Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος για να σταματήσετε το κλάμα του μωρού

Και να κοιμηθείτε σαν άνθρωπος
18 Σεπτεμβρίου 2022 10:56
Αυτός είναι ο επιστημονικός τρόπος για να σταματήσετε το κλάμα του μωρού

Κάθε γονιός ξέρει πως δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να σταματήσει το κλάμα ενός μωρού, πόσο μάλλον να το κάνει να κοιμηθεί. Μία νέα μελέτη όμως έρχεται να προσφέρει μία επιστημονική μέθοδο.

Απλά το να κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας δεν αρκεί. Πολλές φορές αυτό αυξάνει τον καρδιακό παλμό των μωρών επιβαρύνοντας το κλάμα.

Η καλύτερη μέθοδος λοιπόν, είναι να περπατήσετε με το μωρό στην αγκαλιά σας, καθώς αυτό μειώνει τους καρδιακούς παλμούς του. Περίπου οι μισές γυναίκες που συμμετείχαν στο πείραμα, κατάφεραν να κάνουν το μωρό τους να σταματήσει να κλαίει μετά από 5 λεπτά περπάτημα.

Έπειτα, έρχεται η επόμενη πρόκληση. Το να βάλετε το μωρό στο κρεβάτι. Όπως πολλοί γονείς ξέρουν, ακόμα κι αν το μωρό κοιμηθεί στην αγκαλιά σας, ξυπνάει τη στιγμή που θα ακουμπήσει το κρεβάτι, αναιρώντας την προηγούμενη πρόοδο.

Βρέθηκε λοιπόν πως γονείς που κάθονται για ακόμα πέντε λεπτά με το μωρό τους, μετά το περπάτημα, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να μην ξυπνήσει το μωρό όταν το βάλουν τελικά στο κρεβάτι. Ούτε ένα άγγιγμα ή ο ήχος μίας πόρτας που κλείνει δεν ήταν αρκετά για να τα ξυπνήσουν. Από τα 13 μωρά που έκλαιγαν, τα 9 μπόρεσαν να κοιμηθούν σε 10 λεπτά χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.

Οι γονείς πρέπει να κρατούν το σώμα του μωρού κοντά στο δικό τους σώμα, υποστηρίζοντας το κεφάλι του. Το πεντάλεπτο περπάτημα πρέπει να είναι σε επίπεδο και ελεύθερο χώρο, με σταθερό ρυθμό χωρίς απότομες στάσεις ή στροφές. Ακόμα πέντε λεπτά σε καθιστή θέση, μειώνουν τις πιθανότητες να ξυπνήσει το μωρό όταν το βάλετε στο κρεβάτι.

Προφανώς, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αλλά η μέθοδος λειτουργεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οι επιστήμονες βρήκαν πως το κούνημα στην κούνια έχει παρόμοιες επιπτώσεις με το περπάτημα στην αγκαλιά των μητέρων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τα μωρά που δεν έκλαιγαν, δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την τεχνική. Οι επιστήμονες θεωρούν πως τα μωρά που κλαίνε είναι πιο κουρασμένα από αυτά που δεν κλαίνε και είναι περισσότερο έτοιμα για ύπνο. Με περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, οι επιστήμονες ελπίζουν να βοηθήσουν τους ξάγρυπνους γονείς με επιστημονικά αποδεδειγμένους τρόπους για να ηρεμήσουν τα παιδιά τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Tags: