Επιστήμονες έσπασαν το ρεκόρ ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων!

Νούμερα που ζαλίζουν
27 Οκτωβρίου 2022 10:08
Επιστήμονες έσπασαν το ρεκόρ ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων!

Επιστήμονες κατάφεραν ξανά να σπάσουν το ρεκόρ ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων, χρησιμοποιώντας λέιζερ. Συγκεκριμένα, μπόρεσαν να καταγράψουν την ταχύτερη μετάδοση πληροφοριών όλων των εποχών, μεταφέροντας 1,8 petabits ανά δευτερόλεπτο μεταξύ ενός λέιζερ και ενός ενιαίου συστήματος οπτικών τσιπ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα στατιστικών Internet Live Stats, πρόκειται για μεγαλύτερο όγκο δεδομένο απ’ ότι περνάει σε όλο το internet κάθε δευτερόλεπτο! Ναι, είναι ένα νούμερο που πραγματικά δύσκολα χωράει στο νου. Φανταστείτε πως για να φτάσετε το ένα gigabit, χρειάζεστε 1,000 megabits, ταχύτητα που ξεπερνά πάνω από 20 φορές τη μέση ταχύτητα internet στην Ελλάδα. Έπειτα, για να φτάσει κάποιος το 1 petabit χρειάζεται…1 εκατομμύριο gigabits!

Όσον αφορά το σύνθετο σύστημα που ετοίμασαν οι επιστήμονες για να σπάσουν το εντυπωσιακό ρεκόρ, αυτό βασίζεται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο οπτικό τσιπ, το οποίο χρησιμοποιεί το φως από ένα μόνο υπέρυθρο λέιζερ και το διασπά σε εκατοντάδες συχνότητες. Έπειτα, οι συχνότητες απομονώνονται σε σταθερές αποστάσεις μεταξύ τους, όπως τα δόντια μιας χτένας. Μάλιστα, οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν απ’ αυτό και αποφάσισαν να ονομάσουν το όλο σύστημα ‘frequency comb’, δηλαδή ‘χτένα συχνοτήτων’.

Κάθε 'δόντι' σε αυτή τη χτένα συχνοτήτων μπορεί να στείλει ένα δικό του πακέτο δεδομένων και έτσι επιτυγχάνονται αυτοί οι τεράστιοι ρυθμοί μετάδοσης. Με πιο συμβατικά μέσα, θα χρειαζόντουσαν περίπου χίλια λέιζερ για να μεταφέρουν τον ίδιο όγκο δεδομένων.

Μιλώντας σχετικά, ο νανοεπιστήμονας Victor Torres-Company από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers της Σουηδίας, τόνισε:

Αυτό που είναι ιδιαίτερο σε αυτό το τσιπ είναι ότι παράγει ένα ‘frequency comb’ με ιδανικά χαρακτηριστικά για επικοινωνίες οπτικών ινών. Έχει υψηλή οπτική ισχύ και καλύπτει ένα μεγάλο εύρος ζώνης στη φασματική περιοχή, κάτι που είναι χρήσιμο για προηγμένες οπτικές επικοινωνίες.

Το πιο εντυπωσιακό; Οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για περεταίρω κλιμάκωση του συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη υψηλότεροι ρυθμοί μετάδοσης δεδομένων μπορεί να επιτευχθούν στο μέλλον!


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονική περιοδικό Nature Photonics στις 20 Οκτωβρίου του 2022, με επίσημο τίτλο ‘Petabit-per-second data transmission using a chip-scale microcomb ring resonator source’.

Tags: