Η NASA έκλεισε νέο συμβόλαιο δισεκατομμυρίων με την SpaceX του Elon Musk

Η εταιρία του μεγιστάνα θα αναλάβει πέντε ακόμη αποστολές
02 Σεπτεμβρίου 2022 23:39
Η NASA έκλεισε νέο συμβόλαιο δισεκατομμυρίων με την SpaceX του Elon Musk

Όπως έγινε γνωστό από επίσημα έγγραφα που ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας, η SpaceX μόλις κέρδισε ένα ακόμη συμβόλαιο της NASA, η οποία θα πληρώσει δισεκατομμύρια για την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Αναλυτικότερα, η NASA και επίσημα ανέθεσε στη SpaceX άλλες πέντε αποστολές μεταφοράς πληρώματος στον ISS, μέσω του CCtCap (Commercial Crew Transportation Capability) προγράμματός της, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει σε ιδιωτικές εταιρείες συνεργασίες για την ανάπτυξη ενός συστήματος μεταφοράς πληρώματος.

Η NASA τονίζει ότι για την απόφασή της έπαιξαν καθοριστικό ρόλο δύο παράγοντες. Αρχικά, η Boeing αντιμετωπίζει διάφορες τεχνικές και προγραμματιστικές προκλήσεις. Ενώ, δεύτερον, η SpaceX έχει ήδη αποδείξει την ικανότητα της Dragon κάψουλάς της, έχοντας στο ενεργητικό της τέσσερις εκτοξεύσεις μετά την πιστοποίηση της NASA. Κλείνοντας αυτή τη συνεργασία με την εταιρία του Musk, η NASA θέλει να διασφαλίσει τη συνεχή επιστημονική δραστηριότητα στον ISS από τις ΗΠΑ και τους εταίρους της.

Με το νέο αυτό συμβόλαιο, η NASA παραχωρεί στη SpaceX τις αποστολές Crew-10, Crew-11, Crew-12, Crew-13 και Crew-14, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάνοντας, λοιπόν, τη νέα σούμα, η NASA έχει δώσει συνολικά στη SpaceX 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του προγράμματος Commercial Crew Transportation Capability (CCtCap). Μάλιστα, αξίζει να αναφερθεί πως μιας και η διάρκεια ζωής του ISS παρατάθηκε μέχρι το 2030, δεν είναι απίθανο να δούμε τη NASA και τη SpaceX να επεκτείνουν ξανά τη συνεργασία τους στο μέλλον.

Βέβαια, σε βάθος χρόνου, η NASA σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τόσο το σκάφος Crew Dragon της SpaceX όσο και το υπό ανάπτυξη Starliner σκάφος της Boeing. Το πρόβλημα είναι πως για την ώρα το Starliner δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη καμία επιτυχημένη επανδρωμένη αποστολή προς τον ISS, κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2023.