Δείτε για πρώτη φορά το ναυάγιο του Τιτανικού σε 8K ποιότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκπληκτικά πλάνα από το “αβύθιστο πλοίο”
05 Σεπτεμβρίου 2022 09:35
Δείτε για πρώτη φορά το ναυάγιο του Τιτανικού σε 8K ποιότητα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Τιτανικός, το θρυλικό πλοίο που βυθίστηκε το 1912 στο παρθενικό του ταξίδι, καταγράφηκε για πρώτη φορά σε video 8K ποιότητας, προσφέροντας στους θεατές εκπληκτική λεπτομέρεια η οποία θα βοηθήσει και τους υδρο-αρχαιολόγους να μελετήσουν το ρυθμό αποσύνθεσης του ναυαγίου. Επιστήμονες θα μπορέσουν επίσης να αναγνωρίσουν την πλούσια σε ποικιλία ζωή που έχει βρει καταφύγιο στο ναυάγιο, σε βάθος 3.8 χιλιομέτρων.

Για παράδειγμα, δεν είχαμε ποτέ δει το όνομα του κατασκευαστή της άγκυρας, το οποίο είναι "Noah Hingley & Sons Ltd.”. Μελετούμε το ναυάγιο για δεκαετίες και έχουμε πραγματοποιήσει πολλές καταδύσεις, αλλά δε θυμάμαι καμία άλλη εικόνα να έχει αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. Είναι εκπληκτικό που μετά από τόσα χρόνια, ανακαλύπτουμε νέες λεπτομέρειες που δεν ήταν ορατές με τις προηγούμενες γενιές τεχνολογιών καμερών. – Rory Golden, OceanGate Expeditions

Από τους 2.240 επιβάτες και πλήρωμα, περισσότεροι από 1.500 έχασαν τη ζωή τους όταν ο Τιτανικός συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στα μέσα του Ατλαντικού. Μελέτες αναφέρουν πως χρειάστηκαν έξι λεπτά για να φτάσει η πλώρη στον πυθμένα, όπου έμεινε εκεί για 110 χρόνια. Κατασκευασμένο στο ναυπηγείο Harland & Wolf στο Belfast της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Τιτανικός ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής με μήκος 269 μέτρων. Διέθετε σειρά από μπουκαπόρτες οι οποίες μπορούσαν να σφραγίσουν αν υπήρχε ρήγμα σε κάποιο σημείο και για αυτό το λόγο θεωρούνταν πως ήταν αβύθιστο.

Το νέο βίντεο καταγράφηκε από το Titan, το μόνο βαθυσκάφος στον κόσμο που είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και έχει χωρητικότητα για πλήρωμα των πέντε ατόμων. Διαθέτει επίσης τεχνολογία laser κλίμακας για να διαπιστώνεται το μέγεθος των αντικειμένων που καταγράφει η κάμερα του σκάφους.