Τα drones έχουνε αλλάξει τα δεδομένα για τις ομάδες διάσωσης

Σώζουν ζωές
02 Νοεμβρίου 2022 10:23
Τα drones έχουνε αλλάξει τα δεδομένα για τις ομάδες διάσωσης

Τα drones έχουν γίνει σταδιακά ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι ομάδες διάσωσης σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το Search and Rescue Aerial Association της Σκωτίας, υπάρχουν πλέον 19 πιλότοι και 21 drones στις εννέα ομάδες διάσωσης SMR της Σκωτίας, ενώ δεν υπήρχαν πριν τέσσερα χρόνια.

Σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα λοιπόν, η τεχνολογία των drones εξελίχθηκε από απλή χρήση κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σύνθετη χρήση με δυνατότητες zoom, θερμική απεικόνιση, ακόμα και προβολείς για νυχτερινές αποστολές. Μερικά νεότερα μοντέλα μπορούν μάλιστα να χρησιμοποιηθούν και υπό βροχή ή ισχυρούς ανέμους.

Πλέον διαθέτουν και μικρόφωνα και ηχεία, τα οποία μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που προσπαθούμε να σώσουμε.

Ένας σημαντικός ρόλος των drones είναι η αναγνώριση του πεδίου, όπως γκρεμοί, για να βρεθεί ένα ασφαλές σημείο για την κατάβαση των διασωστών. Οι ομάδες διάσωσης τονίζουν ομόφωνα πως τα drones “έχουν αλλάξει το παιχνίδι” όσον αφορά την αναζήτηση αγνοουμένων.