Μήνυση κατά της Neuralink για εκατοντάδες φωτογραφίες πιθήκων σε επίπονα πειράματα

Από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση
30 Σεπτεμβρίου 2022 17:35
Μήνυση κατά της Neuralink για εκατοντάδες φωτογραφίες πιθήκων σε επίπονα πειράματα

Με μήνυση απειλείται η Neuralink του Elon Musk από μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία κατηγορεί την εταιρία γα επίπονα πειράματα σε μαϊμούδες για τα οποία έχει μάλιστα αποδείξεις με εκατοντάδες φωτογραφίες

Η εν λόγω ΜΚΟ είναι η "Physicians Committee for Responsible Medicine" κατέθεσε μια αγωγή ενάντια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC Davis), τον Φεβρουάριο του 2022 όταν αυτό αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα 317 φωτογραφίες από πειράματα της Neuralink. To UC Davis από την πλευρά του έχει αναγνωρίσει από τις 7 Σεπτεμβρίου ότι οι φωτογραφίες ανέρχονται στις 185 και η ΜΚΟ ζητά να τις αποδεσμεύσει. Επίσης, έχει αναγνωρίσει ακόμη 186 φωτογραφίες που τράβηξαν υπάλληλοι της Neuralink κατά τη διάρκεια των πειραμάτων στους πιθήκους.

Σύμφωνα με τα κτηνιατρικά αρχεία του Πανεπιστημίου, τα εν λόγω πειράματα αφορούν αυτά που διεξάγει η Neuralink, όπου οι πειραματιστές ανοίγουν τρύπες στα κρανία πιθήκων για να εμφυτεύσουν ηλεκτρόδια για την υπό ανάπτυξη "διεπαφή εγκεφάλου-μηχανής" της εταιρείας. Η Neuralink πλήρωσε στο UC Davis 1.4 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2017 και 2020 για να αποκτήσει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και τα ζώα της, αλλά η εταιρεία διεξάγει πλέον πειράματα στις δικές της εγκαταστάσεις.

Παρόλο που το UC Davis είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, με δημόσια χρηματοδότηση και υπαλλήλους που ασχολούνται στα πειράματα, αυτό υποστηρίζει ότι οι εικόνες δεν πρέπει να δημοσιευθούν καθώς είναι ιδιοκτησία του και πως το κοινό θα τις παρεξηγούσε. 

Ο επικεφαλής υπεράσπισης της Επιτροπής της ΜΚΟ, Ryan Merkley, αναφέρει ότι: "Το UC Davis πιστεύει ότι το κοινό είναι πολύ ηλίθιο για να ξέρει τι βλέπει. Αλλά είναι σαφές ότι το πανεπιστήμιο απλώς προσπαθεί να κρύψει από τους φορολογούμενους το γεγονός ότι συνεργάστηκε με τον Elon Musk για τη διεξαγωγή πειραμάτων στα οποία τα ζώα υπέφεραν και πέθαναν."

Επίσης η Deborah Dubow, αναπληρώτρια γενική σύμβουλος της PCRM λέει: "Αυτές οι φωτογραφίες είναι δημόσια αρχεία που δημιουργήθηκαν με δημόσια κονδύλια και το κοινό δικαιούται πρόσβαση στην έρευνα για την οποία πλήρωσε. 

Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η αγωγή και ποια θα είναι η απάντηση της Neuralink και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μένει να το δούμε.