Η πρώτη κάρτα γραφικών της Acer είναι γεγονός

Ένας νέος παίκτης μπαίνει στο παιχνίδι
03 Οκτωβρίου 2022 10:39
Η πρώτη κάρτα γραφικών της Acer είναι γεγονός

Η Acer, ένα από τα γνωστότερα brands στο χώρο των υπολογιστών, μεταξύ άλλων για τα laptops της και τις οθόνες της, ετοιμάζεται τώρα να κάνει το πρώτο της βήμα και σε μια νέα κατηγορία προϊόντων. Περνώντας σε λεπτομέρειες, η εταιρία ανακοίνωσε και επίσημα την πρώτη της κάρτα γραφικών, την A770 Predator BiFrost.

Ναι, παραδόξως η Acer δεν προτίμησε την NVIDIA και τις RTX 4000, ούτε την AMD με τα επερχόμενα RX 7000 μοντέλα της για το ντεμπούτο της στην αγορά. Αντιθέτως, αποφάσισε να κάνει την αρχή σε συνεργασία με την Intel, η οποία και αυτή κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά των καρτών γραφικών για desktops.

Αποτελώντας, λοιπόν, μια υλοποίηση της Arc A770, η Predator BiFrost έρχεται με έναν πραγματικά ιδιαίτερο σχεδιασμό που δεν έχουμε δει ξανά σε κάρτα γραφικών. Συγκεκριμένα, ενσωματώνει δύο εντελώς διαφορετικούς ανεμιστήρες, έναν κανονικό μεγάλου μεγέθους στη δεξιά πλευρά της και έναν blower-τύπου ανεμιστήρα στο κέντρο. Θεωρητικά αυτός συνδυασμός θα μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, αφού ο blower ανεμιστήρας θα διώχνει έξω τον ζεστό αέρα και ο άλλος θα βοηθά στο airflow.

Μάλιστα, η κάρτα φαίνεται πολύ συμπαγής, έχοντας ένα χαρακτηριστικό μεταλλικό περίβλημα. Φυσικά, δε λείπουν οι RGB λεπτομέρειες και στους δύο ανεμιστήρες, ενώ και το Predator λογότυπο φωτίζει. Για την τροφοδοσία της κάρτας είναι απαραίτητες δύο 8-pin συνδέσεις.

Για την ώρα δεν γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα ποια θα είναι η τιμή της, πότε θα έρθει στην αγορά, ούτε αν πρόκειται για την 8GB ή την 16GB παραλλαγή της A770, ωστόσο περισσότερα αναμένεται να αποκαλυφθούν σύντομα.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε ένα φρεσκάρισμα, η Arc A770 της Intel αναμένεται να έρθει στην αγορά στις 12 Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα mid-range μοντέλο, το οποίο θα έρθει να ανταγωνιστεί τις GeForce RTX 3060 και Radeon RX 6650 XT. Η τιμή της κάρτας θα ανέρχεται στα $329, δηλαδή όσο και η προτεινόμενη τιμή λιανικής πώλησης της RTX 3060.

Όσον αφορά τα specs, έρχεται με την ACM-G10 GPU στα 2,100 MHz. Συνολικά είναι εξοπλισμένη με 32 Xe-Cores (που αντιστοιχούν σε 4096 stream processors). Η κάρτα θα έρχεται σε διατάξεις των 16GB και 8GB όσον αφορά τη μνήμη της, με μέγιστη ταχύτητα 17.5 Gbps και θεωρητικό bandwidth 560 GB/s.

Οι ισχυρισμοί της Intel θέλουν την Arc A770 να προσφέρει 65% καλύτερη μέγιστη απόδοση σε ray tracing εφαρμογές σε σχέση με τον ανταγωνισμό, χωρίς να διευκρινίζεται όμως ακριβώς ποια κάρτα χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη σύγκριση.