Οι ανησυχίες του Hawking για την A.I.

Η καταστροφή της ανθρωπότητας
05 Μαΐου 2014 15:28
Οι ανησυχίες του Hawking για την A.I.

Ο κάτοχος Nobel και παγκοσμίου φήμης φυσικός, ανέλυσε της απόψεις του πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, με αφορμή τη νέα ταινία του Jonny Depp, Transcendence. Βλέπει την καθημερινή εισχώρηση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας μέσω εξυπηρετικών ψηφιακών βοηθών και αυτοματοποιημένων οχημάτων και νιώθει αβέβαιος για το μέλλον καθώς η τεχνολογία μαθαίνει να σκέφτεται μόνη της και να προσαρμόζεται στο περιβάλλον της.

Ο Stephen Hawking ισχυρίζεται πως το να απορρίψουμε τις απειλές που παρουσιάζει η ταινία σαν απλή επιστημονική φαντασία θα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος και προειδοποιεί πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι η πτώση της ανθρωπότητας. "Η επιτυχημένη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης οντότητας τεχνητής νοημοσύνης θα είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας. Δυστυχώς, ίσως να είναι και το τελευταίο αν δε μάθουμε πώς να αποφεύγουμε τα ρίσκα" δηλώνει. Υποστηρίζει πως οι εξελίξεις στους ψηφιακούς προσωπικούς βοηθούς όπως η Siri, το Google Now και η Cortana, είναι απλά συμπτώματα μιας ΙΤ διαμάχης και θα ωχριούν μπροστά σε αυτά που θα φέρουν οι επόμενες δεκαετίες. Δεν παραλείπει φυσικά να σημειώσει και τα θετικά στοιχεία που μπορεί να φέρει αυτή η τεχνολογία, όπως η εξάλειψη των πολέμων, των ασθενειών και της φτώχειας.

Ήδη στρατοί σε όλο τον κόσμο δουλεύουν πάνω στην ανάπτυξη αυτόνομων οπλικών συστημάτων, ενώ ταυτόχρονα τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να τα απαγορεύσουν. "Κοιτώντας πιο μπροστά, δεν υπάρχουν ουσιώδη όρια στο τι μπορεί να επιτευχθεί" είπε ο καθηγητής. "Δεν υπάρχουν φυσικοί νόμοι που να εμποδίζουν την οργάνωση σωματιδίων με τρόπο ώστε να αποδίδουν ακόμα πιο περίπλοκους υπολογισμούς από τη διάταξη των σωματιδίων στον ανθρώπινο εγκέφαλο". Στην πραγματικότητα η IBM ήδη έχει αναπτύξει smart chips τα οποία μπορούν να χαράξουν το δρόμο για δίκτυα αισθητήρων που αντιγράφουν τη λειτουργία του εγκεφάλου στην αντίληψη, τη δράση και τη σκέψη. Κάποια μέρα αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους επιστήμονες να αναπτύξουν μια μηχανή με εγκέφαλο, η οποία θα είναι όχι απλά πιο γρήγορη στους υπολογισμούς από τον άνθρωπο, αλλά πιο έξυπνη από αυτόν.

"Όπως συνειδητοποίησε ο Irwin Good το 1965, μηχανές με υπερανθρώπινη νοημοσύνη, μπορούν επαναλαμβανόμενα να βελτιώσουν το σχεδιασμό τους ακόμα περαιτέρω, δημιουργώντας αυτό που ο Vernor Vinge ονόμασε Μοναδικότητα" λέει ο Hawking και τονίζει πως οι ειδικοί δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτά τα σενάρια. Προσφέροντας μια σύγκριση, δήλωσε πως αν εξωγήινοι μας έλεγαν πως θα μας επισκέπτονταν σε μερικές δεκαετίες, οι επιστήμονες δε θα ήταν αδρανείς περιμένοντας την άφιξή τους. "Παρόλο που αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα να συμβεί το καλύτερο ή το χειρότερο πράγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, λίγη εώς καθόλου έρευνα έχει γίνει για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για να βελτιώσουμε τις πιθανότητες να επωφεληθούμε από την τεχνολογία αποφεύγοντας τα ρίσκα".

Tags: