Βρέθηκε θαμμένος "βρικόλακας" στην Πολωνία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Με δρεπάνι στο λαιμό του για να μη σηκωθεί ξανά
05 Σεπτεμβρίου 2022 09:09
Βρέθηκε θαμμένος "βρικόλακας" στην Πολωνία (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τα λείψανα ενός “θηλυκού βρικόλακα” ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε ένα νεκροταφείο του 17ου αιώνα στο Pien της Πολωνίας. Οι αρχαιολόγοι του Nicolaus Copernicus University με έκπληξη διαπίστωσαν πως το πτώμα είχε θαφτεί με ένα δρεπάνι γύρω από το λαιμό του.

Πρόκειται για μία κοινή πρακτική που χρησιμοποιούσαν οι προληπτικοί Πολωνοί το 1600 για να εμποδίσουν τα άτομα που πίστευαν πως είναι βρικόλακες από το να επιστρέψουν από τους νεκρούς.

Το δρεπάνι δεν είχε τοποθετηθεί επίπεδα αλλά με έναν τρόπο που αν ο νεκρός προσπαθούσε να σηκωθεί, θα έκοβε το κεφάλι του.

Η γυναίκα είχε και μία κλειδαριά τυλιγμένη στο πόδι της, ενισχύοντας περαιτέρω τη θεωρία πως οι χωρικοί θεωρούσαν πως πρόκειται για βαμπίρ. Ένα μεταξένιο πέπλο που βρέθηκε στο κεφάλι της, δείχνει πως πρόκειται για άτομο με υψηλό κοινωνικό status.

Οι κάτοικοι της ανατολικής Ευρώπης ξεκίνησαν να φοβούνται τους βρικόλακες από τον 11ο αιώνα, πιστεύοντας πως κάποιοι νεκροί μπορούσαν να βγουν από τους τάφους τους ως τέρατα που ρουφούσαν το αίμα από τους ζωντανούς. Μέχρι το 17ο αιώνα, ασυνήθιστες ταφικές πρακτικές έγιναν ολοένα και πιο κοινές ως αντίδραση σε περισσότερες αναφορές βρικολάκων.

Το πώς χαρακτηριζόταν κάποιος βαμπίρ ήταν πρακτικά ένα "κυνήγι μαγισσών", όπου όποιος ήταν διαφορετικός ή ενοχλούσε τους γείτονες, κατηγορούνταν ως βαμπίρ. Οι εκτελέσεις ήταν βίαιες και έλαβαν χώρα σε πολλά μέρη της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ ακόμα και μετά το θάνατό τους, τα πτώματα ακρωτηριάζονταν για να σιγουρευτούν οι χωρικοί πως δε θα επιστρέψουν για να τους κάνουν κακό.

Άλλοι τρόποι για να προστατευτούν από την επιστροφή των νεκρών συμπεριλάμβαναν το κόψιμο του κεφαλιού ή των ποδιών, την τοποθέτηση του προσώπου προς τα κάτω για να δαγκώσει το χώμα, το κάψιμό τους και το λιώσιμο του κρανίου με πέτρα.

Ακόμα πέντε πτώματα που θεωρούνταν βαμπίρ ανακαλύφθηκαν πριν επτά χρόνια στην πόλη Drawsko, 200 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν το θηλυκό βρικόλακα. Και τα πέντε είχαν θαφτεί με δρεπάνι γύρω από το λαιμό τους.