Ασθενείς με VR χρειάζονται λιγότερη αναισθησία στο χειρουργείο

Μειώνοντας το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο
17 Οκτωβρίου 2022 10:09
Ασθενείς με VR χρειάζονται λιγότερη αναισθησία στο χειρουργείο

Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Νέα έρευνα από το Beth Israel Deaconess Medical Center βρήκε πως ασθενείς που φορούσαν VR headsets κατά τη διάρκεια χειρουργείου, χρειάστηκαν λιγότερη αναισθησία.

Ένας μέσος ασθενής σε ένα τυπικό χειρουργείο όπως για μία επέμβαση στο χέρι, χρειάζεται 750.6 milligrams προποφόλης την ώρα. Ωστόσο ασθενείς που έβλεπαν χαλαρωτικό VR περιεχόμενο όπως σκηνές από φύση, χρειάστηκαν μόλις 125.3 milligrams.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως επανήλθαν ταχύτερα από την αναισθησία, μέσα σε 63 λεπτά σε σχέση με το γενικό μέσο όρο των 75 λεπτών. Οι γιατροί ανέφεραν πως το VR τους αποσπούσε από τον πόνο, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα είχε καταλάβει όλη την προσοχή τους.

Η ομάδα των επιστημόνων σχεδιάζει νέες δοκιμές για να αποκλείσει το φαινόμενο placebo, καθώς υποψιάζεται πως όσοι μπήκαν στο χειρουργείο φορώντας το VR headset, περίμεναν από αυτό να βοηθήσει, αλλοιώνοντας ίσως έτσι τα αποτελέσματα. Τα επόμενα χειρουργεία θα περιλαμβάνουν επεμβάσεις σε γόνατο και γοφό.

Όσον αφορά τα νοσοκομεία, αυτά μπορούν να κάνουν πολύ γρήγορα απόσβεση την επένδυση σε VR headsets, αφού θα κάνουν οικονομία στα αναισθητικά και θα απελευθερώνουν ταχύτερα κρεβάτια μειώνοντας τους χρόνους αναμονής.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.