RTX 4090: Πρώτες αναφορές για λιωμένους αντάπτορες - Η Nvidia παίρνει θέση

Σοβαρεύει η κατάσταση
25 Οκτωβρίου 2022 18:30
RTX 4090: Πρώτες αναφορές για λιωμένους αντάπτορες - Η Nvidia παίρνει θέση

Τις τελευταίες ώρες έχουν κάνει το γύρο του διαδικτύου δύο περιστατικά με κατόχους RTX 4090 που αντίκρισαν αυτό που δε θέλει κανείς να δει στην ολοκαίνουργια κάρτα γραφικών του. Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο χρήστης του reddit reggie_gakil και ο χρήστης NoDuelsPolicy αποκάλυψαν, αναρτώντας και αποδεικτικά, πως ο αντάπτορας τροφοδοσίας ρεύματος της Nvidia έλιωσε ενώ οι κάρτες τους λειτουργούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν και οι κάρτες να καούν, με τη ζημιά να είναι ορατή και στην υποδοχή ρεύματος στο PCB της GPU.

Το θέμα φαίνεται να είναι πάρα πολύ σοβαρό και έτσι η Nvidia πήρε κατευθείαν θέση δημόσια. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο The Verge, ο αντιπρόσωπος της Nvidia, Bryan Del, τόνισε:

Ερευνούμε τις αναφορές. Βρισκόμαστε σε επαφή με τον πρώτο ιδιοκτήτη και θα επικοινωνήσουμε και με τον άλλο για πρόσθετες πληροφορίες.

Δείτε τις εικόνες με τους λιωμένους αντάπτορες που έκαναν το γύρο του διαδικτύου:

Ποιο είναι το πρόβλημα με τον αντάπτορα ρεύματος των RTX 4090 & RTX 4080:

Πριν την κυκλοφορία της RTX 4090 σας είχαμε ενημερώσει για την επίσημη προειδοποίηση από την PCI-SIG. Πρόκειται για το γκρουπ που καθορίζει τις επίσημες προδιαγραφές του PCIe, το οποίο δεν προτείνει τη χρήση παλιών ή κακής ποιότητας, μη-ATX 3.0 τροφοδοτικών με τις νέες κάρτες γραφικών της Nvidia. Το όλο πρόβλημα είχε εντοπιστεί στον αντάπτορα που μετατρέπει τις μέχρι τώρα γνωστές 8pin συνδέσεις σε 12VHPWR.

Κανονικά, ένας 12VHPWR connector είναι σχεδιασμένος για να παρέχει έως και 600W σε μια κάρτα γραφικών. Ωστόσο, ένας 8pin connector είναι σχεδιασμένος για μόλις 150W. Έτσι, σε περιπτώσεις που η κατανάλωση άγγιζε τα 600W ή τα 450W κατά τις εσωτερικές δοκιμές του group, παρατηρήθηκε ότι μπορεί μέσα από 8pin σύνδεση να περάσει παραπάνω από το προτεινόμενο φορτίο, αν γίνεται χρήση ενός 16pin σε 2x8pin splitter καλωδίου. Παράλληλα, το φορτίο δεν ισορροπείται καλά ούτε με τα 16pin σε 3x8pin splitter καλώδια.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν περιστατικά με λιωμένα καλώδια, τα οποία σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε φωτιά! Το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις που τα καλώδια ήταν έντονα λυγισμένα και έτσι η θερμοκρασία τους ανέβηκε υπερβολικά. Παράλληλα, υπήρξαν περιπτώσεις με λιωμένα καλώδια και σε αντάπτορες που είχαν κουμπωθεί και ξεκουμπωθεί πάνω από 40 φορές.

Μάλιστα, υψηλές θερμοκρασίες στα καλώδια εμφανίστηκαν ακόμη και μετά από 2.5 ώρες. 

Η προσωρινή λύση:

Το θέμα αυτό συζητιέται έντονα από την κοινότητα των PC hardware enthusiasts, με τον γνωστό YouTuber JayzTwoCents για παράδειγμα να προειδοποιεί εδώ και καιρό πως ο αντάπτορας είναι επικίνδυνος. Για την ώρα, αν είστε κάτοχοι RTX 4090 καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον αντάπτορα και την τοποθέτησή του, προσέχοντας ειδικότερα να μην τον λυγίσετε.