Ethereum: Τέλος το mining με κάρτες γραφικών - Ολοκληρώθηκε το The Merge

Μια σημαντική στιγμή για το κρυπτονόμισμα
15 Σεπτεμβρίου 2022 15:08
Ethereum: Τέλος το mining με κάρτες γραφικών - Ολοκληρώθηκε το The Merge

Μετά από αρκετούς μήνες, η μετάβαση του Ethereum στο proof-of-stake μοντέλο αποτελεί από σήμερα γεγονός. Το λεγόμενο του ‘The Merge’ ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τον τρόπο που δουλεύει το blockchain του Ethereum.

Συνοπτικά, ο νέος proof-of-stake μηχανισμός εξαλείφει την ανάγκη για το mining νέων blocks, αφού το δίκτυο πλέον ασφαλίζεται χρησιμοποιώντας validators και staked ETH. Αυτό σημαίνει πως και το mining με κάρτες γραφικών αποτελεί παρελθόν. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον συγκεκριμένο τομέα, αφού η πλειοψηφία των miners προτιμούσε το Ethereum, ως το βασικό νόμισμα στο οποίο αφιέρωνε την επεξεργαστική της ισχύ.

Προηγουμένως, το blockchain του Ethereum βασιζόταν στο proof-of-work, έναν μηχανισμό συναίνεσης που απαιτούσε υπολογιστικούς πόρους από όλους τους αποκεντρωμένους κόμβους που συμμετέχουν στο blockchain.

Η σημερινή αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα το Ethereum να γίνει εξαιρετικά πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αφού η κατανάλωση ενέργειας του δικτύου μειώνεται κατά 99.95% χάρη στο ‘The Merge’.

Για την ιστορία, η μετάβαση ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2020, όταν το Ethereum κυκλοφόρησε τότε ένα ξεχωριστό proof-of-stake Beacon Chain, το οποίο έτρεχε παράλληλα με το βασικό Ethereum blockchain. Έπειτα, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022 έφτασε το λεγόμενο Bellatrix upgrade, το οποίο ξεκίνησε το ‘The Merge’ αυτό καθ’ αυτό. Με αυτή την πρώτη αναβάθμιση, η κοινότητα αποφάσισε να αλλάξει το proof-of-work chain με το proof-of-stake chain, μόλις το Total Terminal Difficulty (TTD) θα έφτανε μια συγκεκριμένη τιμή στο αρχικό Ethereum blockchain. Αυτό συνέβη σήμερα ακριβώς στις 9:42 π.μ. (ώρα Ελλάδος), ξεκινώντας το δεύτερο μέρος της μετάβασης, το λεγόμενο Paris upgrade.

Πλέον που η εξαιρετικά απαιτητική και τεχνικά σύνθετη διαδικασία ολοκληρώθηκε, ο συν-ιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, έγραψε στο Twitter:

Και τελειώσαμε! Χαρούμενο merge σε όλους. Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για το οικοσύστημα του Ethereum. Όλοι όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της συγχώνευσης θα πρέπει να αισθάνονται πολύ περήφανοι.

Πως επηρεάζει αυτό τους κατόχους Ethereum:

Για τους κατόχους οποιασδήποτε ποσότητας Ethereum δεν αλλάζει πρακτικά τίποτα. Οι διευθύνσεις, τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι συναλλαγές θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως ακριβώς και πριν, αφού όλες οι αλλαγές αφορούν την παρασκηνιακή τεχνολογία.