Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία μαύρης τρύπας | Στιγμή-ορόσημο για την αστρονομία

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη
10 Απριλίου 2019 19:33
Αυτή είναι η πρώτη πραγματική φωτογραφία μαύρης τρύπας | Στιγμή-ορόσημο για την αστρονομία

Αστρονόμοι κατάφεραν να καταγράψουν την πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας. Πρόκειται για μια επαναστατική εξέλιξη όσον αφορά την κατανόησή μας σχετικά με ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα του σύμπαντος.

Η εικόνα καταγράφηκε από το Event Horizon Telescope (EHT), ένα δίκτυο οκτώ ραδιοτηλεσκοπίων που εκτείνεται από την Ανταρκτική μέχρι την Ισπανία και τη Χιλή. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που περιλαμβάνει περισσότερους από 200 επιστήμονες.

Στην εικόνα μπορούμε να παρατηρήσουμε ένα φωτεινό 'στεφάνι' σκόνης και αεριών που εκτείνετε στο περίγραμμα της γιγαντιαίας μαύρης τρύπας, η οποία βρίσκεται στον γαλαξία Messier 87 (55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη).

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, οι μαύρες τρύπες είναι αντικείμενα που δεν αφήνουν ούτε το φως ούτε την ύλη γύρω τους να ξεφύγει, πράγμα που πρακτικά τις κάνει αόρατες αφού δεν μπορεί να αποδράσει ορατό φως για να φτάσει στη συνέχεια στα μάτια μας. Η συγκεκριμένη φωτογραφία προέρχεται ακριβώς πριν το ‘Event Horizon’, δηλαδή το "σημείο χωρίς επιστροφή" στο οποίο η βαρυτική έλξη της μαύρης τρύπας γίνεται τόσο δυνατή, ώστε κάθε διαφυγή να είναι αδύνατη, ακόμα και αυτή του φωτός.

Η φωτογραφία είναι η πρώτη απτή απόδειξη για την ύπαρξη των μαύρων τρυπών και την ύπαρξη του event horizon. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως το σχήμα και το μέγεθός της συμβαδίζει με τους υπολογισμούς των επιστημόνων χρησιμοποιώντας τις θεωρίες του Einstein. Συνολικά, αποτελεί εξέλιξη ορόσημο για τον κλάδο της αστρονομίας, καθώς πλέον υπάρχει ένα νέο σημείο αναφοράς για τη μελέτη των μαύρων τρυπών και της γενική θεωρίας της σχετικότητας.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση που εξηγεί και παρέχει περισσότερες πληροφορίες για αυτή την φωτογραφία.