Σαουδική Αραβία: Δεύτερη γυναίκα που καταδικάζεται σε φυλάκιση για posts στα social media

Η μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί
01 Σεπτεμβρίου 2022 12:58
Σαουδική Αραβία: Δεύτερη γυναίκα που καταδικάζεται σε φυλάκιση για posts στα social media

Μία γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία καταδικάστηκε σε 45 έτη φυλάκισης, για posts που ανάρτησε στα social media. Πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση σε διάστημα μόλις ενός μηνός, με την προηγούμενη γυναίκα να καταδικάζεται σε 34 έτη φυλάκισης. Το δικαστήριο καταδίκασε την Nourah bint Saeed al-Qahtani επειδή “χρησιμοποίησε το internet για να διασπάσει τον κοινωνικό ιστό”.

Τίποτα στα δικαστικά έγγραφα δεν αποτυπώνει βία ή εγκληματική δραστηριότητα. Οι κατηγορίες εναντίον της είναι πραγματικά αόριστες. Χρησιμοποιούν τον αντι-τρομοκρατικό νόμο και το νόμο περί κυβερνο-εγκλημάτων, οι οποίοι μπορούν να χαρακτηρίσουν παράνομη οποιαδήποτε ανάρτηση, όσο ελάχιστα και αν επικρίνει την κυβέρνηση. – Abdullah Alaoudh, επικεφαλής οργάνωσης δικαιωμάτων Dawn

Το τελευταίο διάστημα, αρκετές γυναίκες ακτιβίστριες βρίσκονται υπό κράτηση και αναμένουν δίκη, σχετικά με social media posts που ανάρτησαν πέρυσι.

Η Σαουδική κυβέρνηση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη Δύση πως δεν ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι σχεδόν αδύνατον να μη συνδέσουμε τις τελείες μεταξύ της επίσκεψης του Joe Biden και της συνάντησής του με το διάδοχο του θρόνου τον προηγούμενο μήνα, με αυτήν την αύξηση των επιθέσεων καταπίεσης.

Η τωρινή καταδίκη είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί σε ειρηνική ακτιβίστρια στη χώρα.