλλόκοτα σκοτεινό στοιχειώνει κάθε γωνιά της και τους ενοίκους της.

 

Song Without a Name | Τραγούδι Χωρίς Όνομα

Η Melina León μας παραδίδει το κοινωνικοπολιτικό δράμα εποχής Song Without a Name επιμελούμενη και το σενάριο μαζί με τον Michael J. White, ενώ εν προκειμένω πρωταγωνιστούν οι Pamela Mendoza, Tommy Párraga, Lucio Rojas, Maykol Hernández, Lidia Quipse και ο Tommy Párraga.

Η εν λόγω μυθοπλασία τοποθετείται χρονικά την δεκαετία του 1980 στην πιο τεταμένη πολιτική φάση  στο Περού. Εκεί μία νέα γυναίκα από τις Άνδεις, η ‘Georgina’ (Mendoza) μπαίνει σε μία αμφιλεγόμενη κλινική για να γεννήσει, όμως έπειτα από τον τοκετό συνειδητοποιεί ότι της έχουν κλέψει το μωρό της. Απευθύνεται στις αρχές για το περιστατικό, αλλά μπλέκει σε μία βραδυκίνητη γραφειοκρατία και έτσι αποφασίζει μόνη της να πάρει πιο δραστικά μέτρα σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να ξαναβρεί το παιδί της. Τα βήματά της θα την φέρουν σε μία γνωστή εφημερίδα όπου θα αποταθεί σε έναν ικανό δημοσιογράφο ο οποίος αναλαμβάνει να ερευνήσει το περιστατικό και να την βοηθήσει.

 

Cats

Στην κινηματογραφική διασκευή του κλασικού μιούζικαλ Cats του Andrew Lloyd Webber (βασισμένο αντίστοιχα στην ποιητική συλλογή του T.S. Eliot, “Old Possum's Books of Practical Cats” του 1939), την σκηνοθετική κλακέτα κρατάει ο Tom Hooper (The King's Speech, Les Misérables) ενώ τα κείμενα επεξεργάστηκε ο Lee Hall (Billy Elliot).

Η ιστορία του παραπάνω περίφημου θεατρικού έργου που αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα project της σκηνής του Broadway από το 1997 ως το 2006, αφορά μία ομάδα από γάτες που αποκαλείται ως «Jellicles». Την νύχτα μαζεύονται όλες τους σε έναν σκουπιδότοπο για να παίξουν και να διοργανώσουν τον καθιερωμένο τους ετήσιο χορό που λέγεται “the Jellicle choice” ώστε να αποφανθούν για το ποια γάτα θα ταξιδέψει στο Heaviside Layer για να αναγεννηθεί και να ξεκινήσει μία νέα ζωή. Το όνομα αυτού που θα επιλεγεί γίνεται γνωστό το ξημέρωμα. Μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή οι αδέσποτες γάτες αφηγούνται περιπέτειες για τους πιο τρανούς τους προγόνους, μέσα σε ένα ξέφρενο κλίμα διασκέδασης και ευθυμίας.

Στο φιλμ αυτό έχουν επιστρατευτεί πολύ γνωστά ονόματα της υποκριτικής και της μουσικής, όπως οι: Ian McKellen (Lord of the Rings trilogy, X-Men movies), Idris Elba (Luther, Beasts of No Nation, The Wire), Jennifer Hudson, Rebel Wilson, James Corden, Taylor Swift, Judi Dench, Jason Derulo, Jennifer Hudson, και η Francesca Hayward.

 

Pets United | Ενωμένες Πατούσες

Στην animated ταινία Pets United του Reinhard Klooss μία παρέα από τετράποδους φίλους ξεχύνεται στους δρόμους για απίθανες περιπέτειες, με τους Natalie Dormer, Eddie Marsan, και τον Jeff Burrell να δανείζουν τις φωνές τους σε αυτούς.

Όταν ο ‘Roger’, ένας περιπλανώμενος, γενναίος σκύλος και η ‘Belle’, μία καλομαθημένη γατούλα βρεθούν σε μία χαοτική κατάσταση μέσα στην πόλη τους που καταλαμβάνεται από ρομπότ, θα πρέπει να αφήσουν τις διαφορές τους στην άκρη ώστε να βρουν έναν τρόπο να επιβιώσουν. Τώρα που όλοι οι άνθρωποι το έχουν βάλει στα πόδια, τα ζωάκια που έχουν απομείνει μόνα στις γειτονιές χρειάζεται να βασιστούν στις δικές του πατούσες και να τα βγάλουν πέρα όλοι μαζί σαν μια γροθιά!

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται οι: Κουρλαμπάς Θανάσης, Παπαστάθης Βασίλης, Κατσακούλη Μελίνα, Παλαιολόγου Τάνια, Ευαγγελάτος Ανδρέας κ.ά.

Λοιπόν, για πείτε, σε ποιό απ’ όλα αυτά θα δώσετε το παρόν;!