Κύτταρα εγκεφάλου που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο, έπαιξαν Pong

Να δούμε πότε θα παίξουν...DOOM
13 Οκτωβρίου 2022 10:00
Κύτταρα εγκεφάλου που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο, έπαιξαν Pong

Ερευνητές της εταιρίας Cortical Labs, ανέπτυξαν τον πρώτο “εγκέφαλο με αισθήσεις” στο εργαστήριο. Πρακτικά μιλάμε για μερικά κύτταρα του εγκεφάλου τα οποία αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο και έμαθαν να παίζουν Pong, αισθανόμενα και ανταποκρινόμενα στο περιβάλλον τους.

Μπορεί ο όρος “εγκέφαλος με αισθήσεις” να είναι παρατραβηγμένος, ωστόσο οι ερευνητές τόνισαν πως “δεν μπορούμε να βρούμε έναν όρο που να περιγράφει καλύτερα τη συσκευή. Μπορεί να παίρνει πληροφορίες από μία εξωτερική πηγή, να τις επεξεργάζεται και να απαντά σε πραγματικό χρόνο”.

Η ομάδα των ερευνητών ανέπτυξε ανθρώπινα κύτταρα εγκεφάλου από βλαστοκύτταρα, φτάνοντας τον αριθμό τους στις 800.000. Συνδέοντας το παιχνίδι με ηλεκτρόδια, αποκάλυψαν σε ποια πλευρά ήταν η μπάλα και πόσο μακριά από την μπάρα. Ως αντίδραση, τα κύτταρα παρήγαγαν μόνα τους ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ όσο συνεχιζόταν το παιχνίδι τόσο λιγότερη ενέργεια κατανάλωναν. Όταν όμως η μπάλα περνούσε την μπάρα και το παιχνίδι ξεκινούσε από την αρχή με την μπάλα σε ένα τυχαίο σημείο, ξόδευαν περισσότερη ενέργεια για να επαναβαθμονομήσουν τη νέα απρόβλεπτη κατάσταση.

Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ιστό σε ένα δισκίο, βλέπουν αν υπάρχει ή όχι δραστηριότητα. Αλλά ο σκοπός των κυττάρων του εγκεφάλου είναι να επεξεργάζονται την πληροφορία σε πραγματικό χρόνο. Η μελέτη της πραγματικής λειτουργίας τους ξεκλειδώνει πολλούς περισσότερους τομείς έρευνας οι οποίοι μπορούν να εξερευνηθούν με έναν κατανοητό τρόπο.

Αυτοί οι μίνι εγκέφαλοι θα γίνουν πιο περίπλοκοι όσο προχωρά η έρευνα, αλλά η ομάδα των ερευνητών συνεργάζεται με επιστήμονες βιοηθικής για να διασφαλίσουν πως δε θα δημιουργήσουν κατά λάθος έναν εγκέφαλο με πραγματικά συναισθήματα και όλες τις ηθικές ερωτήσεις που θα προκύψουν από αυτό.

Πρέπει να δούμε αυτή τη νέα τεχνολογία όπως τη βιομηχανία των υπολογιστών στα πρώτα της βήματα. Όταν τα τρανζίστορς ήταν τεράστιου μεγέθους πρωτότυπα χωρίς αξιοπιστία, αλλά μετά από χρόνια ερευνών, μας οδήγησαν σε τεράστια τεχνολογικά θαύματα σε όλο τον κόσμο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Neuron.

Tags: