Nvidia RTX 4080 και RTX 4090: Τι είναι το DLSS3; (ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τεχνολογία
11 Οκτωβρίου 2022 19:47
Nvidia RTX 4080 και RTX 4090: Τι είναι το DLSS3; (ΒΙΝΤΕΟ)

Με αφορμή την κυκλοφορία της RTX 4090, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου, η Nvidia έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας ένα ολοκαίνουργιο επεξηγηματικό βίντεο που εστιάζει σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της. Συγκεκριμένα, στο εν λόγω βίντεο, ο Bryan Catanzaro, του Applied Deep Learning Research τμήματος της εταιρίας, εξηγεί αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το DLSS 3, το οποίο υπόσχεται πολλαπλασιασμό των gaming επιδόσεων.

Τι είναι, λοιπόν, το DLSS; Πρόκειται είναι μια προηγμένη AI τεχνολογία, η οποία επιτρέπει σε μια μηχανή γραφικών να κάνει render frames χαμηλότερης ανάλυσης που μετά γίνονται upscale με τέτοιον τρόπο που όχι απλώς δε χάνεται, αλλά σε περιπτώσεις βελτιώνεται κιόλας, η ευκρίνεια της τελικής εικόνας που βλέπει ο χρήστης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιχνίδια να μπορούν να τρέχουν σε υψηλότερες αναλύσεις, με καλύτερα framerates και με περιθώριο για ενεργοποίηση περισσότερων οπτικών εφέ.

Η νέα έκδοση, το DLSS 3, υπόσχεται ένα ακόμη πιο μεγάλο άλμα στην απόδοση, διατηρώντας συγχρόνως την υψηλή ποιότητα της εικόνας και την άμεση απόκριση. Η καινοτομία του είναι η προσθήκη του Optical Multi Frame Generation. Αυτό σημαίνει πως ο αλγόριθμος πλέον δεν κάνει μόνο upscale ένα frame, αλλά στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει το frame αυτό για να παράγει ολοκαίνουργια frames, ελαφρύνοντας ακόμη περισσότερο το φόρτο της μηχανής γραφικών.

Όταν, λοιπόν, το DLSS 3 είναι ενεργοποιημένο ο AI αλγόριθμος κάνει reconstructing τα 3/4 του πρώτου frame και στη συνέχεια ολόκληρο το επόμενο frame. Έτσι, από τα συνολικά pixels που προβάλλονται, τα 7/8 παράγονται από το DLSS. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως μιας και η όλη τεχνολογία τρέχει στην GPU, πλέον και τα CPU-limited παιχνίδια τρέχουν καλύτερα, αφού ο επεξεργαστής δεν εμπλέκεται καθόλου για τους υπολογισμούς των frames που παράγονται εξ ολοκλήρου από το Optical Multi Frame Generation του DLSS 3.

Αξίζει να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες- το DLSS 3 θα υποστηρίζεται μόνο από τις RTX 4000 κάρτες γραφικών. Ωστόσο, η Nvidia επισημαίνει πως η νέα έκδοση είναι backwards compatible με το DLSS 2. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παιχνίδια που θα έχουν DLSS 3, θα υποστηρίζουν και το DLSS 2 στις παλιότερες κάρτες γραφικών.

Για περισσότερα σχετικά με την τεχνολογία της Nvidia μπορείτε να δείτε το εν λόγω βίντεο μέσα από τον player που ακολουθεί.