Το Twitter είχε Κινέζο κατάσκοπο στη μισθοδοσία του

Το FBI είχε προειδοποιήσει το Twitter
15 Σεπτεμβρίου 2022 09:53
Το Twitter είχε Κινέζο κατάσκοπο στη μισθοδοσία του

Η κατάθεση του πληροφοριοδότη του Twitter, Peiter Zatko, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου, αποκαλύπτει πως οι χαλαρές πρακτικές ασφαλείας της εταιρίας απείλησαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, το Twitter κατηγορείται πως είχε έναν Κινέζο κατάσκοπο στη μισθοδοσία του.

Ο Γερουσιαστής Chuck Grassley τόνισε πως “το FBI είχε ειδοποιήσει το Twitter για τουλάχιστον έναν Κινέζο πράκτορα στην εταιρία” και ο Zatko δήλωσε πως το FBI τον είχε προειδοποιήσει πως η εταιρία απασχολούσε έναν ή περισσότερους ανθρώπους που δούλευαν για κάποια συγκεκριμένη υπηρεσία πληροφοριών άλλης χώρας.

Αυτό έπεσε στην υπόληψή μου μία εβδομάδα περίπου, πριν απολυθώ με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Zatko ανησυχούσε επίσης και για την παρουσία πρακτόρων από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, ανησυχίες που σύμφωνα με τον ίδιο ανάγκασαν το Twitter να προσλάβει κυβερνητικούς πράκτορες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος από τους ξένους πράκτορες είναι ιδιαίτερα μεγάλος λόγω των τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων που συλλέγει η πλατφόρμα και λόγω της έλλειψης ασφαλείας σε αυτά τα δεδομένα, καθώς η πρόσβαση σε αυτά είναι ανεμπόδιστη για όλους τους μηχανικούς του Twitter.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ένας υπάλληλος μέσα στην εταιρία θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο των λογαριασμών όλων των Γερουσιαστών σε αυτήν την αίθουσα.

Στην ακρόαση κλήθηκε και ο CEO του Twitter, Parag Agrawal, ο οποίος όμως “αρνήθηκε να παρουσιαστεί”.

Απέρριψε την πρόσκληση της επιτροπής υποστηρίζοντας πως θα διακινδύνευε τη δικαστική μάχη του Twitter με τον Elon Musk. Η προστασία των Αμερικανών από ξένες δυνάμεις είναι πιο σημαντική από τη δικαστική διαμάχη του Twitter. Αν αυτές οι κατηγορίες είναι αληθείς, δε βλέπω πώς μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ο κ. Agrawal. - Γερουσιαστής Chuck Grassley