Η πρώτη streaming υπηρεσία που βάζει λουκέτο εν μέσω πανδημίας - Το Quibi δεν άντεξε την πίεση των γιγάντων

Μόλις 7 μήνες κρατήθηκε στη ζωή το Quibi
23 Οκτωβρίου 2020 17:15
Η πρώτη streaming υπηρεσία που βάζει λουκέτο εν μέσω πανδημίας - Το Quibi δεν άντεξε την πίεση των γιγάντων

Επτά μήνες. Τόσο άντεξε η νεοσύστατη streaming υπηρεσία ονόματι Quibi που ξεκίνησε γεμάτη φιλοδοξία τον περασμένο Απρίλιο, σε μια εξαιρετικά κορεσμένη αγορά που κατοικείται μόνο από γίγαντες του χώρου. Το Quibi, βλέπετε, θέλησε να ξεχωρίσει με τον δικό του τρόπο διανομής και με στόχο αποκλειστικά τη θέαση σε mobile συσκευές, ενώ πρόσφερε δύο διαφορετικά και προσιτά συνδρομητικά πακέτα ($4.99 με ads/ $7.99 χωρίς ads).

Έτσι όπως φανερώνει και το όνομά του (Quick + bites) οι σειρές του συνήθως διαρκούν γύρω στα 10 λεπτά/επεισόδιο, ενώ επέτρεπαν τη θέαση τόσο σε οριζόντια, όσο και σε κάθετη διάταξη, η οποία έδινε διαφορετικά πλάνα ή οπτικές στο ίδιο επεισόδιο. Αυτή τη τεχνολογία την ονόμαζε "Turnstyle".  

Φαντάζει ενδιαφέρον σαν concept και το Quibi πλήρωσε αδρά μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως τους Kevin Hart, John Travolta, Liam Neeson, Kiefer Sutherland, Laurence Fishburne, Tye Sheridan, Zac Efron, Reese Witherspoon, Sophie Turner, Liam Hemsworth και σκηνοθέτες όπως οι Steven Soderbergh και Sam Raimi για να παράγουν πρωτότυπο περιεχόμενο για τον κατάλογό του. 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας και η αμφίβολη αλλά και περιορισμένη στα κινητά φύση του Quibi επέφεραν το λουκέτο στις 22 Οκτωβρίου, με τους συνιδρυτές του να "δείχνουν" την πανδημία του κορωνοϊού ως την κύρια αιτία του κλεισίματος. Μέσα σε αυτούς τους επτά μήνες λειτουργίας συγκέντρωσε περί το 1.6 εκ. συνδρομητές, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν τα 7.4 εκατομμύρια. Το ξεπούλημα των περιουσιακών του στοιχείων θα ξεκινήσει μάλιστα πολύ σύντομα.

Επικεφαλής και ιδρυτές ήταν οι Jeffrey Katzenberg, παραγωγός του Hollywood, μαζί με την πρώην CEO του eBay, Meg Whitman, οι οποίοι εξέδωσαν από κοινού μια ανακοίνωση για την τραγική κατάληξη του εγχειρήματός τους:

Το Quibi ιδρύθηκε με σκοπό να δημιουργήσει μια νέα γενιά αφήγησης. Συγκεντρώσαμε μια μεγάλου βεληνεκούς δημιουργική και τεχνική ομάδα για να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα που θα τροφοδοτούνταν από μια πρωτοποριακή τεχνολογία και IP, δίνοντας στους πελάτες της να παρακολουθήσουν premium περιεχόμενο με έναν εντελώς καινούργιο τρόπο. Ο κόσμος άλλαξε άρδην από τότε που λανσάραμε το Quibi και το επιχειρηματικό μάς μοντέλο δεν είναι πλέον βιώσιμο. Δηλώνω βαθύτατα ευγνώμων προς τους υπαλλήλους, τους επενδυτές, τα ταλέντα, τα στούντιο και τους διαφημιστές για την συνεργασία μας, με στόχο να φέρουμε το Quibi σε εκατομμύρια συσκευές. 

Εξέφρασαν, βέβαια, την πεποίθησή τους ότι κάποιο από το περιεχόμενο που παρήγαγε το Quibi να συνεχίσει να παράγεται σε άλλες πλατφόρμες. 

Το Quibi, επίσημα, μέσα από την σελίδα του για τους καταναλωτές, ενημέρωσε πως τη 1η Δεκεμβρίου θα διακόψει οριστικά τη λειτουργία της υπηρεσίας του, βάζοντας τέλος σε ένα φιλόδοξο εγχείρημα που...φαγώθηκε στη σκιά των γιγάντων των Netflix, Disney, Amazon, Warner Bros. Media και NBCUniversal