RTX 4090 & RTX 4080: Αναφορές πως αντάπτορες ρεύματος μπορεί μέχρι και να λιώσουν!

Επίσημη προειδοποίηση από την PCI-SIG
29 Σεπτεμβρίου 2022 15:58
RTX 4090 & RTX 4080: Αναφορές πως αντάπτορες ρεύματος μπορεί μέχρι και να λιώσουν!

Ολόκληρους μήνες πριν την επίσημη αποκάλυψη των RTX 4080 και RTX 4090 ακουγόντουσαν φήμες σχετικά με την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας των νέων καρτών γραφικών της Nvidia. Τώρα, με τις GPUs να έχουν αποκαλυφθεί και επίσημα και την Nvidia να επιβεβαιώνει πως θα χρησιμοποιούν τη νέα 12VHPWR σύνδεση για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα επίσημο έγγραφο της PCI-SIG που προειδοποίηση για ένα σοβαρό θέμα.

Πρόκειται για το γκρουπ που καθορίζει τις επίσημες προδιαγραφές του PCIe, το οποίο δεν προτείνει τη χρήση παλιών ή κακής ποιότητας, μη-ATX 3.0 τροφοδοτικών με τις νέες κάρτες γραφικών της Nvidia. Το όλο πρόβλημα εντοπίζεται στον αντάπτορα που μετατρέπει τις μέχρι τώρα γνωστές 8pin συνδέσεις σε 12VHPWR.

Κανονικά, ένας 12VHPWR connector είναι σχεδιασμένος για να παρέχει έως και 600W σε μια κάρτα γραφικών. Ωστόσο, ένας 8pin connector είναι σχεδιασμένος για μόλις 150W. Έτσι, σε περιπτώσεις που η κατανάλωση άγγιζε τα 600W ή τα 450W παρατηρήθηκε ότι μπορεί μέσα από 8pin σύνδεση να περάσει παραπάνω από το προτεινόμενο φορτίο, αν γίνεται χρήση ενός 16pin σε 2x8pin splitter καλωδίου. Παράλληλα, το φορτίο δεν ισορροπείται καλά ούτε με τα 16pin σε 3x8pin splitter καλώδια.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν περιστατικά με λιωμένα καλώδια, τα οποία σε ακραίες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και σε φωτιά! Το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε περιπτώσεις που τα καλώδια ήταν έντονα λυγισμένα και έτσι η θερμοκρασία τους ανέβηκε υπερβολικά. Παράλληλα, υπήρξαν περιπτώσεις με λιωμένα καλώδια και σε αντάπτορες που είχαν κουμπωθεί και ξεκουμπωθεί πάνω από 40 φορές.

Όταν μιλάμε για ακραίες συνθήκες, να διευκρινιστεί ότι το ομολογουμένως πολύ σοβαρό θέμα εμφανίστηκε έπειτα 10 με 30 ώρες συνεχόμενης έντονης χρήσης, ωστόσο υψηλές θερμοκρασίες στα καλώδια εμφανίστηκαν ακόμη και μετά από 2.5 ώρες.  

Η επίσημη προειδοποίηση της PCI-SIG που στάλθηκε στους κατασκευαστές καρτών γραφικών και τροφοδοτικών:

Λάβετε υπόψη ότι η PCI-SIG έχει αντιληφθεί ότι ορισμένες υλοποιήσεις των 12VHPWR connectors και assemblies έχουν δείξει θερμική διακύμανση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα ασφάλειας υπό ορισμένες συνθήκες.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα σχετικά βίντεο από τα γνωστά στον χώρο YouTube κανάλια JayZTwoCents και GamersNexus, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα.