Η NASA απαγορεύει τις ερωτικές πράξεις στο διάστημα

Και αυτός είναι ο λόγος
28 Σεπτεμβρίου 2022 19:00
Η NASA απαγορεύει τις ερωτικές πράξεις στο διάστημα

Μια λεπτομέρεια σχετικά με τις διαστημικές αποστολές της NASA που ίσως να θεωρείται αυτονόητη ή ίσως και να μη σας πέρασε ποτέ από το μυαλό είναι ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε ερωτική πράξη και οι σεξουαλικές σχέσεις όσο οι αστροναύτες βρίσκονται στο διάστημα.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, σε μια πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο The Daily Beast, ο Dr. Haig Aintablian, ιατρός επειγόντων περιστατικών και ειδικός στη διαστημική ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, εξήγησε ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι για τους οποίους η NASA αποφάσισε να επιβάλει αυτή την απαγόρευση. Και, όχι, ο λόγος δεν είναι για να μην αποσπάται η προσοχή των αστροναυτών.

Αναλυτικότερα, η NASA απαγορεύει τη σύλληψη στο διάστημα λόγω των περιορισμένων γνώσεων που έχει τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιπες διαστημικές υπηρεσίες σχετικά με το πως μπορεί να επηρεάζεται μια εγκυμοσύνη, όταν η έγκυος γυναίκα βρίσκεται στο διάστημα και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία της ίδιας και του παιδιού.

Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι η παρατεταμένη παραμονή στο διάστημα επηρεάζει σημαντικά την υγεία των ανθρώπων με διάφορους τρόπους. Για το λόγο αυτό η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες υποχρεώνουν τους αστροναύτες να τηρούν αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής όσο βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Επιστρέφοντας τώρα στις εγκυμοσύνες, η NASA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos έχουν κάνει πειράματα με "περιορισμένη επιτυχία" σε ασπόνδυλα και έντομα, τα οποία κατάφεραν επιτυχώς να αφήσουν απογόνους ενώ βρισκόντουσαν στο διάστημα. Αναμενόμενα, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι θα υπάρχουν περισσότερα εμπόδια όσον αφορά την ανθρώπινη σύλληψη, αλλά ακόμη δε γνωρίζουμε κάτι με βεβαιότητα.

Αυτό που απασχολεί τους ερευνητές είναι το αντίκτυπο που θα είχε το διαστημικό περιβάλλον στο έμβρυο και αν οι επιπτώσεις αυτές θα μεταφραζόντουσαν σε γενετικές ανωμαλίες ή ακόμη και σε απώλεια ζωής. Για παράδειγμα, στο διάστημα η έκθεση στην ακτινοβολία είναι υψηλότερη, ενώ και η μικροβαρύτητα μειώνει τη ροή του αίματος.

Μιλώντας σχετικά, ο Aintablian τόνισε:

Η μικροβαρύτητα ή η γενικότερη έλλειψη βαρύτητας μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική υγεία των αστροναυτών. Για παράδειγμα, μπορεί να επηρεαστούν τα σωματικά υγρά τους, όπως η ροή του αίματος, μέχρι και να οδηγηθούν σε αποδυνάμωση. Βλέπουμε για παράδειγμα περιπτώσεις μυϊκής ατροφίας και μειωμένης οστικής πυκνότητας. Με τη σειρά τους, αυτά μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν τη σεξουαλική υγεία και λειτουργία των κατοίκων του διαστήματος.

Περισσότερα σχετικά με το θέμα της αναπαραγωγής στο διάστημα μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό δημοσίευμα του μέσου, πατώντας εδώ.

Tags: