To Netflix απαντά στις πιέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για το The Crown

Δεν υποκύπτει και θεωρεί πως δεν χρειάζεται disclaimer όντας δραματική σειρά
08 Δεκεμβρίου 2020 11:29
To Netflix απαντά στις πιέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για το The Crown

Την παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού της Μ. Βρετανίας προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η 4η σεζόν του The Crown, η οποία καταπιάνεται με την εποχή όπου στο Παλάτι ζούσε η Πρiγκίπισσα Νταϊάνα. Συγκεκριμένα, ο Υπ. Πολιτισμού, Oliver Dowden, πρότεινε επισήμως στο Netflix να προσθέσει ειδική σήμανση που να προσδιορίζει πως πρόκεται για προϊόν μυθοπλασίας, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τα γεγονότα που εξιστορούνται θα ληφθούν ως αληθινά. 

Μερικές μέρες μετά, η Helena Bonham Carter, που πρωταγωνιστεί στο σόου ως Πριγκίπισσα Μαργαρίτα δήλωσε, σε επίσημο podcast του σόου, ευθέως πως αποτελεί μια τηλεοπτική δραματική σειρά και τίποτα παραπάνω:

Είναι δραματοποιημένη σειρά. Νιώθω έντονα, επειδή έχω και μια ηθική υπευθυνότητα να πω "σταθείτε ρε παιδιά ένα λεπτό, δεν είναι...δεν είναι δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, μια δραματική σειρά κάνουμε." Επομένως είναι δυο διαφορετικές οντότητες. 

Μέσα στο Σαββατοκύριακο το Netflix όμως απάντησε επιτέλους και επίσημα στις πιέσεις της Βρετανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο να προσθέσει disclaimer περί προϊόντος μυθοπλασίας ώστε να βοηθήσει το κοινό να καταλάβει αυτό που παρακολουθεί. Μέσω εκπροσώπου του, δήλωσε στο The Hollywood Reporter πως:

Πάντα παρουσιάζαμε το The Crown σαν μια δραματική σειρά και είμαστε γεμάτοι αυτοπεποίθηση πως οι συνδρομητές μας καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για προϊόν μυθοπλασίας που βασίζεται σε ευρύτερα ιστορικά γεγονότα. Έτσι, ως αποτέλεσμα δεν έχουμε κανένα σχέδιο -και δε βλέπουμε την ανάγκη- να προσθέσουμε κάποια σήμανση. 

Το όλο ντιμπέιτ αυτό ξεκίνησε καθώς η 4η σεζόν εμβαθύνει στη σχέση του Κάρολου και της Νταϊάνας, σε σημεία που προβάλλονται σκληρές και συναισθηματικά ωμές σκηνές μεταξύ τους, δείχνοντας έναν γάμο που βρίσκεται σε σήψη. Όλα αυτά φυσικά για να δέσουν νοηματικά και σεναριακά κάποια ιστορικά γεγονότα και τίποτα παραπάνω. 

Επομένως, το ντιμπέιτ περί πραγματικών γεγονότων λαμβάνει τέλος εδώ. Στο κάτω-κάτω φαντάζει κάπως τραβηγμενο ο δημιουργός και showrunner του "Στέμματος", Peter Morgan, να γνωρίζει μυστικές συνομιλίες ή παρασκηνιακά γεγονότα εντός του παλατιού.