Έφυγε από τη ζωή ο αστροναύτης James McDivitt

Διοικητής της αποστολής Apollo 9
19 Οκτωβρίου 2022 09:58
Έφυγε από τη ζωή ο αστροναύτης James McDivitt

Η NASA ανακοίνωσε πως ο αστροναύτης James McDivitt, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. Ο διοικητής της αποστολής Apollo 9 πέθανε ήρεμα στον ύπνο του, στο Tuscon της Arizona την προηγούμενη Πέμπτη.

Ο McDivitt ήταν επίλεκτος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας με 145 μάχιμες αποστολές κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, ενώ ήταν και πιλότος δοκιμών πειραματικών αεροσκαφών. Αποφοίτησε δεύτερος στην τάξη της NASA το 1962 και η πρώτη πτήση του στο διάστημα ήταν ως διοικητής της αποστολής Gemini IV το 1965. Η τετραήμερη αποστολή ήταν τότε η μεγαλύτερη σε διάρκεια της NASA, ενώ κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε και ο πρώτος διαστημικός περίπατος από Αμερικανό, από τον αστροναύτη Ed White.

Ο McDivitt επέστρεψε στο διάστημα τέσσερα χρόνια αργότερα ως διοικητής της αποστολής Apollo 9, βάζοντας το λιθαράκι του στην προσεδάφιση του ανθρώπου στη Σελήνη. Στην αποστολή του 1969, ο McDivitt έφερε τη σεληνιακή άκατο και τον πλήρη εξοπλισμό της αποστολής Apollo στο διάστημα για πρώτη φορά.

Ήταν μία σημαντική αποστολή με διάφορες δοκιμές και προσομοιώσεις για το πώς θα εξελιχθεί η αποστολή στη Σελήνη, ενώ ο McDivitt πραγματοποίησε και διαστημικό περίπατο. Τέσσερις μήνες αργότερα, ο Neil Armstrong και ο Buzz Aldrin θα ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Μετά την αποστολή Apollo 9, o McDivitt έγινε ο διευθυντής των επιχειρήσεων της NASA για την προσελήνωση, σχεδιάζοντας ολόκληρο το πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης, ενώ ανασχεδίασε το διαστημικό σκάφος για να βεβαιωθεί πως θα προσεδαφιστεί με ασφάλεια. Παρέμεινε ως διευθυντής στο Apollo Spacecraft Program μέχρι την τελευταία αποστολή Apollo 16. Αποσύρθηκε από την NASA το 1972.