Τα ορυκτά καύσιμα του υπεδάφους είναι μία ωρολογιακή βόμβα

Πόσοι τόνοι εκπομπών θα παραχθούν;
11 Οκτωβρίου 2022 13:49
Τα ορυκτά καύσιμα του υπεδάφους είναι μία ωρολογιακή βόμβα

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, σύμφωνα με την οποία αν κάψουμε όλα τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στο υπέδαφος, θα απελευθερώσουμε 3.5 τρισεκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου. Έως τώρα, εκτιμάται πως το ποσό που μπορεί να διαχειριστεί η ατμόσφαιρα πριν ξεπεράσουμε την αύξηση του 1.5 βαθμού Κελσίου που ορίζει η Συμφωνία των Παρισίων, είναι 360 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ή αλλιώς εννέα χρόνια με τις σημερινές εκπομπές.

Για να διαπιστωθεί το απόθεμα των ορυκτών καυσίμων που διαθέτει κάθε χώρα έχει ιδρυθεί το Global Registry of Fossil Fuels, καταγράφοντας το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το λιγνίτη που διαθέτουν τα κράτη.

Έως τώρα, σε 89 χώρες έχουν εντοπιστεί πάνω από 50.000 κοιτάσματα. Μερικές έχουν αρκετά αποθέματα για να χάσουμε τον παγκόσμιο στόχο του 1.5 βαθμού Κελσίου, από μόνες τους. Τα κοιτάσματα των ΗΠΑ μόνο, περιέχουν 520 δισεκατομμύρια τόνους αντίστοιχου CO2, ενώ μαζί με την Κίνα, τη Ρωσία και την Αυστραλία, τα αποθέματα αυτών των χωρών αρκούν για να ξεπεράσουμε κατά επτά φορές τις εκπομπές που αντιστοιχούν σε αύξηση 1.5 βαθμού Κελσίου.

Έχουμε ελάχιστο χρόνο για να αντιμετωπίσουμε το υπόλοιπο του άνθρακα. Αν δε μετράμε τι παράγεται, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξουμε την παραγωγή.

Από τα 50.000 κοιτάσματα, τα πιο πλούσια είναι στη Σαουδική Αραβία η οποία παράγει 525 εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε χρόνο. Οι 12 πιο ρυπογόνοι σταθμοί παραγωγής, βρίσκονται στον Κόλπο της Ρωσίας.

Όλο αυτό δείχνει πως πρόκειται για μία παγκόσμια πρόκληση και πολλές χώρες που είναι μεγάλοι παραγωγοί αλλά δεν είναι τόσο δημοκρατικές όσο οι ΗΠΑ για παράδειγμα, χρειάζονται αυτήν τη διαφάνεια. Ας μην ξεγελάμε τον εαυτό μας πιστεύοντας πως αυτή η καταγραφή θα λύσει ως δια μαγείας το πρόβλημα ως ένα παγκόσμιο καθεστώς ελέγχου των ορυκτών καυσίμων. Αλλά θα ρίξει φως στο πού λαμβάνει χώρα η παραγωγή τους, έτσι ώστε επενδυτές και πολίτες να θέσουν τις κυβερνήσεις τους υπόλογες.