Επιτήδειοι πουλάνε RTX 4090 κάρτες έως και για $4000 στο eBay!

Η ιστορία φαίνεται πως επαναλαμβάνεται…
14 Οκτωβρίου 2022 08:21
Επιτήδειοι πουλάνε RTX 4090 κάρτες έως και για $4000 στο eBay!

Ναι, παρόλο που πλέον οι miners έχουν βγει από την εξίσωση με το merge του Ethereum, οι scalpers και πάλι προκαλούν χάος στην αγορά του PC hardware, εξαφανίζοντας το stock της ολοκαίνουργιας RTX 4090, μόνο για να το πουλήσουν αργότερα υπερκοστολογημένο στους hardware enthusiasts.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η νέα γενιά καρτών γραφικών της Nvidia έκανε το ντεμπούτο τις στις 12 Οκτωβρίου με την RTX 4090 και χρειάστηκαν μόνο μερικές ώρες για να γεμίσει με καταχωρήσεις το eBay. Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι μεταπωλητές προσφέρουν το stock που κατάφεραν να εξασφαλίσουν, με τις τιμές να ξεκινάνε από τα $2,299, ξεπερνώντας μέχρι και τα $4,000 στις χειρότερες περιπτώσεις.

Σε αυτό το σημείο να σας υπενθυμίσουμε πως η επίσημη τιμή λιανικής πώλησης της κάρτας γραφικών στην Αμερική ανέρχεται σε $1599. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι scalpers προσπαθούν να πουλήσουν σχεδόν στη διπλάσια τιμή και μάλιστα με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Όπως μεταφέρει το PCMag.com, μόνο στις 12 Οκτωβρίου πουλήθηκαν 135 RTX 4090 κάρτες γραφικών στο eBay, με μέση τιμή τα $2,524.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι πολλές από τις καταχωρήσεις είναι pre-orders, πράγμα που σημαίνει ότι οι scalpers δεν έχουν καν την κάρτα στα χέρια τους και απλά πουλάνε την παραγγελία που κατάφεραν να κάνουν σε κάποιο άλλο κατάστημα! Επομένως, όποιοι αποφασίσουν να πληρώσουν το υπέρογκο «καπέλο» θα χρειαστεί να περιμένουν και απ’ πάνω, αν πράγματι ο scalper καταφέρει να αποκτήσει την κάρτα και δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα...

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το 2020 και το 2021, όταν η παγκόσμια έλλειψη chips σε συνδυασμό με την τότε αξιοσημείωτη αύξηση της κερδοφορίας του mining είχαν στεγνώσει εντελώς την αγορά. Ωστόσο, υπάρχουν εικασίες πως η Nvidia μπορεί ηθελημένα να κρατά τα επίπεδα διαθεσιμότητα της RTX 4090 σε χαμηλά επίπεδα, καθώς παλεύει ακόμη για να διώξει τα βουνά από RTX 3000 κάρτες γραφικών που έχει στις αποθήκες της.