Γιατί τα iPhones δεν έχουν το pattern unlock;

Την οποία διαθέτουν όλα τα Android
06 Σεπτεμβρίου 2022 11:12
Γιατί τα iPhones δεν έχουν το pattern unlock;

Ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας στα Android τηλέφωνα, είναι το pattern unlock ή το ξεκλείδωμα μοτίβου, όπου οι χρήστες δημιουργούν ένα σχήμα σε προκαθορισμένα σημεία στο τηλέφωνο για να το ξεκλειδώσουν. Πολλοί το θεωρούν πιο εύχρηστο από το να καταχωρούν κωδικούς και pin, οπότε γιατί δεν το έχει ενσωματώσει η Apple στα iPhones;

Η σύντομη απάντηση είναι για την ασφάλεια της συσκευής. Έρευνες έχουν δείξει πως το pattern unlock είναι η χειρότερη επιλογή ασφαλείας για το κινητό, αφού κάποιος που θα δει μία φορά το μοτίβο, μπορούσε να το θυμάται και να το αναπαράγει με ποσοστό επιτυχίας 64%. Την ίδια στιγμή, για ένα εξαψήφιο pin το ποσοστό αυτό έπεφτε στο 11%.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι πιο δύσκολο να θυμόμαστε αριθμούς από το θυμόμαστε ένα σχήμα το οποίο αποτυπώνεται κιόλας στην οθόνη. Έτσι, η Apple αποφάσισε να μην ενσωματώσει το ξεκλείδωμα μοτίβου στα iPhones της.

Όσο για το λόγο για τον οποίο η Apple δε δίνει έστω την επιλογή να διαλέξει ο χρήστης αυτόν τον τρόπο ξεκλειδώματος, έχει να κάνει με τη φιλοσοφία της Apple, η οποία είναι να προσφέρει την πιο πρακτική τεχνολογία με τον απλούστερο τρόπο. Προσφέροντας αυτήν την επιλογή στο iOS, η ασφάλεια των χρηστών θα ήταν εκτεθειμένη σε επιτήδειους, ενώ το pin έχει το ίδιο επίπεδο ευκολίας αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια.